Dragostea lui Reese Witherspoon pentru cărți este deja de notorietate. Actrița americană câștigătoare a Oscarului și Globului de Aur este recunoscută atât pentru pasiunea cu care „devorează” roman după roman, cât și pentru atât de popularul său club de carte. Mai mult, se spune că Reese Witherspoon are și un fler în a descoperi cărți bune. Este cazul romanului „Fata dispărută” de Gillian Flynn, pe care Reese Witherspoon l-a citit în manuscris și i-a prevăzut de atunci succesul. Aceasta a fost și o afacere bună pentru actriță – cartea a fost ecranizată, cu Ben Affleck și Rosamund Pike în rolurile principale, iar filmul, produs de Reese Witherspoon, a fost nominalizat la Oscar. Genul acesta de fler în materie literară a făcut ca recomandările de carte ale actriței americane să fie vrednice de luat în seamă! Să descoperim și noi 5 cărți recomandate de Reese Witherspoon pe Instagram.

Lumina pe care am pierdut-o – Jill Santopolo

O carte extrem de emoționantă, o poveste de dragoste din lumea modernă, care își trece cititorii printr-un carusel al emoțiilor este Lumina pe care am pierdut-o de Jill Santopolo. În luna februarie, recomandările lui Reese Witherspoon au fost mai ales romane de dragoste, de diferite tipuri, „genul care te cuprinde ca un foc mistuitor sau genul care te încălzește cu blândețea focului din șemineu”. „Lumina pe care am pierdut-o”, roman care a fost publicat în 31 de țări, aparține primului gen. Ziua de 11 septembrie 2001 a schimbat istoria lumii pentru totdeauna, iar pentru Gabe și Lucy are, în plus, o semnificație aparte. Este ziua în care s-au întâlnit și s-au îndrăgostit unul de celălalt, ziua în care s-au predat fără să aibă încotro unei pasiuni mistuitoare. Relația dintre ei nu este însă una lipsită de complicații. Drumurile lor se intersectează și se despart pentru a se întâlni din nou. Și chiar dacă uneori sunt despărțiți de continente, inimile lor caută mereu una spre cealaltă. „Viața, maternitatea și distanța intervin între ei. Se vor regăsi vreodată? Cartea aceasta s-a ținut trează nopțile, întorcând pagină după pagină pentru a afla. Iar deznodământul nu dezamăgește” scrie actrița pe contul ei de Instagram.

Eleanor Oliphant se simte excelent – Gail Honeyman

O altă carte de care Reese Witherspoon se declară pur și simplu îndrăgostită este romanul de debut al autoarei britanice Gail Honeyman, Eleanor Oliphant se simte excelent. Cartea combină într-un amalgam perfect echilibrat descrierea existenței șterse, monotone a eroinei romanului cu întâmplări amuzante sau chiar înduioșătoare. Ceea ce reușește scriitoarea britanică este să redea imaginea realistă a vieții unei femei într-un mare oraș. Singurătatea, izolarea cultivată și confortul provenit doar din rutina obsesivă sunt elementele cele mai importante din viața lui Eleanor. Protagonista cărții nu este un personaj pe care să-l admirăm, însă ne trezește curiozitatea. O femeie de 30 de ani care poartă mereu aceleași haine, mănâncă aceleași lucruri și își petrece fiecare week-end mâncând pizza și bând vodcă ne poate face curioși. Situația se schimbă în momentul când Eleanor îl cunoaște la serviciu pe Raymond, un IT-ist la fel de antisocial ca și ea.

Mici focuri pretutindeni – Celeste Ng

Un roman recomandat de Reese Witherspoon pe Instagram și care i-a plăcut atât de mult încât dorește să realizeze un serial după el este „Mici focuri pretutindeni” de autoarea americană Celeste Ng. Referindu-se la acest roman, Reese Witherspoon comentează: „Celeste Ng scrie cu o acuratețe uimitoare despre puterea maternității, intensitatea iubirii adolescentine, pericolele perfecțiunii și un foc, care le distruge pe toate”. Cartea a fost foarte bine primită în Statele Unite și a sedus cititorii și oamenii de litere prin stilul său alert, stilul sensibil și personajele foarte bine conturate. Povestea începe cu imaginea unui incendiu devastator care afectează locuința uneia dintre cele mai respectabile familii dintr-o suburbie din Cleveland, pentru ca apoi personajele principale să intre în scenă. Elena Richardson este o femeie care simbolizează în cel mai înalt grad spiritul orașului, prin cultivarea unei imagini a perfecțiunii în tot ce face. Mia Warren, o fostă artistă care ajunge în oraș împreună cu fiica sa, Pearl, este exact opusul Elenei. Mia ajunge chiriașă în casa Elenei, deși relația lor devine mai tensionată pe zi ce trece. Secrete din trecut, orgolii și o serie de întâmplări din oraș formează un amestec exploziv ce dinamitează edificiul șubred al ordinii și perfecțiunii cultivate cu atâta grijă. Cartea are și suspans bine dozat de autoare, ceea ce va face să fie citită „dintr-o suflare“, cum spune și scriitoarea americană Jodi Picoult.

Jocul Minciunii – Ruth Ware

Thrillerele psihologice par a se afla și ele printre genurile preferate de Reese Witherspoon, iar autoarea britanică Ruth Ware este una dintre favorite. „Jocul minciunii”, ultimul roman al lui Ruth Ware, i-a stârnit entuziasmul lui Reese Witherspoon. Și nu numai ei, pentru că despre această carte publicația „The Sun” scria că „Agatha Christie se întâlnește cu Fata din tren”. Considerat unul dintre cele mai bune romane ale genului lansate anul trecut, „Jocul minciunii” este un thriller cu o atmosferă tenebroasă, de coșmar, despre patru prietene ale căror minciuni nu sunt atât de nevinovate cum păreau la prima vedere. După ce ani la rând, la școală, au jucat „Jocul minciunii”, încercând să treacă scandaloase fabulații drept adevăruri incontestabile, cele patru prietene constată că minciunile din trecut s-au transformat în arme periculoase, care le hăituiesc în prezent.

Darurile Imperfecțiunii – Brene Brown

O altă autoare care se bucură de aprecierea lui Reese Witherspoon, recomandată cu entuziasm la fiecare nouă lansare de carte este sociologul și profesorul-cercetător la Universitatea din Huston Brene Brown. Subiectele care i-au atras atenția sociologului american sunt curajul, vulnerabilitatea, empatia și rușinea. În „Darurile imperfecțiunii”, carte recomandată de Reese Witherspoon, cercetătoarea americană vorbește despre marea putere care provine din însăși acceptarea vulnerabilității fiecăruia și a manifestării cu curaj a esenței proprii fiecărei persoane, în ciuda prejudecăților ei sau a celor din jur. Brene Brown îndeamnă în această carte la o viață trăită „din toată inima”. Să renunțăm să fim ceea ce credem că trebuie să fim sau se așteaptă alții să fim și să ne acceptăm cu toate nesiguranțele și vulnerabilitățile noastre înseamnă primul pas spre o mare libertate și împlinire. „Darurile imperfecțiunii” este o carte surprinzătoare, care ne invită să cultivăm autenticitatea, o atitudine flexibilă, intuiția și credința, dar și să descoperim beneficiile pe care le putem avea prin cultivarea jocului și odihnei, a râsului, recunoștinței și bucuriei.

Voi ce cărți ați alege dintre cele recomandate de Reese Witherspoon?