Indiferent ce gen literar preferăm, cu toţii dorim ca romanul pe care îl alegem din librărie să ne surprindă prin stil, poveste, problematică sau spectaculoase răsturnări de situaţie.

Din fericire, ofertele de acest gen nu sunt puţine, iar singura problemă este ce să încercăm mai întâi. Faptul că multe dintre titlurile celebre de romane au avut şi ecranizări apreciate de public nu ar trebui să ne împiedice să ne întoarcem la carte, fie şi numai pentru faptul că de multe ori romanele ne oferă posibilitatea a alege cheia de interpretare cea mai apropiată de personalitatea noastră. Iată, mai jos, 5 cărţi surprinzătoare care vă pun imaginaţia la încercare.

  1. Pentru iubitorii romanului poliţist şi nu numai, cartea Agathei Christie Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd?” este o lectură care îi va ţine cu sufletul la gură, în alertă, realizând continuu supoziţii referitoare la identitatea criminalului, pe care oricum nu-l vor putea ghici. Cu o desăvârşită artă a susţinerii suspansului, „regina romanului poliţist” îi face pe cititori să urmărească o serie de indicii, care până la urmă se dovedesc înşelătoare, pentru ca în ultimele pagini ale cărţii să-i surprindă cu un deznodământ total neaşteptat. Chiar şi cei care nu citesc de obicei romane poliţiste ar trebui să încerce această lectură. Îi vor aprecia cu siguranţă compoziţia bine dozată şi farmecul unora dintre personaje, între care se distinge în mod evident simpaticul Hercule Poirot.
  2. O carte care ne va face să trăim cele mai contradictorii sentimente, de la furie şi revoltă, la împăcare şi fericire şi ne va cutremura prin povestea atât de frumoasă a prieteniei dintre doi tineri din Afganistan este „Vânătorii de zmeie”, pe care ar trebui să o citim chiar dacă am văzut filmul. Cartea scrisă de Khaled Hosseini, născut la Kabul, dar naturalizat în Statele Unite ne vorbeşte despre prietenie, sacrificiu şi modul dramatic în care candoarea copilăriei este frântă de ura interetnică şi fanatismul religios. Romanul inspirat de realităţile afgane pe care Khaled Hosseini le-a trăit el însuşi şi la care a rămas conectat, ne surprinde şi prin modul în care protagonistul realizează cum un singur eveniment al vieţii, o singură decizie pot schimba ireversibil cursul acesteia.
  3. Carte care a avut şi o adaptare cinematografică de succes, „Viaţa lui Pi” scrisă de Yann Martel ne va purta prin povestea eroului său în zone atât de neaşteptate încât chiar şi după ce am parcurs ultima filă a romanului simţim nevoia să revenim în universul atât de complex creat de scriitorul canadian. Aventura parcursă de Pi în drumul spre America de Nord este deopotrivă interioară, dar şi condiţionată de factori exteriori. Naufragiul lui Pi şi călătoria pe mare alături de animalele sălbatice timp de 227 de zile oferă cititorului multiple chei de interpretare, lăsând totodată senzaţia că adevăratul sens poate fi ascuns chiar dincolo de acestea.
  4. Deşi câteva dintre romanele scriitorului american Dennis Lehane au avut adaptări cinematografice celebre (precum Mystic River sau  Gone Baby Gone), poate tocmai de aceea ar trebui să revenim asupra cărţilor care le-au inspirat. „Shutter Island” (care a fost ecranizată, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal) este un astfel de roman. Cu o atmosferă întunecată, plină de durere şi mister, tipică romanului gotic,  „Shutter Island” ne lasă iniţial să credem că avem de-a face cu o simplă intrigă poliţistă, pentru ca apoi să desfăşoare sub ochii cititorului o galerie de personaje în care niciunul nu este ceea ce pare. Complicatul joc al aparenţelor este pigmentat cu elemente de thriller psihologic, iar deznodământul nu este, cu siguranţă, cel la care ne-am fi aşteptat.
  5. Cei care iubesc să citească saga unei familii întinse pe mai multe generaţii trebuie să încerce „Casa spiritelor” a lui Isabel Allende, tocmai pentru că este altfel decât s-ar aştepta. Comparată adesea cu Gabriel Garcia Marquez, scriitoarea sud-americană propune cititorului o poveste de viaţă în care iubirea, sacrificiul, onoarea, ambiţiile politice şi întâmplările la limita normalului se împletesc într-un tot fascinant. Sau, cum însăşi scriitoarea spune prin vocea personajului său principal, „realitatea prezentă era un caleidoscop de oglinzi amestecate, în care se putea orice.”

 

Vouă ce cărţi v-au pus imaginaţia la încercare ?