Când nu știm ce cărți să mai alegem din librărie, tragem adesea cu ochiul în „ograda” prietenilor. Oare ei ce mai citesc? Au ceva bun să ne recomande, ceva probat, care cu siguranță ne va plăcea și nouă? Astăzi vă propunem să ne îndreptăm privirile ceva mai departe, în „ograda” câtorva celebrități holywoodiene binecunoscute. Să inspectăm ce cărți au pe noptieră și le fac serile mai frumoase, ce romane le-au obsedat sau le-au recitit cu plăcere și peste ani. Mai jos, descoperim 5 celebrități care ne vorbesc despre cărțile lor preferate.

De două ori nominalizată la premiul Oscar, Keira Knightley este o actriță binecunoscută tuturor, mai ales pentru rolul din „Mândrie și prejudecată”, unde a interpretat magistral personajul Elizabeth Bennet. În aceste condiții, nu ne miră deloc faptul că „Mândrie și prejudecată”, romanul lui Jane Austen, este cartea preferată a actriței britanice. „Am citit și recitit cartea de foarte multe ori. Sunt obsedată de ea de când aveam șapte ani” spune Keira Knightley. „Aveam toată seria cărților lui Austen înregistrată pe casete, iar pe la 10, 11 ani ascultam mai ales versiunea BBC. Cartea propriu-zisă am citit-o la vârsta de 14 ani, când obsesia pentru personajele lui Austen m-a cuprins din nou!” Somerset Maugham, autorul romanelor „Vălul pictat”, „Luna și doi bani jumate” și „Plăcerile vieții” este un alt scriitor de care Keira Knightley se declară îndrăgostită. Dintre autorii contemporani, scriitoarea britanică Jeanette Winterson, autoarea cărților „O paranteză în timp” și „Zile de Crăciun” este favorita actriței: „Îmi place absolut tot ce scrie Jeanette Winterson, iar The Passion este preferata mea” mai spune Keira Knightley.

Cititoare pasionată, Natalie Portman, câștigătoare a premiului Oscar pentru rolul din „Lebăda neagră” („Black Swan”), a dezvăluit de-a lungul timpului ce titluri de cărți are pe noptieră. „Poveste despre dragoste și întuneric” de Amos Oz și „Ministerul cazurilor speciale”, volumul de debut al scriitorului american Nathan Englander sunt doar două dintre acestea. Însă cartea care a răvășit-o pe actrița americană și de la care nu a putut să-și ia gândul ani la rând a fost „Atlasul norilor”, romanul lui David Mitchell nominalizat la premiul Booker. „Este cartea pe care am dăruit-o tuturor oamenilor pe care-i cunosc vreme de trei ani la rând! Conține șase povești diferite, de genuri diferite, care au loc în perioade distincte de timp. Una este o ficțiune istorică, alta este un thriller sau o poveste dintr-o lume postapocaliptică. Este una dintre cele mai frumoase, provocatoare și captivante cărți pe care am citit-o vreodată, este ceva care îți acaparează toată atenția!” spune Natalie Portman despre romanul semnat de David Mitchell.

„Cartea mea favorită este Război și pace de Lev Tolstoi, pentru că din cauza acestui roman mi-am dorit să devin actriță. Vă avertizez însă că nu este o lectură facilă” mărturisește Nicole Kidman, actriță câștigătoare a unui premiu Oscar pe lângă alte trei nominalizări. O altă serie de cărți care se numără printre preferatele actriței sunt „Cronicile din Narnia” de C. S. Lewis. Deși Nicole Kidman nu a jucat în celebra ecranizare a acestor cărți, rămâne totuși un fan al popularei serii de cărți pentru copii.

Jessica Biel, binecunoscuta actriță din „Iluzionistul” sau „Total Recall. Memorie programată” mărturisește că una dintre cărțile care i-au schimbat viața este „Calea luptătorului pașnic” de Dan Millman, volum care a făcut-o să-și pună întrebări referitoare la sensul vieții și universul spiritualității. „Calea luptătorului pașnic este o carte care a schimbat multe vieți și pot spune același lucru și despre mine” a mărturisit actrița americană. Un alt roman pentru care Jessica Biel a recunoscut că a amânat tot ce avea de făcut doar pentru a sta și a citi liniștită este „And After the Fire” scris de autoarea americană Lauren Belfer.

Binecunoscută datorită rolului din „Homeland: Rețeaua terorii” pentru care a câștigat un Glob de Aur și trei premii Emmy, Claire Danes este și ea o cititoare împătimită, pasiune pe care a moștenit-o de la tatăl ei. „Cred că este un filon al singurătății în poveștile pe care aleg să le citesc. Toate sunt pline de oameni care se simt puțin abandonați. Nu știu de ce sunt atrasă de ele, dar sunt” mărturisește actrița americană. Una dintre cărțile favorite ale protagonistei serialului „Homeland” este „Un bărbat la singular” de Christopher Isherwood, autor considerat cel mai bun scriitor de proză din limba engleză, după unele opinii. „Contraviață”, un roman uluitor, considerat cea mai bună creație a scriitorului Philip Roth este o altă carte care se numără printre favoritele actriței americane.

Voi ce cărți ați alege dintre cele recomandate de aceste celebrități?