Achiziționarea rechizitelor pentru început de an școlar a pus pe drumuri părinții zile în șir. Pe lângă ghiozdan, caiete, pixuri și stilouri, atlase și enciclopedii, dicționarele sunt foarte utile la început de an școlar. Dacă le cumpărăm, copiii le pot folosi ani la rând, așadar este o investiție rentabilă. În fiecare casă unde se află un copil de școală e indicat să existe DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române) și, eventual, Îndreptarul ortografic, ortoepic, morfologic și de punctuație al limbii române. De câte ori nu cunosc sensul unui cuvânt, nu sunt siguri cum se scrie sau dacă se pune virgulă într-un context sau altul, copiii trebuie îndrumați să se folosească de astfel de cărți. Vor învăța în timp și își vor consolida fără efort cunoștințele, astfel că, în cazul unui examen, vor avea mai mult succes. Însă, în afara acestor dicționare, există și altele, care acoperă diverse alte domenii. Să le descoperim.

Dictionarul de informatică” alcătuit de Traian Anghel este un volum util atât pentru începători, cât și pentru specialiștii în domeniu. Este un volum recomandat pentru că explică peste doua mii de termeni folosiți în domeniul informaticii și în studiul sistemelor informatice. Dicționarul se adresează profesorilor, elevilor, studenților, dar în egală măsură fiecărei persoane care utilizează calculatorul. Indiferent de nivelul de competență în domeniul informaticii, dicționarul își va dovedi utilitatea. Îl pot folosi atât elevii de gimnaziu, cât și liceenii de la specializarea matematică-informatică. Abilitatea de utilizare a tehnologiei informaţiei „este văzută ca o nouă alfabetizare”, atrage atenția autorul. Să le oferim copiilor și adolescenților toate instrumentele necesare pentru a o desprinde!

Pentru școala gimnazială și liceu, foarte util este „Dictionarul elevului deștept: dictionar de sinonime, antonime și paronime”. Dat fiind faptul că, atât la examenele de capacitate, cât și la bacalaureat se pune accent pe stăpânirea cunoștințelor legate de vocabularul limbii române, acest dicționar, care cuprinde 16500 de cuvinte, este un instrument eficient de învățare. Stăpânirea sinonimelor, antonimelor și paronimelor va ajuta copiii să-și dezvolte semnificativ vocabularul. Iar, după cum se știe, acest fapt contribuie la o exprimare mai nuanță a gândirii și, nu în ultimul rând, la o notă mai mare la școală.

Pentru cei care își doresc să stăpânească foarte bine limba engleză, „ Marele dictionar englez-roman de expresii” alcătuit de Cristian Săileanu și Vasile Poenaru este de mare ajutor. Poate fi folosit și ca un dicționar englez-român, însă în plus conține 18.000 de expresii neconsemnate în alte lucrări similare. Expresiile aparțin vorbitorilor de limbă engleză contemporană, astfel încât dicționarul îi va ajuta și pe cei care au de gând să petreacă timp în Marea Britanie, la studii sau în orice alt scop, dar și pe cei care vor să citească literatură engleză în original. Să ținem totuși cont de faptul că unele expresii sunt licențioase, astfel că dicționarul este nerecomandat minorilor.

Dicționarul explicativ ilustrat al limbii române” pentru clasele I-IV de la Disney este un volum care îi va cuceri pe cei mici. Ilustrat cu imagini din basme – așezate „strategic”, în dreptul unui cuvânt explicat – „Dicționarul explicativ ilustrat al limbii române” este conceput astfel încât să ajute copiii să învețe jucându-se. Dicționarul cuprinde explicații ale unor cuvinte sau expresii care se regăsesc în manualele școlare sau lista de lecturi obligatorii. De interes pentru micii școlari este că după explicația unui cuvânt este oferită și o propoziție pentru exemplificare în care apar, de asemenea, eroi ai basmelor. Mult mai ușor de reținut pentru copii!

Pentru cei cărora le place matematica, dar și pentru cei care au „de furcă” cu ea, „Micul dicționar de formule matematice pentru clasele V-VIII” alcătuit de Mona Marinescu se dovedește la fel de util, pentru că sintetizează formulele matematice folosite în ciclul gimnazial. Autoarea își structurează dicționarul în trei părți: Noțiuni elementare, Algebră și Geometrie. Utilitatea „Micului dicționar de formule matematice pentru clasele V-VIII” constă în faptul că explică formulele matematice întâlnite în clasele V-VIII, iar partea teoretică este însoțită de exerciții și scheme de lucru. Așadar, pentru recapitulările dinainte de teze sau testări naționale este o idee bună să studiem acest dicționar.

Voi folosiți frecvent dicționare? Vi se pare util să fie consultate cât mai des de copii și adolescenți?

Photo by Aaron Burden on Unsplash