Indiferent cât timp ar trece de la prima lor lectură, cărțile pentru copii ne lasă o nostalgie anume, pe care o resimțim și la vârsta adultă. Chiar dacă nu le mai recitim ulterior, emoțiile primelor lecturi, a celui dintâi contact cu universul imaginar al beletristicii ne revin în minte când trebuie să alegem, la rândul nostru, o carte pentru cei mici. Nu e niciun păcat dacă, în loc să alegem o carte pentru copii scrisă de un autor contemporan, ne îndreptăm tot spre cele care ne-au făcut nouă copilăria mai frumoasă. Cărțile clasice pentru copii trebuie cunoscute de micii cititori. Însă, la fel de adevărat este că aceștia trebuie să fie la curent și cu noutățile. Un echilibru între cele două tendințe este de folos, la fel cum este necesar și să alegem cărți potrivite capacității de înțelegere a copiilor. Să descoperim 5 dintre cele mai bune cărți pentru copii din toate timpurile.

Micul Prinț

O carte tradusă în 250 de limbi, din care anual se vând, în medie, câte două milioane de exemplare, iubită de copii și adulți în egală măsură este „Micul Prinț”, povestea scrisă de aviatorul Antoine de Saint-Exupéry, dispărut în mod misterios în timpul unei misiuni de recunoaștere. „Micul prinț” este o poveste în aparență simplă: un aviator întâlnește în deșert un mic prinț, călător prin univers în căutarea răspunsurilor esențiale, adevărurilor despre viață. Multe personaje stranii, cu rol simbolic sunt întâlnite de Micul Prinț în peregrinările sale, vulpea fiind poate unul dintre cele mai interesante dintre acestea. Însă nu firul narativ al poveștii a transformat „Micul Prinț” într-una dintre cele mai apreciate cărți pentru copii din lume, ci sensul ei profund filozofic, plin de lecții de viață. Antoine de Saint-Exupéry reușește să-l transmită într-un fel uimitor: simplu, pe înțelesul copiilor și în același timp complex – subiect de îndelungi meditații pentru adulți. Povestea ne vorbește despre prietenie și solidaritate, despre maturitate și candoare, despre cum sunt legăturile dintre oameni și cum ar trebui să fie. Multe dintre pasajele ei conțin citate memorabile, cunoscute chiar și de cei care nu au citit volumul.

Pânza Charlottei

O altă poveste aflată în topul celor mai bune cărți pentru copii, indiferent de cine ar fi realizat este „Pânza Charlottei” scrisă de autorul american E.B. White. Povestea este simplă, însă minunat scrisă și trece cititorii prin toate stările de spirit. Putem râde cu lacrimi, ne putem întrista sau medita pe seama aventurilor cu semnificații profunde prin care trec simpaticele personaje ale poveștii. Copiii îl vor îndrăgi pe Wilbur, porcușorul bonom și sensibil, în jurul căruia se va strânge o armată de animale de curte. Care de care mai ingenioase, acestea vor pune la cale un plan așa încât bunul și emotivul Wilbur să nu ajungă friptură de Crăciun. Între acestea se remarcă păienjenița Charlotte. Cu răbdare și perseverență aceasta țese o plasă care-l va face pe Wilbur faimos în tot ținutul. Însă, când totul părea bine, constatăm că vremea încercărilor abia a sosit.

Regele tuturor sălbăticiunilor

O carte la fel de populară în literatura pentru copii este „Regele tuturor sălbăticiunilor” de Maurice Sendak. Deși a împlinit mai bine de jumătate de veac, povestea scrisă și ilustrată de cel considerat cel mai mare artist al literaturii pentru copii din secolul 20 a rămas la fel de apreciată. „Regele tuturor sălbăticiunilor” nu este o poveste tocmai obișnuită, iar acest lucru a stârnit controverse puternice în momentul lansării sale pe piață. Aceasta pentru că Maurice Sendak nu idealizează copilăria și nici pe micul erou al poveștii sale. Max este un băiețel cât se poate de obișnuit, care face mofturi la masă și își înfruntă mama – o scenă cât se poate de comună în multe familii. „Sălbăticiune!” îi spune mama lui Max și îl trimite nemâncat în camera sa. Spațiul atât de familiar se transformă miraculos într-unul fantastic, iar micuțul Max pornește într-o călătorie spre locul în care trăiesc sălbăticiunile, care de care mai înfiorătoare. Prin trucurile sale magice, Max reușește să le îmblânzească, ajunge să fie îndrăgit de ele și este numit regele lor. Însă, băiețelul nu zăbovește mult în ținutul tuturor sălbăticiunilor, pentru că i se face dor de casă – acolo unde mâncarea caldă încă îl așteaptă pe masă. „Regele tuturor sălbăticiunilor” este o carte care impresionează prin ilustrațiile sale, dar și prin sensul mai profund al poveștii – sentimentele negative sunt tot atâtea „sălbăticiuni” care trebuie și pot fi îmblânzite chiar și de un băiețel de câțiva ani, care cunoaște trucurile potrivite.

Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi

O altă poveste fără vârstă este cea imaginată de Nikolai Nosov și care-l are ca protagonist pe simpaticul Habarnam. „Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi” este primul volum al trilogiei care prezintă întâmplările amuzante prin care trece protagonistul, continuată cu volumele „Habarnam în Oraşul Soarelui” și „Habarnam pe Lună”. Habarnam nu este nici el un erou în sensul clasic al cuvântului. Este destul de comod, dacă nu chiar leneș, puțin obraznic și de multe ori un adevărat „încurcă lume”. Este însă dornic de aventură și un spirit curios, ceea ce este suficient pentru a accepta fel de fel de provocări care, pe lângă faptul că sunt foarte amuzante au și rostul de a-i modela caracterul. „Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi” este o carte care-i va cuceri pe micii cititori prin umor și aventurile prin care trece Habarnam împreună cu simpaticii săi tovarăși de drum – Ştietot, Pilulă, Zahăr Zaharescu Limonadă, Glonţişor, Acuarelă, Gogoaşă, Zăpăcilă, Posibil şi Probabil.

Cronicile din Narnia. Leul, vrăjitoarea și dulapul

Tradusă în 47 de limbi, „Cronicile din Narnia. Leul, vrăjitoarea și dulapul” de C.S.Lewis este una dintre cele mai apreciate cărți pentru copii din toate timpurile, care a inspirat producții cinematografice, adaptări pentru televiziune și scenele de teatru. Volumul semnat de autorul irlandez fascinează cititorii în primul rând prin tipul de narațiune fantastică pe care îl propune. Narnia este un tărâm al magiei, o lume care funcționează după propriile sale reguli, un loc înghețat aflat sub stăpânirea Vrăjitoarei Albe, în care trăiesc animale fermecate. Cu toate acestea, Narnia este un loc care poate fi descoperit de copiii din lumea reală, pasionați de secrete și înzestrați cu curiozitatea de a descoperi mereu lucruri noi. Patru frați, Peter, Susan, Edmund și Lucy, sunt eroii acestei narațiuni fantastice. Pendulând între lumea reală și cea a Narniei, locul unde „e iarnă mereu și Crăciun niciodată”, cei patru copii se vor angaja în bătălia dintre bine și rău ajutați de creaturi fantastice, iar probele prin care vor trece sunt tot atâtea lecții despre bunătate și curaj, loialitate sau trădare, încredere și înțelepciune.

Vouă ce cărți v-au marcat copilăria? Ce carte pentru copii ați reciti și la vârstă adultă?