Tabloul cărților care s-au aflat în topul preferințelor cititorilor eMAG în anul care tocmai se încheie este unul eterogen. Nu lipsesc din el nici beletristica, nici non-ficțiunea. De la psihologie și cărți motivaționale, la beletristică aparținând autorilor clasici sau contemporani, cititorii au dovedit un apetit impresionant de a acumula informații și povești dintre cele mai diverse. Să facem o scurtă incursiune printre preferințele acestora și să răsfoim 5 dintre cele mai citite cărți din 2017.

5 dintre cele mai citite cărți din 2017Modul în care ne raportăm la bani și obținerea succesului financiar au fost teme care au preocupat cititorii în anul care se încheie astfel încât volumul semnat de Robert T. KiyosakiTată bogat, Tată sărac. Educația financiară în familie” a fost propulsat în topul celor mai citite cărți din 2017. Preferința cititorilor din România este una care se înscrie într-un trend internațional, ținând cont de faptul că volumul omului de afaceri și scriitorului Robert T. Kiyosaki a fost tradus în 51 de limbi și este disponibil în 109 țări. Scrisă în colaborare cu Sharon L. Lechter, antreprenor și autor de literatură motivațională, „Tată bogat, Tată sărac” este o carte dedicată părinților, celor care sunt „cei mai importanți profesori ai unui copil”. Totodată, ei sunt și cei care pot pune bazele educației financiare a copiilor, ținând cont de faptul că învățământul tradițional nu își propune acest lucru. În opinia autorilor, educația financiară este esențială pentru ca un tânăr să aibă o evoluție sănătoasă în societate și să cunoască succesul. „Fără să aibă noțiuni financiare și fără să știe cum funcționează banii, ei nu sunt pregătiți să înfrunte lumea ce-i așteaptă, o lume care accentuează consumul și nu economiile” spune Sharon L. Lechter. Pe lângă necesitatea dobândirii unor cunoștințe referitoare la modul cum funcționează banii, cartea pune accentul pe antreprenoriat, pe ideea de a munci pentru a învăța, nu pentru bani. Abordarea celor doi autori poate părea cinică și iritantă pe alocuri. „Există reguli ale banului, după care se ghidează cei bogați și există regulile după care se ghidează ceilalți 95% din populație” se spune în carte. Aceste reguli ale banului, care de multe ori sunt contrare modului comun de a gândi sunt tema principală a cărții.

5 dintre cele mai citite cărți din 2017Predilecția pentru romane care explorează zone mai întunecate ale psihicului uman a rămas o constantă în preferințele cititorilor și în 2017 astfel încât „Măștile fricii”, cartea scriitoarei Camelia Cavadia, a fost una dintre cele mai citite în acest an. Prin destinele personajelor sale, Ema, David și Sofia, scriitoarea urmărește ideea unei tragice moșteniri și a efortului acestor eroi de a se încadra în limitele normalității. Personajele romanului, asemeni eroilor tragediilor antice, par să poarte o vină tragică. Însă, vina lor este aceea de a se fi născut într-o familie abuzivă, care, din ignoranță sau nepăsare, a sădit în sufletele copiilor doar „semințele răului”. Viețile acestor personaje, cu toate contorsiunile destinelor lor, sunt un strigăt disperat după o fericire calmă și firească. Iar, până la un punct, par să fi ieșit din spirala tragică a repetării greșelilor părinților. Însă, în ciuda aparențelor, evoluția personajelor și sondarea celor mai fine resorturi ale psihicului lor ne fac să bănuim că dincolo de firescul mimat al vieților lor există o realitate tenebroasă. Frica de a nu deveni ca cei pe care ai ajuns să-i urăști poate avea efecte dintre cele mai neașteptate. Negându-și copilăria, care pentru ei a însemnat un lung șir de abuzuri fizice și psihice, lipsă de dragoste și siguranță, tânjind după normalitate, eroii romanului nu fac altceva decât să poarte diferite măști, prin care să-și camufleze fricile ce-i erodează din interior. Iar acumularea acestora are efectul unei implozii, pe care fiecare personaj o va trăi în felul său propriu.

5 dintre cele mai citite cărți din 2017O carte surprinzătoare, care armonizează în cel mai fericit mod eseul filozofic și ficțiunea este cea mai recentă apariție pe piața editorială semnată de Alain De Botton, „Ce se întâmplă în iubire”. Pasionat și de realizarea de documentare inspirate de temele cărților sale, Alain De Botton propune cititorilor o formula narativă care se mulează perfect pe subiectul acestei cărți. Propriu-zis, Alain De Botton realizează un documentar al unei relații-etalon – nici mai bună, nici mai rea decât cea trăită de majoritatea oamenilor. Prin personajele pe care le alege, Kirsten și Rabih, autorul ne ajută să pătrundem în „laboratorul” iubirii și să descoperim, fără patimă și părtinire, toate prejudecățile, mentalitățile care ne-au fost inoculate prin filme sau cărți și să descoperim iubirea casnică așa cum este ea. Eroii săi sunt urmăriți de la primele faze ale îndrăgostirii. Trăim alături de ei sentimente pe care le recunoaștem din experiențe noastre. Se căsătoresc apoi, au copii și abia după mai bine de un deceniu și jumătate de conviețuire – nu întotdeauna armonioasă – realizează ce ar fi trebuit să știe de la început. „Au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” este o formulă valabilă doar în basme. În viața reală, căsnicia presupune efortul de zi cu zi de a te armoniza cu celălalt – misiune nu tocmai imposibilă, însă nici facil de realizat.

5 dintre cele mai citite cărți din 2017O altă carte care s-a aflat între preferatele publicului în 2017 este romanul „Amantul japonez” semnat de Isabel Allende. Nu este dificil să înțelegem de ce cartea autoarei sud-americane s-a bucurat de o așa popularitate între cititori. Intersectând planul trecut cu cel prezent, „Amantul japonez” ne prezintă două istorii interesante de viață, în care dragostea este filonul principal. Povestea Almei Belasco începe în 1939, când Polonia este amenințată de nazism. Părinții Almei își trimit fiica să locuiască la San Francisco, în casa unor rude înstărite, pentru a o feri de ororile războiului. Irina Bazili, o infirmieră moldoveancă, află povestea Almei la mai bine de jumătate de secol, când bătrâna excentrică se află într-un azil de lux. Prietenia dintre ele alunecă pe panta confesiunii mai ales după ce Irina o ajută pe Alma să își scrie memoriile. Tânăra descoperă astfel și marele secret al Almei, iubirea de-o viață pentru Ichimei, fiul grădinarului, amantul ei japonez. Războiul de care au vrut să o ferească părinții, în Polonia natală, o ajunge din urmă pe Alma, răpindu-i ce avea mai de preț. Iar pe firul acestei povești din alte timpuri și Irina Bazili descoperă propria sa poveste de dragoste.

5 dintre cele mai citite cărți din 2017În ceea ce privește genul fantasy, nu este de mirare că „Lumea de Gheață și Foc”, ce conține „Istorii nespuse din Westeros și Urzeala Tronurilor” a fost una dintre cărțile preferate ale cititorilor, în 2017. Conceput de George R.R. Martin în colaborare cu Elio M. Garcia și Linda Antonsson, albumul enciclopedic cu ilustrații de excepție pentru iubitorii acestei saga fantastice oferă informații care completează binecunoscuta și apreciata poveste imaginată de autorul american. De la date privind Primii Oameni, Uriași și Copiii Pădurii, până la istoria lui Aegon Cuceritorul și a dinastiei Targaryen, cititorii vor putea face o nouă și interesantă incursiune în această lume fabuloasă și realistă totodată – este un paradox care funcționează perfect în cazul amplei povești a lui George R.R. Martin. „Lumea de Gheață și Foc” este un volum de colecție, prin realizarea grafică, dar și prin completările care fac tabloul narațiunii din „Urzeala Tronurilor” complet. O bucurie, așadar, pentru fiecare fan al scrierilor lui George R.R. Martin.

Vouă ce carte v-a plăcut cel mai mult dintre cele pe care le-ați cumpărat anul acesta?