Pentru ea s-au declanșat războaie, s-au înfruntat pericole, au fost jertfite vieți și pusă în joc chiar nemurirea. „Iubirea ce rotește sori și stele”, după cum spune Dante în „Divina Comedie”, motorul universului și unul dintre cele mai profunde și intense sentimente omenești, a oferit literaturii subiectul unor opere care se află acum în patrimoniul cultural al tuturor popoarelor. Unele dintre cele mai frumoase cupluri din literatură au depășit de mult granițele ficțiunii și au devenit parte a culturii populare. Tragica poveste de dragoste dintre Romeo și Julieta o cunosc și cei care nu au citit piesa lui Shakespeare. Iar replica din Othello „Desdemona, dă-mi batista!” – este la fel de cunoscută și celor care nu au citit piesa dramaturgului britanic. Este uimitoare forța de fascinație pe care o au unele cupluri din literatură, iar aceasta se întâmplă, probabil, pentru că apelează tocmai la un sentiment atât de puternic precum iubirea. Să ne amintim împreună de 5 dintre cele mai frumoase cupluri din literatură. Discuția însă rămâne deschisă și vă invităm să adăugați la acestea propriile voastre preferințe.

  1. Cel mai celebru cuplu de îndrăgostiți din toate vremurile este, fără îndoială, Romeo și Julieta. Numele personajelor create de Shakespeare au devenit sinonime cu iubirea însăși, iar povestea lor a fost tradusă in cele mai multe limbi ale Pământului. „Din cele două case-ndușmănite/ Ies doi îndrăgostiți loviți de soarte,/ Și vrajba cu nenorociri cumplite/ Sfârșește prin a tinerilor moarte” se spune în prologul piesei. Ne impresionează acest cuplu de îndrăgostiți nu numai prin intensitatea sentimentelor lor, ci și prin faptul că iubirea interzisă pare să fie chiar destinul lor.
  2. Eroii uneia dintre cele mai populare legende ale spațiului anglo-saxon, datând încă din secolul al 12-lea, Tristan și Isolda, sunt și ei protagoniștii unei povești tragice de iubire. Pasiunea mistuitoare dintre cei doi are ca pretext faptul că au băut o licoare magică. Însă nu obișnuim să spunem despre atâtea perechi de îndrăgostiți că sunt „fermecați”? Cavalerul Tristan și prințesa irlandeză Isolda sunt și ei sortiți unei iubiri imposibile. Căci, chiar și atunci când au fugit de rege pe insula pustie, cei doi îndrăgostiți asază sabia între ei când dorm unul langă celălalt. Oare pentru că pasiunea este mai intensă atunci când obiectul dorinței este interzis?
  3. Deși este impropriu să vorbim despre un cuplu în cazul Luceafărului lui Eminescu și al Cătălinei, nu putem să nu ne oprim asupra tainicei fascinații pe care o simte „prea frumoasa fată…/ mândră-n toate cele,/ Cum e Fecioara între sfinți /Și luna între stele” față de Luceafăr. Hyperion este pregătit să ofere chiar nemurirea sa „în schimb pe-o sărutare”, însă Cătălina nu-și poate depăși condiția. Perfecțiunea ființei celeste este preferată doar ca obiect al contemplării, însă când este vorba despre a experimenta jocul iubirii, Cătălin, „viclean copil de casă”, este mult mai potrivit.
  4. Un exemplu la care facem adesea referire atunci când vrem să vorbim despre fidelitate este cel al Penelopei, soția lui Ulise, eroul „Odiseei” lui Homer. Epopeea antică în care sunt descrise aventurile lui Ulise în lunga sa călătorie spre Ithaca ne-a oferit unul dintre cele mai frumoase cupluri ale literaturii universale. Nu putem să nu admirăm dârzenia cu care Ulise înfruntă încercările celor 20 de ani de pribegie, dar și iubirea fidelă a Penelopei, care țese și descoase aceeași pânză pentru a temporiza dorința pețitorilor de a o lua de soție.
  5. Ajungând un pic mai aproape de zilele noastre, îi suntem datori scriitoarei Margaret Mitchell pentru faptul că ne-a oferit unul dintre cele mai frumoase cupluri din literatură – Scarlett O’Hara și Rhett Butler, protagoniștii romanului „Pe aripile vântului”. Fiecare cititor al romanului a urmărit probabil cu sufletul la gură alegerea pe care o va face până la final Scarlett, cea cu inima împărțită între pasiunea pentru Ashley și cea pentru Rhett. Însă replica de final a protagonistei, „până la urmă și mâine este o zi”, ne lasă speranța că undeva, cândva, destinul capricioasei Scarlett s-a întâlnit cu cel al cinicului, însă fermecătorului Rhett.

Vouă ce cupluri celebre ale literaturii v-au plăcut cel mai mult?