La adolescență sau maturitate, lectura unui roman de dragoste (bine scris) ne oferă experiențe de lectură dintre cele mai intense și memorabile. Odată ce am citit „Anna Karenina” este greu să uităm tragedia care urmărește destinul protagonistei. Ne-a impresionat drama lui Gheorghidiu din „Ultima noapte de dragoste, întâia de război” și probabil că mulți dintre noi vor purta întotdeauna în minte personajul Maitreyi. Să descoperim, în rândurile care urmează, 5 dintre cele mai frumoase romane de dragoste din toate timpurile, cărți preferate de milioane de oameni din lumea întreagă.

5 dintre cele mai frumoase romane de dragoste din toate timpurileUna dintre cele mai populare povești de dragoste de pe tot globul, care, la peste două sute de ani de la apariție, este mai actuală decât oricând este cea dintre Elizabeth Bennet și Mr. Darcy, personajele create de Jane Austen în romanul „Mândrie și prejudecată”. Dublul centenar sărbătorit la nivel global în urmă cu patru ani ne-a făcut să constatăm că trecerea timpului nu face altceva decât să sporească admirația cititorilor pentru romanul lui Jane Austen. „Mândrie și prejudecată” se află încă în topul preferințelor cititorilor din toată lumea, a avut nenumărate adaptări pentru micul și marele ecran, a fost jucat pe scene de teatru, transformat în film de animație și chiar în poveste cu zombie (după cartea „Mândrie + Prejudecată + Zombi” – în mod discutabil, după părerea multora, Seth Grahame-Smith a adăugat variantei originale a romanului lui Jane Austen scene sângeroase de luptă cu demonicele creaturi). Povestea de dragoste dintre Elizabeth Bennet, tânăra sensibilă și inteligentă, cu o replică acidă întotdeauna la îndemână și Mr. Darcy, arogant, masculin și fermecător în egală măsură reușește să reunească între admiratorii săi categorii eterogene de cititori.

5 dintre cele mai frumoase romane de dragoste din toate timpurileO neobișnuită poveste de dragoste, scrisă de Kazuo Ishiguro fără a folosi niciun „ingredient” clasic este cea dintre Mr. Stevens și domnișoara Kenton (devenită doamna Benn) în romanul „Rămășițele zilei”. Cartea autorului britanic de origine japoneză a fost câștigătoarea „Man Booker Prize for Fiction” în anul lansării sale și a avut și o adaptare cinematografică de succes (Emma Thompson și Anthony Hopkins au interpretat rolurile principale). Ceea ce a transformat „Rămășițele zilei” în romanul preferat de milioane de oameni și l-a inclus în topul „cărților fără de care nu putem trăi” (conform „The Guardian”) este povestea despre dragoste și loialitate, despre simțul datoriei și sentimente neîmplinite, despre demnitate și pasiune. Stevens, majordomul care a rămas o viață întreagă credincios etichetei presupuse de rangul său, ne impresionează pentru că include în personalitatea sa complexă toate aceste aspecte. Sub aparența rece și conduita ireproșabilă ghicim intensitatea pasiunii, iar scenele aparent comune (precum o ceașcă cu cacao băută în doi sau un apus de soare admirat de la ferestrele casei) sunt subtile declarații de dragoste. Construit din trăsături antagonice, care îi conferă o aură aproape tragică, neadaptat vremurilor moderne, Mr. Stevens își poate găsi refugiul doar în contemplație. După cum se spune în roman, „seara este cea mai frumoasă parte a zilei”, când putem observa cu detașare ce s-a petrecut peste zi. Iar printr-o paralelă sugerată chiar de context ne putem gândi că, din perspectiva acestui personaj și senectutea are avantajul de a putea contempla cu detașare rămășițele unei vieți așa cum a fost sau ar fi putut să fie.

5 dintre cele mai frumoase romane de dragoste din toate timpurileUn roman care seduce cititorii în primul rând prin modul în care arta narativă transformă și pune în valoare o temă clasică este „Iubita locotenentului francez” de John Fowles. Scriitorul britanic are un stil provocator, care scoate cititorul din zona de confort și îi propune să reflecte asupra moravurilor epocilor istorice trecute sau prezente, asupra artei narative, statutului scriitorului, asupra alegerilor care ne ridică întrebarea în ce măsură acționăm liber sau renunțăm la acest dar al lui Dumnezeu. Triunghiul amoros în care sunt implicați nobilul Charles Smithson, logodnica acestuia și guvernanta Sarah Woodruff este unul clasic. Însă modul în care sunt urmărite relațiile dintre cei trei, comentariile autorului și faptul că cititorul este invitat să se implice în chiar alegerea deznodământului poveștii de dragoste sunt dintre cele mai neconvenționale și provocatoare.

5 dintre cele mai frumoase romane de dragoste din toate timpurilePacientul englez”, romanul lui Michael Ondaatje câștigător al „Man Booker Prize”, care a inspirat filmul cu același nume regizat de Anthony Minghella propune cititorilor o poveste despre pasiuni care pot mistui sufletele exact așa cum focul poate mistui trupurile. „Pacientul englez”, bărbatul misterios, cu trupul aproape carbonizat, pe care îl îngrijește Hana, o tânără infirmieră, ascunde multe taine. „Sfântul deznădăjduit”, cum îi spune Hana, refuză să-și dezvăluie identitatea. În momentul când a fost găsit, după accidentul de avion, a putut fi recuperat doar un singur lucru de-al „pacientului englez”, prea puțin pentru a putea sugera vreun detaliu legat de identitatea acestuia. Istoriile lui Herodot au însă o semnificație specială pentru bărbatul cu trupul mutilat de foc. Când Hana începe să-i citească din această carte, barierele dispar și „pacientul englez” începe să evoce istoria de iubire dintre el și Katharine, aduși împreună de aceeași carte. O poveste despre pasiune, magia deșertului, trupuri și spirite mutilate de război prinde contur. Însă nu numai firul narativ bine susținut îi va face pe cititori să aprecieze această carte, ci și stilul poetic al autorului.  „Fiecare om și fiecare loc mi-au fost un dar” spune la un moment dat „pacientul englez”, încheindu-și povestea nu în deznădejde, ci cu recunoștința de a fi întâlnit și trăit cu intensitate pasiunea.

5 dintre cele mai frumoase romane de dragoste din toate timpurileÎntre cele mai frumoase romane de iubire ar fi păcat să nu amintim și „Dragoste în vremea holerei” a lui Gabriel Garcia Marquez, o poveste emoționantă și romantică în care iubirea însăși pare a fi personajul principal. Florentino Ariza, tânărul cu o condiție socială modestă, capabil să cultive iubirea pentru aceeași femeie timp de 50 de ani, 9 luni și 4 zile este mai degrabă un simbol a ceea ce ar trebui să fie acest sentiment la modul ideal. Însă, după ce tatăl Ferminei Daza se opune acestei relații, tânăra se căsătorește cu medicul Juvenal Urbino, care, pe lângă iubirea sa îi poate oferi și securitatea financiară. Pendulând între un plan ideal și unul în care sunt descrise în amănunt detaliile vieții cotidiene – căsnicia nu tocmai perfectă a Ferminei cu Juvenal, relațiile strict fizice ale lui Florentino cu 622 de femei și viața din orășelul de la Marea Caraibilor, romanul lui Marquez este o experiență de lectură dintre cele mai plăcute atât prin arta narativă, cât și prin atmosfera de poveste. Asemeni unui trubadur, Florentino jură sufletului său pereche iubire eternă (și mai puțin castitate). Iar cititorii vor avea plăcerea de a descoperi călătoria neobișnuită a celor doi eroi către chiar „miezul iubirii”.

Vouă ce alte romane de dragoste v-au plăcut în mod deosebit?