Atunci când nu știm ce să mai citim și ce noi achiziții de cărți să facem, putem pur și simplu să devenim atenți la ceea ce se discută pe acest subiect în jurul nostru. Lansarea multor cărți este însoțită de discuții aprinse, legate de conținutul lor sau de vreo poveste specială din viața autorului, altele sunt provocatoare prin temele propuse, au subiecte cu care un număr larg de cititori se află în rezonanță ori reprezintă doar continuarea unui alt roman care a avut succes de public. Iată 5 dintre cele mai în vogă cărți ale momentului. Să descoperim care dintre ele se potrivește cel mai bine gusturilor noastre literare.

c5-enciclopedie-hyggePoate că în ultima vreme am tot auzit vorbindu-se despre „hygge”. Vinovată pentru lansarea acestui trend este „Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii”, semnată de Meik Wiking, un volum care a stârnit interesul cititorilor într-o astfel de măsură încât a devenit carte-fenomen în douăzeci de țări. „Mica enciclopedie Hygge” ne vorbește despre acele lucruri simple care ne aduc confort sufletesc, ne fac să ne simțim ocrotiți și iubiți, despre atmosferă intimă și caldă, adică despre tot ce ne poate face să ne simțim fericiți. Din această cauză aflăm din „Mica enciclopedie Hygge” cele mai variate informații, de la o rețetă culinară, până la cum să ne îmbrăcăm sau cum să ne alegem diferite piese de mobilier în casă, totul pentru a ne simţi hygge. Putem să credem autorul pe cuvânt din două motive: Meik Wiking este directorul executiv al Institutului de cercetare a fericirii din Copenhaga, iar danezii sunt considerați, încă din anii 70, cel mai fericit popor din lume.

c5-simona-antonescu-pngDupă lansarea volumelor Fotograful Curţii Regale şi Darul lui Serafim, o nouă carte a Simonei Antonescu, „Hanul lui Manuc”, ne poartă în trecutul tumultuos al Principatelor române, pe vremea războiului ruso-turc. Povestea lui Manuc Bei, negustorul armean despre care se spune că era, pe vremea aceea, unul dintre cei mai bogați oameni din Balcani, dar avea și o considerabilă influență politică este împletită cu descrieri pitorești ale târgului Bucureștilor. Din romanul Simonei Antonescu nu aflăm numai povestea unuia dintre monumentele emblematice ale Capitalei, ci putem retrăi și unul dintre cele mai intense episoade din istoria ei.

c5-jojo-moyesUn roman despre care se discută intens în această perioadă este „După ce te-am pierdut” al autoarei britanice Jojo Moyes. Cartea continuă povestea din Înainte să te cunosc și acesta a fost și motivul disputelor aprinse între fani. Povestea impresionantă de dragoste a Louisei s-a bucurat de aprecierea unui număr considerabil de cititori astfel încât noul roman a fost primit cu entuziasm. Unii au considerat însă că această continuare a romanului „Înainte să te cunosc” nu îmbogățește cu mult povestea Louisei, pe când alții au fost încântați să-și reîntâlnească eroina preferată. Nu ne rămâne decât să o citim și să ne formăm singuri o opinie.

c5-roberto-bolano2666”, romanul scris de Roberto Bolano în ultimii săi ani de viață, a stârnit entuziasmul criticilor și cititorilor din toate colțurile planetei. Considerat o realizare epocală, „2666” a fost catalogat drept „prima mare carte a secolului 21”, iar „New York Times” vorbea despre scriitorul chilian ca despre „cea mai semnificativă voce a literaturii latino-americane din generația sa”. Autorul și-a exprimat dorința ca ultima sa creație să fie publicată în cinci volume separate, însă editorii, la îndemnul familiei, nu au ținut cont de această cerință. Așadar, „2666” conține de fapt cinci romane diferite, care se întrețes și se dezvoltă unele dintr-altele, într-o monumentală creație – atât în sens propriu, cât și figurat.

O altă carte așteptată de toți iubitorii genului, aflată în Top 100 Best Christian Books este „Fiul risipitor – Povestea unei întoarceri acasă” scrisă de Henri J.M. Nouwen, autor tradus în peste 30 de țări. Tabloul lui Rembrandt „Întoarcerea fiului risipitor” devine pretextul unei confesiuni și a unei meditații a preotului catolic despre călătoria spirituală a fiecărui om, despre sensul acesteia. Autor al unui număr impresionant de cărți care s-au bucurat de aprecierea publicului, printre care și „Pâine pentru drum: un jurnal de înțelepciune și credință”, scriitorul olandez Henri J.M. Nouwen ne-a oferit în volumele sale reflecții pline de sensibilitate asupra importantelor teme ale gândirii creștine.

Vouă ce alte cărți v-au atras atenția în ultima perioadă? Ce ne-ați recomanda?