Editorii de la „Norwegian Book Clubs” împreună cu Institutul Nobel din Norvegia au realizat un sondaj despre cele mai influente 100 de cărți ale literaturii universale la care au participat 100 de scriitori din 54 de țări. Fiecare dintre autori – printre care se numără Milan Kundera, Salman Rushdie sau John Irving – a nominalizat zece cărți cu impact decisiv atât asupra istoriei culturale a lumii, cât și asupra propriului mod de a gândi. Iată care sunt 5 dintre cele mai influente cărți din toate timpurile.

Deși realizatorii sondajului nu au avut intenția de a realiza un top propriu-zis, ci numai să afle titlurile preferate de autorii de toate naționalitățile, o carte s-a detașat net în aprecierile acestora și a obținut cu 50% mai multe voturi decât oricare alta. Este vorba despre „Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes, primul mare roman al literaturii europene, una dintre cele mai importante cărți ale culturii spaniole și a doua cea mai tradusă din lume, după Biblie. Creativitatea, stilul inovativ și complexitatea personajelor și situațiilor prezentate de Cervantes l-au transformat pe „Don Quijote” într-un erou la fel de potrivit vremurilor moderne precum în urmă cu peste 400 de ani. Protagonistul romanului lui Cervantes a lăsat deschise multiple căi de exegeză, iar aventurile sale au impresionat prin exemplul oferit. Flaubert, Schiller, Goethe și Kundera au recunoscut de-a lungul timpului influența pe care primul roman modern a avut-o asupra lor, iar William Faulkner mărturisea că recitește „Don Quijote” măcar o dată pe an. Filozofi ca David Hume, Spinoza sau Hegel au văzut în eroul lui Cervantes primele manifestări ale unei conștiințe cu adevărat moderne. Nu ne rămâne decât să aducem și noi un omagiu scriitorului spaniol și să transformăm cartea sa în temă de meditație.

Dornici să descoperim ultimele apariții editoriale de pe piața cărții, uităm uneori de capodoperele care au marcat istoria literară a lumii. Acestea ne lansează însă provocarea de a le descoperi profunzimea ideilor și expresia artistică atât de aproape de perfecțiune. Cine recitește „Epopeea lui Ghilgameș” la vârsta maturității va fi surprins de actualitatea ideilor și de sensibilitatea cu care sunt exprimate în poemul epic compus cu trei milenii înainte de Hristos. Prin eroul ei, regele și războinicul neînfricat Ghilgameș (care se pare că a existat cu adevărat), autorul anonim aduce în discuție marile teme ale spiritualității umane dintotdeauna. Epopeea are o tensiune dramatică bine dozată astfel încât cititorii din vremurile moderne vor descoperi cu emoție parcursul spiritual al eroului, de la regele barbar și războinicul neînfrânt la omul conștient de limitările ființei sale. Temele morții și ale nemuririi, motivul potopului, al supraviețuitorului acestei catastrofe și motivul șarpelui – eternul inamic al rasei umane – se regăsesc în epopee. Modelat de prietenia cu Enkidu și de dragostea pe care i-o poartă, Ghilgameș se transformă sub privirea cititorului dintr-un războinic invincibil într-un filozof pe teme existențiale.

Și dacă am amintit de literatura antică, ar fi păcat să nu menționăm „Odiseea”, opera atribuită lui Homer, care a însemnat începutul literaturii occidentale și a influențat scriitori – de la Dante până la James Joyce, Jack Kerouac sau Charles Frazier. Lungul drum către casă al lui Ulise, după războiul troian și nenumăratele încercări care punctează călătoria sa sunt cunoscute tuturor. Ce impact are însă în lumea modernă această epopee compusă cu opt secole înainte de Hristos? Homer, acest „Shakespeare al lumii antice”, cum a fost numit, a reușit să surprindă în opera sa adevăruri eterne despre călătoria interioară a fiecărei persoane. Într-un fel sau altul fiecare dintre noi este un Ulise aflat într-o dificilă călătorie spre Ithaca personală. Tema aceasta este un laitmotiv al gândirii umane și iată că, peste secole, o descoperim speculată cu succes atât în opere ale literaturii moderne, cât și în blockbustere.

„A fi sau a nu fi? Aceasta-i întrebarea” – nu mai trebuie precizată sursa acestui citat care va fi recunoscut de toată lumea ca parte din „Hamlet” de William Shakespeare. Tragedia shakespeariana este cea mai jucată piesă din toate timpurile, iar scriitori precum Goethe, Dickens, James Joyce și Iris Murdoch au recunoscut că au fost influențați profund de opera dramaturgului englez. Trădarea, crima, obsesia răzbunării, incestul și degradarea morală sunt temele acestei tragedii, ale cărei replici au intrat în mod cert și în cultura populară. Prin eroii săi, care trăiesc și în afara sălilor de teatru și prin temele abordate îl putem considera astăzi pe Shakespeare contemporanul nostru.

O altă carte care a însemnat un moment de referință în istoria literară a lumii este „Crimă și pedeapsă” a lui M. Dostoievski. Prin intermediul eroului său, Raskolnikov, scriitorul rus sondează în profunzime abisurile sufletului omului și ne așază în fața unei concluzii uimitoare. Cum ar spune Omar Khayyam, „cerul și infernul” pot sălășlui în sufletul aceleiași persoane, iar de urmarea uneia dintre aceste căi este responsabil doar liberul arbitru al omului. Raskolnikov este unul dintre cele mai complexe personaje ale literaturii universale, care ne impresionează atât prin aroganța cu care își atribuie rolul de om superior, care poate decide dreptul de viață și de moarte al altor oameni, cât și prin Golgota personală pe care și-o asumă, cu dragoste și smerenie, sub influența lui Sonia, spre sfârșitul romanului.

Voi ce titluri ați adăuga la lista celor mai influente cărți din toate timpurile?