Realizarea unui top al celor mai bune cărți din toate timpurile poate fi o misiune dificilă dat fiind subiectivitatea actului lecturii. Fiecare cititor se raportează la o carte având în spate istoria sa personală – anumite experiențe de viață traduse într-un sistem propriu de gândire. Ce anume dă valoare unei cărți și cum am putea stabili care sunt cele mai bune cărți din toate timpurile? Unul dintre criterii este universalitatea mesajului transmis de autor. Din anumite motive (pe care vom încerca să le descoperim împreună), sunt cărți care, prin temele și narațiunea lor, transcend granițele geografice și cele ale timpului. Sute de milioane de oameni rezonează cu subiectele lor, iar acest lucru se observă cel mai clar din numărul de exemplare vândute. Cititorii sunt aceia care, până la urmă, se erijează în „jurații” care dau verdictul. Să realizăm împreună un tur virtual al universului descris de unele dintre cele mai apreciate cărți. Mai jos sunt 5 dintre cele mai vândute cărți din toate timpurile.

5 dintre cele mai vândute cărți din toate timpurileÎntr-un sondaj realizat de BBC pe parcursul unui an, la care a participat aproape un milion de persoane, cu scopul de a descoperi cea mai iubită carte scrisă de un autor britanic, „Stăpânul inelelor”, trilogia publicată de  J. R. R. Tolkien în 1954-1955 a fost incontestabil câștigătoare. Cu peste 150 de milioane de volume vândute narațiunea fantastică imaginată de Tolkien și-a asigurat un loc în topul celor mai bune cărți din toate timpurile. Dintre operele de ficțiune, „Stăpânul inelelor” este devansată doar de „Don Quijote de la Mancha” de Cervantes (cu jumătate de miliard de exemplare vândute în toată lumea) și „Poveste despre două orașe” de Charles Dickens, cu 200 de milioane de volume vândute. Mitul luptei între bine și rău, între haos și valorile civilizației, eroismul, prietenia, sacrificiul se dovedesc teme puternice, cu care cititorii rezonează indiferent de cultura căreia îi aparțin. Imaginația fabuloasă a scriitorului englez este încă un atu al acestei cărți. Tolkien creează un întreg univers dând atenție fiecărui detaliu care îl particularizează. Astfel, chiar dacă în esență este o operă fantastică, „Stăpânul inelelor” a sedus milioane de cititori prin complexitatea și „realismul” – dacă putem spune așa – lumilor prezentate. De la particularitățile psihologice, la cele ce țin de civilizație, Tolkien a descris în amănunt fiecare popor din Pământul de Mijloc, de la sfârșitul celui de-al treilea ev. A creat chiar și limbi fictive. Nu este de mirare așadar că personaje create de el au pătruns atât de puternic în cultura populară.

5 dintre cele mai vândute cărți din toate timpurileCu peste 140 de milioane de volume vândute și tradusă în 300 de limbi și dialecte, „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry este considerată una dintre cele mai bune cărți din toate timpurile. Scriitorul și aviatorul francez Saint-Exupéry a reușit să creeze o carte care captivează imaginația unui copil și în același timp oferă teme filozofice de meditație unui adult. Natura umană și „lumea adulților” sunt observate cu candoarea copilăriei, ceea ce nu presupune și naivitate. „Micul prinț” este o carte care ne poate schimba radical perspectiva asupra lumii, dacă reflectăm asupra profunzimii unora dintre mesajele sale. „Limpede nu vezi decât cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi văzut cu ochii” aflăm din carte. Este adevărat că un adult percepe mult mai clar sensul unei astfel de afirmații, însă citită împreună cu un copil și explicată, cartea lui Antoine de Saint-Exupéry poate crea momente magice între cei doi.

5 dintre cele mai vândute cărți din toate timpurileDin topul cărților cu peste 100 de milioane de volume vândute în toată lumea nu putea lipsi „Harry Potter și Piatra Filozofală”, prima carte din seria „Harry Potter”, scrisă de J. K. Rowling. Fascinația pentru lumea magică imaginată de autoarea britanică, personajele atât de bine definite și suspansul care punctează firul narativ până la finalul cărții (și deschide apetitul pentru următoarea) au transformat acest volum într-un fenomen care a cuprins întreaga lume. Adulți și copii au explorat cu o uriașă curiozitate universul magic creat de J. K. Rowling, au fost fascinați de el și au dorit să-l aducă în lumea reală. Astfel se explică parcurile tematice, excursiile pe urmele lui Harry Potter și chiar deschiderea unor școli de magie după modelul celebrului Hogwarts.

5 dintre cele mai vândute cărți din toate timpurileÎn 2003, scriitorul american Dan Brown dădea lovitura cu thriller-ul „Codul lui Da Vinci”, roman vândut în peste 80 de milioane de exemplare și tradus în 44 de limbi. Un succes de asemenea proporții nu poate fi trecut cu vederea și ne obligă să zăbovim un pic pentru a descoperi „rețeta” care i-a asigurat autorului celebritatea în întreaga lume. Dan Brown își introduce cititorii într-o lume a misterului, dincolo de porțile Vaticanului. Cetatea Sfântului Scaun, miturile și legendele care o înconjoară au fascinat generații la rând. Intriga ingenioasă a romanului și tensiunea narativă – generată de elementele de thriller și polițiste, dar și de teoria unei conspirații globale ce merge departe în timp – satisfac atât nevoia de adrenalină a cititorilor, cât și interesul intelectual de a descifra un mister milenar.

5 dintre cele mai vândute cărți din toate timpurileLansarea pe piața de carte a romanului „Alchimistul” de Paulo Coelho, în 1988, este o dată memorabilă pentru milioane de cititori de pe întregul mapamond. Tradusă în 80 de limbi și vândută în 65 de milioane de exemplare, „Alchimistul” a cucerit cititorii, paradoxal, prin simplitatea narațiunii, profunzimea ei și universalitatea mesajului. Metaforă a unei vieți trăite în umbra unui vis, cartea lui Coelho a schimbat existențe și a inspirat mulți cititori să se mobilizeze spre împlinirea „legendei personale”. „Când îţi doreşti ceva cu adevărat, tot Universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău” – această frază cu puternice accente motivaționale din romanul „Alchimistul” este citată atât de frecvent încât a căpătat forța unui aforism.

Voi ce carte preferată ați integra în acest top?