Abia ce a trecut Moș Nicolae și iată că, în perioada imediat următoare, ne vom gândi din nou la cadourile pe care ni le dorim sub brad, pentru bucuria celor dragi. O sugestie pe care sperăm să o găsiți utilă este vizitarea Târgului de cărți pentru Crăciun. Ne așteaptă cu oferte diversificate și, mai ales, cu reduceri substanțiale de prețuri. Pentru astăzi am selectat 5 enciclopedii care nu trebuie ratate în perioada sărbătorilor.

5 enciclopedii care nu trebuie ratate în perioada SărbătorilorO enciclopedie utilă pentru cultura generală a fiecăruia dintre noi, dar în special pentru elevii și studenții care vor să se îndrepte spre domeniul medicinei este „Atlasul corpului uman. Structura și funcțiile organismului” alcătuit de Peter Abrahams. Medic și profesor la reputate universități din Marea Britanie și Statele Unite, Peter Abrahams oferă cititorilor un volum complex, care detaliază structura corpului omenesc și principalele sale sisteme. Structurată într-un mod foarte organizat, care facilitează receptarea informației, „ Atlasul corpului uman” este un volum care se citește cu plăcere și curiozitate. Autorul explică modul de funcționare a corpului uman „din cap până-n picioare”, la modul propriu. Un avantaj al acestei cărți este și faptul că beneficiază de bogate ilustrații, peste 400, astfel încât noțiunile teoretice să se fixeze cât mai bine prin intermediul imaginilor. Planșele conțin și ele adnotări și informații suplimentare utile. O scurtă istorie a medicinei este oferită de autor în deschiderea volumului său. „Fascinaţia pentru corpul uman şi pentru modul de funcţionare al acestuia, precum şi curiozitatea de a şti de ce uneori funcţionează prost şi ce să facem ca să îl vindecăm sunt nelimitate” spune Peter Abrahams. Iar avantajul acestei enciclopedii este că ne oferă toate acele date de care avem nevoie pentru a ne satisface curiozitatea și nevoia de informație.

5 enciclopedii care nu trebuie ratate în perioada SărbătorilorO călătorie imaginară extrem de interesantă ne este prilejuită de enciclopedia „Cele mai frumoase orașe” alcătuită de specialiștii în turism de la National Geographic. Cartea este mai mult decât un ghid de călătorie, pentru că informațiile pe care ni le oferă sunt foarte variate. De la tradiții și istorie până la gastronomie și stil de viață, putem afla cele mai interesante detalii despre orașe populare în lumea întreagă, dar și despre altele, pe care le descoperim cu această ocazie. De la Havana și Berlin până Hong Kong, Rio de Janeiro sau Veneția, ghidul își poartă cititorii pe tot mapamondul. Interesant este faptul că autorii oferă informații și despre cele mai interesante orașe ale lumii, particularizate prin aspecte ale vieții lor. Unele dintre metropole sunt prezentate cititorilor de personalități care locuiesc acolo și cunosc ca nimeni alții viața mai puțin știută a acelor orașe.

5 enciclopedii care nu trebuie ratate în perioada SărbătorilorO modalitate prin care putem descoperi și explora locuri uimitoare de pe planetă este prin intermediul enciclopediei „501 Minuni Ale Naturii”. Cartea este utilă atât pentru îmbogățirea culturii generale, cât și ca un ghid neconvențional de călătorie. Locuri mai mult sau mai puțin accesibile, însă toate putând fi descrise prin atributul de „minuni ale naturii” sunt prezentate în această enciclopedie bogat ilustrată. Cei cărora volumul le va trezi „dorul de ducă” primesc informații foarte utile din partea autorilor – cum pot ajunge în acele locuri și care este cea mai bună perioadă din an pentru călătorie, unde se află cel mai apropiat oraș, dar și care sunt informațiile absolut necesare pentru o vizită în locul dorit. Așadar, fie că alegem să călătorim doar cu gândul, din fotoliu, fie că ne facem bagajele și pornim la drum, „501 Minuni Ale Naturii” se dovedește o carte la fel de utilă.

5 enciclopedii care nu trebuie ratate în perioada SărbătorilorO perioadă pasionantă a istoriei lumii este cea a împăraților romani. Pasionații de istorie și cei care vor să afle mai multe informații despre cei care au condus lumea din Cetatea Eternă pot alege enciclopedia „Cronica împăraților romani” de profesorul de arheologie Chris Scarre, specialist în preistoria europeană. 56 de împărați romani se vor perinda sub ochii cititorilor, care vor afla detalii mai mult sau mai puțin „picante” despre aceștia, în funcție de sursa istorică folosită. Conducătorii Romei imperiale sunt prezentați domnie cu domnie, iar un capitol este dedicat împăraților Antichității târzii. De la Augustus la Caligula, Traian sau Caracalla, fiecărui împărat îi este alcătuită o adevărată fișă biografică (nume și data nașterii, titlurile imperiale, locul și modul în care a murit). Cartea este ilustrată cu chipurile acestor conducători așa cum ne-au parvenit prin busturile sau monedele păstrate până astăzi.

5 enciclopedii care nu trebuie ratate în perioada SărbătorilorO enciclopedie impresionantă, cu mai mult de 1300 de fotografii color și pe care o putem achiziționa cu o reducere substanțială la Târgul de cărți pentru Crăciun este „Arta în istoria umanității” de Mary Hollingsworth. Volumul oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra manifestărilor artistice în diferite zone ale lumi, de-a lungul timpului. Componentă esențială a fiecărei civilizații, arta și rolul său sunt urmărite în strânsă legătură cu societățile a căror expresie devine. De la arta preistorică până la manifestările sale moderne, Mary Hollingsworth oferă o abordare cronologică și pe regiuni a fenomenului artistic de-a lungul timpului, făcând referire și la evenimente istorice importante – ascensiunea sau decăderea unor imperii, schimbări în mentalități religioase sau economice.

Voi ce enciclopedie considerați că nu trebuie să lipsească dintr-o bibliotecă?