Probabil că sunt puține acele fetițe care nu au visat, citind povești, că sunt în pielea prințeselor și domnițelor din narațiunile copilăriei. Peste ani, bineînțeles că reperele literare s-au schimbat. Literatura are capacitatea de a ne face să empatizăm cu personajele pe care le admirăm sau le iubim. Și este, de asemenea, o sursă inepuizabilă de modele. Natașa Rostova din „Război și pace”, Olguța din „La Medeleni” și Otilia din „Enigma Otiliei” sau Hermione Granger din seria „Harry Potter” și Katniss Everdeen din „Jocurile foamei” sunt personaje feminine puternice, cu care cititoarele din generații diferite empatizează chiar înainte să-și dea seama. Să descoperim 5 eroine literare în pielea cărora ne-am dori să fim.

Mândrie și prejudecată este, fără niciun dubiu, una dintre cele mai iubite cărți din lume, iar aceasta în primul rând datorită personajelor create de Jane Austen. Cuplul Elizabeth Bennet și domnul Darcy a aprins imaginația a milioane de oameni și nu numai din cultura anglo-saxonă. Personajele propuse de Jane Austen în acest roman clasic al literaturii engleze sunt la fel de vii azi, ca și în urmă cu peste 200 de ani, când a fost publicată pentru prima dată cartea. Numeroasele adaptări cinematografice sau pentru scenele de teatru și influența acestor personaje asupra creațiilor literare de cele mai variate genuri sunt o dovadă în acest sens. Nici chiar oamenii de știință nu au rămas imuni la farmecul personajelor lui Austen. În urmă cu opt ani, cercetătorii britanici au numit un feromon, element biochimic responsabil cu atracția resimțită de sexul opus, după numele domnului Darcy – darcin. Iată cât de prezente sunt în imaginarul nostru personajele scriitoarei engleze! Iar dacă domnul Darcy își manifestă capacitatea de seducție a cititorilor chiar și după două secole, nu mai puțin este valabil acest lucru și în cazul lui Elizabeth Bennet. Ne place Elizabeth și ne-am dori să fim „în pielea ei” pentru că este o femeie puternică și inteligentă, stăpână pe ea și spirituală, după cum observă cu uimire domnul Darcy. Replicile ei sunt uneori acide, dar tocmai pentru că „Lizzie” este o fire mândră, care nu se pleacă în fața convențiilor sociale. Coloana ei vertebrală nu devine mai flexibilă atunci când are în față o persoană foarte înstărită, posibilă partidă pentru o căsnicie pe care majoritatea femeilor și-ar dori-o. O admirăm pe Elizabeth Bennet pentru spiritul ei rebel și pentru loialitatea față de principiile sale, o atitudine riscantă în acea vreme, dar singura potrivită pentru a câștiga inima unui bărbat de genul domnului Darcy.

Deși nu este un personaj fictiv, ci unul de inspirație autobiografică, Karen Blixen, autoarea volumului Din inima Africii și vocea narativă a acestei cărți este un caracter care ne inspiră, prin spiritul său aventuros. Baroneasa daneză Karen Blixen, de două ori nominalizată la Premiul Nobel pentru literatură (pe care nu l-a primit din cauză că distincția fusese acordată prea multor scriitori scandinavi) este o eroină în pielea căreia ne-am dori să fim, cel puțin în ceea ce privește aventura sa africană, anii pe care i-a petrecut ca proprietară a unei plantaţii de cafea din Kenya. Karen Blixen ne descoperă o lume uluitoare, pe care ne învață să o privim cu inima. Exoticul și fascinantul peisaj african care se desfășoară sub ochii cititorilor, ritualurile și tradițiile acestei civilizații, atât de pitorești, aventuri la limită, spirit de frondă față de toate convențiile sociale și o poveste de dragoste – intensă și nu neapărat fericită – toate acestea sunt cuprinse în narațiunea lui Karen Blixen, care ne fascinează în primul rând prin spiritul ei atât de independent. „Tot ce vedeai cu ochii respira măreție, libertate și o noblețe fără egal” notează scriitoarea daneză descriind peisajul african. Probabil că atracția pe care Karen Blixen a avut-o pentru Africa s-a datorat unei stranii afinități. Aceasta pentru că o putem descrie pe autoarea daneză prin aceleași cuvinte folosite de ea pentru a ne înfățișa peisajul african – „măreție, libertate și o noblețe fără egal”.

„Până la urmă și mâine e o zi!”. Credem că nici nu mai e necesar să spunem cui aparțin aceste cuvinte. Scarlet O’Hara, personajul controversat, cu calități pe măsura defectelor, voluntară, ambițioasă, niciodată descurajată, indiferent de obstacole, cu un impresionant instinct de a supraviețui, este o eroină în pielea căreia ne-am dori să fim, măcar din când în când. Margaret Michell, autoarea romanului „Pe aripile vântului”, pentru care a câștigat Premiul Pulitzer, a reușit să (re)creeze nu numai dramatica imagine a confruntării dintre Nord și Sud, ci și personaje cu un uluitor impact asupra culturii populare. În sondajele de opinie realizate de Harris Insights & Analytics, Pe aripile vântului încă este cea de-a doua carte în preferințele americanilor, după Biblie. Iar „Windies”, fani ai cărții îmbrăcați în costume specifice epocii, celebrând, la ocazii speciale, romanul favorit – bineînțeles, în Atlanta, Georgia – ne dovedesc faptul că spiritul lui Scarlet O’ Hara este încă foarte puternic.

Literatura română ne oferă tipuri diverse și memorabile de personaje feminine, dar, între toate acestea, Doamna T are un profil aparte. Eroina creată de Camil Petrescu în Patul lui Procust este oarecum la granița dintre personaj și simbol. Sugerând feminitatea prin excelență, Doamna T are ca principal atribut misterul. Ea este femeia iubită de toți bărbații, mai puțin de cel pe care-l iubește cu pasiune. Din descrierile celorlalte personaje ne facem o idee despre acest personaj, dar impresia este evanescentă. Putem susține că Doamna T este sensibilă și inteligentă, pasională, feminină și grațioasă. Însă, tot avem impresia că am omis un lucru esential. Ca alte personaje ale lui Camil Petrescu (în general, masculine) o putem include în categoria celor care „au văzut” idei. Spirit superior, doamna T nu avea cum să nu aibă un destin dramatic, prin pasiunea atât de intensă pe care o trăiește. Nimeni nu-și dorește o iubire nefericită, însă Doamna T a fascinat de-a lungul timpului cititorii prin aparența sa atât de grațioasă, feminină și misterioasă sub care ascunde pasiunea mistuitoare.

Un personaj tonic, care ne poate inspira prin capacitatea sa de a-și reconstrui viața este Liz Gilbert, reflecție a chiar vieții scriitoarei Elizabeth Gilbert, în bestsellerul Mănâncă, roagă-te, iubeşte. Cu o acțiune aproape de zilele noastre, romanul autobiografic al scriitoarei americane propune un caracter care, poate, nu ar avea nimic excepțional la prima vedere. „Sunt o femeie de carieră, trecută de 30 de ani, abia ieșită dintr-o căsnicie ratată și dintr-un groaznic și interminabil divorț, urmată de o aventură amoroasă încheiată cum nu se poate mai prost. Cascada asta de eșecuri m-a transformat într-o femeie vulnerabilă, tristă și cu vreo șapte mii de ani mai bătrână”. Nu este un lucru de dorit, dar se întâmplă și încă frecvent. Neobișnuită este însă capacitatea acestui personaj de a se reinventa, de a-și găsi o cale proprie, împlinirea profesională și sentimentală și, mai ales, bucuria de a trăi. Liz Gilbert este o femeie sociabilă și inteligentă, cu un simț special al umorului și cu autoironie. Este o femeie care savurează deliciile culinare ale Italiei, dar este și în căutarea spiritualității, în ashram-urile indiene. „ Dumnezeu nu-ți trântește o ușă în nas fără să-ți deschidă o fereastră” este una dintre lecțiile de optimism pe care le putem învăța de la Liz Gilbert, o altă eroină în pielea căreia ne-am dori să fim, pentru că povestea ei – reală – este una cu happy-end.

Vouă în pielea cărei eroine literare v-ar plăcea să fiți? Ce personaj feminin din literatura română sau universală admirați cel mai mult?