Fie că au dovedit un curaj ieșit din comun, perseverență sau înțelepciune, literatura ne oferă o galerie impresionantă de personaje feminine care ne pot inspira, iar aceasta se întâmplă din cele mai vechi timpuri. Din literatura antică și până la cea a zilelor noastre, diferite tipuri de personaje feminine ne pot servi ca model, ne pot inspira cel mai bun mod de a reacționa în fața unei provocări. Să nu uităm că, dincolo de plăcerea estetică, unul dintre efectele lecturii este chiar acesta: ne antrenăm mintea în lumea virtuală a literaturii pentru încercările și provocările realității. Să ne reamintim 5 dintre eroinele literare, din cele mai vechi timpuri și până la cele moderne și să revedem motivele pentru care ne inspiră.

Până astăzi, numele Penelopei, eroina epopeii „Odiseea” atribuită lui Homer, este sinonim cu fidelitatea. Regina din Itaca și soția lui Ulise ne impresionează însă și ne inspiră și prin alte calități – diplomația, inventivitatea și determinarea cu care își urmărește scopul nu sunt deloc de neglijat. Dar să ne reamintim puțin povestea. După plecarea lui Ulise la războiul troian, Penelopa îl așteaptă vreme de aproape 20 de ani. Râvnind la tronul din Itaca, dar și la frumusețea Penelopei, peste 100 de pețitori se instalează în casa soției lui Ulise, risipind averea acestuia. Poetul antic ne spune că Penelopa nu era numai frumoasă, ci și înțeleaptă, așa încât pune la cale un plan: le spune pețitorilor că va alege unul dintre ei când ca termina de țesut un giulgiu pentru socrul ei, Laerte. Iar ceea ce se întâmplă mai departe ne este binecunoscut tuturor. Tot ce țesea ziua cu râvnă, regina din Itaca deșira noaptea. Deși strategia de amânare îi este descoperită, „mintoasa” Penelopa, cum o numește poetul antic, reușește să inventeze noi strategii, până la întoarcerea lui Ulise, care are de trecut câteva teste chiar și el, până când soția sa se lămurește că nu este doar o iluzie. Iată cum, prin exemplul Penelopei, inteligența și diplomația se dovedesc arme redutabile, capabile să înfrângă, fără conflict violent, chiar și o armată de peste 100 de bărbați.

Poate că, la o primă vedere, am fi tentați să nu o socotim chiar o eroină pe Tanti Roz, personajul creat de Eric-Emmanuel Schmitt în romanul „Oscar şi Tanti Roz”. Factual, ea este infirmieră la un spital, unde este internat Oscar, băiețelul de 10 ani bolnav de leucemie. Nu este nici regină, nici vreo celebră luptătoare pentru binele umanității, ci o infirmieră în vârstă, dar empatică, prezență tonică și capabilă să insufle optimism chiar și în cele mai dramatice situații. Credem că este nevoie de autentic spirit eroic pentru a nu te descuraja în fața suferinței, bolii și morții iminente și, mai mult, să poți insufla curaj în împrejurări tragice. Tanti Roz îl învață pe micul Oscar să „corespondeze” cu Dumnezeu, să se elibereze prin comunicare de gândurile negative, idei în „putrefacție” și să trăiască intens și concentrat zilele care i-au mai rămas – ca și când ar fi ani. Flexibilitatea gândirii lui Tanti Roz, puternicul ei spirit empatic și forța caracterului sunt câteva trăsături care ne pot inspira și pe noi. „Teroarea din Languedoc”, cum amintește Tanti Roz că i se spunea, ca urmare a turneelor de wrestling câştigate, reușește să facă K.O teama și descurajarea care amenințau sufletul unui copil atât de greu încercat. Un veritabil exemplu de inteligență emoțională!

Dar să trecem într-un registru ceva mai amuzant și să ne amintim de Zoe Trahanache, personajul lui I. L. Caragiale din „O scrisoare pierdută”. Cu ambiții sociale nemăsurate, adulterină și cultivând mai mult aparența decât esența este oare Zoe Trahanache un personaj capabil să ne inspire un model rezonabil? Dacă ținem cont de caracterul ei atât de voluntar, de inteligență și spiritul lucid suntem convinși că da. „Zoe! Zoe! Fii bărbată…” este îndemnul pe care Zoe îl primește de la prefectul Tipătescu, amantul ei, în plină tulburare cauzată de buclucașa scrisoare pierdută. Însă Zoe este deja mai „bărbată” decât toți bărbații cu care are de-a face. Știe exact ce vrea – o reputație nepătată, puterea de a influența viața politică a județului și un statut social mai mult decât onorabil. Pentru a-și atinge scopul, distinsa Zoe Trahanache face uz de toate „armele din dotare”. Pozează în femeia neajutorată, care are nevoie de protecția fermă a unui bărbat, în victimă a unui amor ilicit pentru care a făcut totul, însă când Tipătescu îi propune să fugă împreună îl aduce imediat cu picioarele pe pământ: „Ești nebun? dar Zaharia? dar poziția ta? dar scandalul și mai mare care s-ar aprinde pe urmele noastre?…”. Și cum Tipătescu încă se opune să sprijine candidatura lui Cațavencu, iar Zoe și-a pus deja la bătaie toate armele feminității sale, iar șantajul sentimental nu a avut succes, se decide brusc să se dezvăluie așa cum este. „Am să lupt și cu tine, om ingrat și fără inimă” și „cine luptă cu Cațavencu luptă cu mine” spune Zoe. Deși trăiește într-o lume exclusiv a bărbaților, Zoe Trahanache este o adversară redutabilă. Este pragmatică, hotărâtă, își urmărește scopul ca o felină prada și nu concepe sub nicio formă să se dea bătută.

Suntem convinși că și Katniss Everdeen, personajul narator al trilogiei „Jocurile foamei” de Suzanne Collins a aprins imaginația multor adolescente. În distopia creată de scriitoarea americană și care are și o ecranizare de succes, ni se înfățișează o lume în care opresiunea și supraviețuirea par a fi rămas singurele concepte valabile. Tânăra Katniss Everdeen ne impresionează nu doar prin forța sa fizică și mai ales mentală, ci și prin faptul că se încăpățânează să cultive niște valori aproape inexistente în lumea în care trăiește. Prietenia și loialitatea (față de cei pe care-i iubește, dar și față de propria persoană), încrederea, onoarea sunt doar câteva dintre acestea. Prin calitățile ei incontestabile de lider, curaj și altruism suntem convinși că eroina creată de Suzanne Collins a inspirat multe adolescente.

Un tip neconvențional de eroină a zilelor noastre este și Elizabeth din „Mănâncă, roagă-te, iubeşte”, carte bazată pe experiența autentică de viață a scriitoarei  Elizabeth Gilbert. Ne putem întreba și în cazul ei ce faptă de eroism a făcut acest personaj, despre care ne amintim doar că, în urma unui divorț și a neîmplinirii profesionale, hotărăște să meargă în Italia, India și Indonezia. Scriitoarea mărturisește însă că, în Statele Unite, un divorț este similar unui accident pe autostradă, în urma căruia poți rămâne cu traumatisme severe, chiar dacă nu sunt la vedere. Să te ridici din depresie, să te rupi de o relație catastrofală, să pui punct unei vieți căreia nu îi mai găsești sensul și să te redescoperi pe tine și bucuria de a trăi sunt lucruri care ne stârnesc respectul. Confesiunea atât de sinceră a autoarei prin intermediul personajului Elizabeth o apropie de cititori, iar mulți dintre ei o pot considera o eroină care să-i inspire prin simplul fapt că a depășit o mare încercare și a devenit ulterior mai puternică și încrezătoare, iar viața sa a căpătat un nou sens. Iar dacă ne gândim că în lumea de azi depresia face mai multe victime decât războaiele începem să respectăm și acest tip de victorii.

Pe voi ce eroină literară vă inspiră și de ce?