Alegerea unei cărți pentru copii nu este o sarcină tocmai ușoară, pentru că cei mici sunt în general cititori (sau ascultători) cu spirit critic foarte dezvoltat. Dacă primele rânduri nu le vor fi pe plac, va fi dificil să-i convingem să ducă lectura la bun sfârșit. Cărțile pentru copii trebuie să fie atractive și vizual, să stârnească imediat interesul prin poveste și bine ar fi dacă ar acoperi și latura educației. Având în vedere toate aceste criterii, vă oferim 5 idei de cărți cadou de Crăciun pentru cititorii de până la 10 ani.

5 idei de cărți cadou de Crăciun pentru copii până la 10 aniO bucurie pentru cei mici și o plăcere pentru cei mari este cartea „Aventurile lui Sacha în castelul fermecat” de Iulian Tănase. Este o poveste irezistibilă prin personajele sale, atmosfera pe care o creează și imaginația care îmbracă totul într-o vrajă aparte. „Aventurile lui Sacha în castelul fermecat” este o poveste în care ne dorim să fim, în primul rând datorită legăturii speciale dintre Sacha, un băiețel de patru ani, și tatăl său. Relația dintre ei înseamnă duioșie și dragoste, iar comunicarea are loc la cele mai profunde niveluri. Aceasta pentru că și tatăl acceptă fără rezerve să privească lumea prin ochii fiului său. „Imaginația unui băiețel în vârstă de patru ani poate transforma orice lucru într-un obiect magic” și atunci toată lumea din jur se schimbă. Creioanele colorate sunt șerpi adevărați care au dureri de coloană, masa poate deveni o căsuță în care copiii pot trăi aventuri senzaționale, iar între miezul nopții și miezul nucii există o legătură de rudenie pe care nimeni nu ar fi bănuit-o. Indirect cartea ne vorbește despre forța creativității și gândirea liberă, lucruri atât de utile pentru copii, cât și pentru adulți. În plus, „Aventurile lui Sacha în castelul fermecat” beneficiază de ilustrațiile Alexiei Udriște, care completează vizual povestea.

5 idei de cărți cadou de Crăciun pentru copii până la 10 aniO poveste clasică pentru copii, semnată de scriitorul american E. B. White este „Stuart Little”. Generații de copii din toată lumea au crescut cu povestea șoricelului năzdrăvan, atât de dornic de aventură. Este adevărat că există și un film foarte popular realizat după această poveste, însă cartea merită descoperită de cei mici pe cont propriu. Stuart Little le va vorbi copiilor despre aventură și curaj, despre dorința sa de a-și face prieteni. În plus, Stuart este altruist și nu întârzie să vină celorlalți în ajutor. Cartea merită citită pentru atmosfera sa și pentru modul în care este descris Stuart Little, care nu diferă, în linii mari, de orice copil, chiar dacă el este doar un șoricel.

5 idei de cărți cadou de Crăciun pentru copii până la 10 aniO carte utilă pentru copii și pe care o vor parcurge cu interesul cu care citesc o poveste este „Enciclopedia pentru toți copiii. Mituri și legende”. Este instructiv pentru copii să cunoască principalele mituri ale culturii universale, pe care le vor recunoaște când vor fi mai mari în multe alte creații artistice. Enciclopedia care prezintă diferiți eroi legendari și fabuloase creaturi de pe tărâmul mitologic este scrisă astfel încât va constitui o lectură atractivă pentru cei mici.

5 idei de cărți cadou de Crăciun pentru copii până la 10 aniPentru cei mai curioși dintre copii, pentru cei care „își scot părinții din răbdări” întrebând frecvent „De ce?” o carte potrivită este „365 de întrebări și răspunsuri pentru a înțelege lumea” de Joan Sole. Curiozitatea este absolut necesară pentru a explora lumea din jur, un instrument de cunoaștere foarte eficace. Copiii vor descoperi cu încântare informații foarte utile prin intermediul acestui joc de-a întrebarea și răspunsul. Pentru că, deși întrebările sunt de la cele obișnuite până la unele total neașteptate, răspunsurile au fundament științific. Chiar există ceasul biologic? De ce plângem când tăiem ceapa? De ce plasticul este atât de nociv pentru natură? Acestea sunt doar 3 dintre cele 365 de întrebări la care copiii vor primi răspunsuri detaliate.

5 idei de cărți cadou de Crăciun pentru copii până la 10 aniUn bestseller al literaturii pentru copii și una dintre cele mai cunoscute cărți ale literaturii elvețiene este „Heidi, fetița munților” de Johanna Spyri. Cartea, care a fost scrisă în 1880 și este inspirată chiar de copilăria scriitoarei, rămâne una dintre poveștile care se citesc cu plăcere de orice generație de copii. Chiar și părinții vor reciti cu plăcere aventurile curajoasei Heidi, minunata lecție de prietenie, devotament și dragoste despre care ne vorbesc acestea. Heidi este o carte emoționantă nu numai prin legăturile care se stabilesc între personaje, ci și prin descrierile locurilor uimitor de frumoase unde are loc acțiunea. Viața simplă din Alpi pe care o duce micuța Heidi până la un moment dat, turmele de căprițe care dădeau laptele atât de gustos, patul de fân proaspăt împodobit cu flori și prietenia cu Peter au un farmec aparte. Povestea lui Heidi va amuza uneori copiii, alteori îi va emoționa până la lacrimi, dar în niciun caz nu-i va lăsa indiferenți.

Voi ce cărți ați alege pentru copii de Crăciun?