Sărbătorile de iarnă sunt un prilej numai bun pentru ca, printre altele, să dedicăm puțin timp și plăcerilor noastre. Iar o carte care ne place, aleasă cu grijă de cineva drag, nu poate lipsi de sub bradul de Crăciun. Dacă sunteți într-o dilemă și nu știți exact ce să alegeți din varietatea ofertei Târgului de cărți pentru Crăciun, iată 5 idei de cărți cadou pentru EA.

5 idei de cărți cadou pentru EAE puțin probabil ca o autoare precum Anna Gavalda să nu fie pe gustul unei femei. Cine a citit bestseller-urile „Împreună” și „O iubeam” și s-a familiarizat cu stilul oarecum lejer, însă plin de umor și sensibilitate al scriitoarei franceze va dori să descopere un nou roman semnat de aceasta. „O viață mai bună” este genul de carte care se citește „dintr-o răsuflare” și care te lasă cu zâmbetul pe buze și amintirea unor povești frumoase de viață. Eroii ei nu sunt neobișnuiți. Sunt tineri care au făcut aceleași compromisuri făcute de majoritatea celor de vârsta lor cu care împart și aceleași aspirații. Cine nu își dorește „O viață mai bună”? Cartea prezintă istoriile cotidiene de viață a doi tineri, Mathilde și Yann. Aceștia par că au toate atuurile pentru a duce o viață fericită. Sunt inteligenți, charismatici, atrăgători și au mult umor. Cu toate acestea, gândurile negre sunt mai mereu prezente și par să aducă după ele un lanț nesfârșit de ghinioane. Neprevăzutul vieții este un element care poate aduce și întâmplări fericite, nu numai neplăceri. Să lăsăm doamnele să descopere ele însele care este deznodământul poveștii celor doi tineri imaginați de una dintre cele mai apreciate scriitoare franceze contemporane.

5 idei de cărți cadou pentru EAPentru o iubitoare de romane pe teme psihologice o recomandare călduroasă de lectură este cartea lui Irvin YalomMinciuni pe canapea”. Profesor emerit de psihiatrie la Universitatea Stanford, Irvin Yalom este unul dintre numele de referință în mediul academic de specialitate și totodată unul dintre scriitorii contemporani care a sondat în profunzime, cu empatie și umanism sufletul uman în romanele și povestirile sale. „Minciuni pe canapea” ne introduce în atmosfera unui cabinet de psihoterapie unde îl cunoaștem pe tânărul psihanalist Ernest Lash. Ambiția sa este de a stabili o relație revoluționară cu pacienții, pe cât de eficientă, pe atât de primejdioasă. Va realiza și el acest lucru abia după ce relația cu pacienta sa Carolyne Leftman îl poartă într-o direcție în care neprevăzutul nu anunță nimic bun. Figura psihoterapeutului este prezentată într-un mod inedit în toate romanele lui Yalom. Teritoriul sufletului uman are încă multe zone neexplorate. Nimeni nu deține adevărul absolut, iar psihoterapeutul primește de la pacienți lecții de viață la fel de importante ca și acelea pe care le oferă la rândul său.

Eric Emmanuel Schmitt5 idei de cărți cadou pentru EA este un autor față de care nimeni nu poate rămâne indiferent (cel puțin asta am constatat noi până în momentul de față). Romanele sale, foarte dense în idei, abordează, în mod riscant am putea crede, teme dintre cele mai vaste, precum viața și moartea, prietenia, dragostea. La sfârșitul fiecărui roman rămânem surprinși de capacitatea scriitorului de a concentra o asemenea bogăție ideatică, de a merge în profunzimea subiectelor și a extrage esențialul, dar și de stilul său în aparență atât de simplu și ușor de înțeles. Romanul „Elixirul dragostei” nu face excepție de la această rețetă de succes. Eric Emmanuel Schmitt ne propune cu această carte să reflectăm asupra dragostei. Ce este acest sentiment despre care se vorbește atât de mult? Care sunt originile sale misterioase? Ce este pasiunea și care este granița dintre o prietenie sinceră și iubire adevărată? Asistăm la un schimb de epistole între Adam și Louise, odinioară iubiți, astăzi despărțiți de un ocean și mii de kilometri. Deși dezbate o temă veche de când lumea, romanul lui Eric Emmanuel Schmitt, adaptat vremurilor moderne, reușește să aducă o viziune proaspătă asupra acestui subiect. Care este aceea va descoperi fiecare în momentul când citește cartea. Lectura ei, de altfel, este una foarte plăcută.

5 idei de cărți cadou pentru EAPentru doamnele atrase de spiritualitatea orientală o carte pe care o vor aprecia este „Calea budismului tibetan” de Dalai Lama. Volumul este util celor care vor să descopere învățăturile budismului tibetan, dar și celor care caută să evolueze în plan personal. Subtitlul cărții ne vorbește despre „Sfârșitul suferinței și descoperirea fericirii”, iar modalitățile de a ajunge pe aceste trepte superioare ale spiritualității sunt detaliate în stilul cald și confesiv al Sanctității Sale Dalai Lama al XIV-lea. Acesta ne vorbește despre rolul esențial pe care îl are religia în vremurile moderne și modalitatea prin care, aplicate sistematic, preceptele străvechii învățături orientale au puterea de a schimba oamenii și realitățile pe care le trăiesc. Dalai Lama detaliază care sunt cele trei aspecte principale ale Căii, dar și treptele care trebuie parcurse în procesul de iluminare.

5 idei de cărți cadou pentru EAPentru o iubitoare de beletristică nu avem cum să dăm greș dacă îi oferim „Povestirile Evei Luna” de Isabel Allende. Numele scriitoarei este o recomandare în sine. Tradusă în 35 de limbi și cu peste 60 de milioane de volume vândute în toată lumea, Isabel Allende este una dintre cele mai apreciate scriitoare ale continentului sud-american. „Povestirile Evei Luna”, care au apărut la un an după romanul „Eva Luna” sunt o colecție de povestiri fără legătură unele cu altele, însă reunite de aceeași temă – dragostea indiferent de natura sa și dacă este împlinită sau nu. Cele 23 de povestiri redate în fabulosul realism magic cu care ne-a obișnuit Isabel Allende va trece cititorul prin stări de spirit dintre cele mai diverse. Personajele feminine care apar în fiecare povestire sunt puternic conturate și capătă o aură oarecum magică așa cum sunt prezentate de Eva Luna. Aceasta din urmă dă sentimentul unei Şeherezade moderne, care se folosește de narațiune pentru a „exorciza demonii memoriei”.

Voi ce carte ați dori să oferiți de Crăciun doamnelor de lângă voi?