Pe lângă faptul că sunt un cadou elegant și întotdeauna binevenit, cărțile – credem că suntem cu toții de acord în această privință – ar trebui încadrate în categoria „bunuri de folosință îndelungată”. Aceasta pentru că, pe lângă faptul că ne oferă câteva zeci de minute zilnice de plăcere și relaxare, cărțile ne pot inspira, putem deprinde din ele lecții de viață sau culege mostre de înțelepciune sosite chiar în momentul când avem mai multă nevoie. Prieteni devotați, cărțile ne așteaptă răbdătoare pe rafturile bibliotecii, pentru a reveni la ele de câte ori avem nevoie. O carte poate reprezenta toate aceste lucruri, la care suntem convinși că și voi ați avea încă multe altele de adăugat. Tot ce avem de făcut este să alegem cartea potrivită în acest moment pentru noi sau cei dragi. Astăzi vă oferim 5 idei de cărți cadou pentru EL.

5 idei de cărți cadou pentru ELBiografiile unor figuri celebre ale istoriei vor fi întotdeauna un domeniu de interes pentru bărbați. Iar din acest punct de vedere, „Churchill”, volumul semnat de jurnalistul și istoricul Paul Johnson, fost consilier al lui Margaret Thatcher, este o carte care va fi citită în egală măsură cu interes și plăcere. Figura celei mai complexe și fascinante personalități politice ale secolului trecut merită descoperită prin lectura acestei cărți, care prezintă viața liderului britanic de la momentul când era doar un tânăr și ambițios ofițer de cavalerie până când devine omul de stat vizionar. Cititorii vor descoperi cu interes fațetele atât de diverse ale personalității celebrului om politic, cu atât mai mult cu cât biografia sa conține și multe anecdote al căror erou este Winston Churchill. Paul Johnson realizează un portret complex al fostului prim-ministru al Marii Britanii incluzând pe lângă descrierea carierei și vieții publice și aspecte mai puțin cunoscute din viața privată a lui Churchill. Tuturor ne este cunoscut darul său oratoric și în linii mari avem cunoștință despre acțiunile pe care le-a făcut în calitate de parlamentar sau prim-ministru. Vom avea ocazia citind această biografie să descoperim și pasiunea sa pentru pictură sau pentru scris, dar și ce fel de relație a avut cu soția sa. Umorul, excentricitatea, curajul ieșit din comun și capacitatea sa de anduranță rămân o sursă de inspirație pentru ceea ce ar trebui să însemne un om politic și în lumea de azi.

5 idei de cărți cadou pentru ELBărbații apreciază situațiile în care dețin controlul asupra diferitelor situații din viață și carieră, iar o carte utilă din acest punct de vedere este „Spy the Lie. Foști ofițeri CIA te învață cum să detectezi înșelătoriile”. Cartea este scrisă de Philip Houston, care a lucrat 25 de ani la CIA și a perfecționat o metodă de detectare a înșelătoriei folosită și astăzi de serviciile secrete americane. Philip Houston a mai colaborat la acest volum cu specialistul în testarea cu poligraful Michael Floyd, cu psihologul criminalist Susan Carnicero și jurnalistul Don Tennant, care a colaborat ani buni cu Agenția Națională de Securitate (NSA). Cei patru specialiști ne învață cum să depistăm cât adevăr și câtă minciună există în spusele persoanelor cu care intrăm în contact, fie că acestea sunt parte din familiile noastre, parteneri de afaceri, persoane care dau interviuri de angajare sau colegi. Cartea oferă un set de tehnici foarte eficiente, folosite în contraspionaj, pentru a descoperi adevărul și a discerne semnele clare ale minciunii din discursurile sau limbajul nonverbal al oamenilor. Cartea scrisă de foștii ofițeri CIA descrie pe înțelesul tuturor metode ale psihologiei de investigații folosite pentru a „smulge” adevărul de la teroriști, criminali sau spioni. Este foarte utilă dacă folosim informațiile din ea cu măsură astfel încât să nu tratăm orice persoană ca pe un presupus infractor.

5 idei de cărți cadou pentru ELPentru cei pasionați în egală măsură de beletristică și istorie o carte care le combină pe amândouă într-un roman excepțional este „Etruscul” de autorul finlandez Mika Waltari. Tradus în peste 40 de limbi, Mika Waltari reînvie cu o forță uimitoare în multe dintre romanele sale lumea antică din diverse zone ale lumii. Documentarea sa este atât de aprofundată încât citindu-i romanele, foarte vizuale, cititorul simte atmosfera acelor epoci și ajunge să cunoască elementele vieții de zi cu zi ale unor civilizații străvechi. Un mod foarte plăcut de a descoperi istoria! Însă, romanele lui Mika Waltari înseamnă mai mult decât atât. În „Etruscul”, care are acțiunea plasată între 520 și 450 înainte de Hristos, autorul combină elemente ale romanului de aventuri cu cele ale romanului inițiatic. Arhetipul eroului este folosit de scriitor pentru a crea figura centrală a romanului, Turms, cel care pornește într-o călătorie inițiatică pentru a-și împlini destinul hărăzit de zei. Mika Waltari are și un har uimitor de povestitor așa încât romanul se va parcurge „dintr-o răsuflare”.

5 idei de cărți cadou pentru ELStilul în aparență simplu al lui Ernest Hemingway, dar căruia, la o lectură mai atentă, îl descoperim structura atent construită, fără fisuri, cu reverberații în zonele cele mai profunde ale conștiinței umane nu are cum să nu fie pe gustul unui bărbat. Un cadou de Crăciun potrivit pentru EL ar fi așadar volumul „Zăpezile de pe Kilimanjaro și alte povestiri” scrise de clasicul literaturii americane, cel care a fascinat generațiile care i-au urmat atât prin cărțile pe care ni le-a lăsat, cât și prin viața sa atât de puțin conformistă. „Zăpezile de pe Kilimanjaro” este un volum de scurte narațiuni de puternică inspirație autobiografică, așa cum mărturisește însuși autorul. Deși sunt relativ scurte și pe cele mai variate teme (de la safari, pescuit sau vânătoare – marile pasiuni ale lui Hemingway – până la înstrăinarea dintre oameni sau subiecte inspirate de război), scriitorul american reușește să construiască niște caractere puternice, care se manifestă în situații de viață revelatoare. Mici bijuterii ale artei narative a lui Hemingway, povestirile prozatorului american ne vor face să le citim și recitim cu aceeași plăcere.

5 idei de cărți cadou pentru EL„Dacă un om şi-a pierdut un picior sau un ochi, el ştie că a pierdut un picior sau un ochi, dar dacă s-a pierdut pe sine, nu are cum să ştie, pentru că el nu mai este acolo să-şi dea seama” spune neurologul britanic Oliver Sacks în „Omul care își confunda soția cu o pălarie”. Autor al unor bestseller-uri inspirate de cazurile cu care s-a confruntat în cariera sa, Oliver Sacks descrie, pe înțelesul celor neinițiați, procesele care au loc în creierul uman, „lucrul cel mai interesant din întreg universul”, după părerea autorului. „Omul care își confunda soția cu o pălărie” cuprinde analiza a 24 de cazuri, în care mintea, din motive emoționale sau pur biologice „joacă feste” pacienților. Alături de Oliver Sacks, cititorii au posibilitatea de a explora universul mental, cu toate complicațiile, sensibilitățile și contorsiunile sale, mergând adesea spre patologic. Cazurile conțin și explicații științifice, însă autorul pare preocupat și de latura emoțională implicată în astfel de cazuri. Cu o abordare lipsită de prejudecăți, Oliver Sacks ne ajută să descifrăm o parte din misterul funcționării minții umane – suficient cât să ne deschidă apetitul și pentru alte cărți care abordează acest subiect!

Voi ce cărți vă gândiți să dăruiți de Crăciun bărbaților de lângă voi?