În ultimele luni de toamnă și prima lună a iernii probabil cei mai mulți dintre noi vor avea de celebrat ziua onomastică a vreunuia dintre prieteni, rude, colegi de serviciu, vecini sau alte persoane din proximitate. Ținând cont că aproape un milion și jumătate de români poată numele unuia dintre Arhanghelii Mihail și Gavril, alt milion se serbează de Sfântul Andrei și aproximativ 800.000 se numesc Nicolae sau Nicoleta este greu de imaginat că în perioada următoare nu va fi nevoie să ne gândim la un cadou pentru sărbătoriți. O carte aleasă cu grijă poate fi un cadou elegant și inspirat. Încercăm să vă venim în ajutor astăzi oferindu-vă 5 idei de cărți pe care le puteți face cadou.

5 idei de cărți pe care le poți face cadouPentru o doamnă cu nume de sfânt, preocupată de o alimentație cât mai sănătoasă, dar în criză de idei pentru nenumăratele meniuri care trebuie inventate zi de zi un cadou util și frumos este cartea lui Jamie Oliver Super Food în fiecare zi. Jamie Oliver nu mai este de multă vreme doar un chef care seduce prin inventivitatea și plăcerea cu care gătește, ci un adevărat brand în domeniul culinar. Cele șaisprezece cărți de bucate publicate până acum au devenit imediat bestseller internațional. Însă Jamie Oliver nu este recunoscut doar pentru aparițiile sale editoriale sau cele de la televiziune, ci și prin promovarea unui stil de viață sănătos (mai ales pentru copii, dar nu numai). „Super Food în fiecare zi” este o carte care se citește cu plăcere pentru stilul degajat și plin de umor al lui Jamie Oliver, dar este și utilă pentru că ne scapă de stresanta întrebare „Oare ce mai mâncăm astăzi?”. Tot ce avem de făcut este să ne inspirăm din acest volum, care oferă sugestii gustoase și sănătoase, bine organizate în secțiunile pentru mic dejun, dejun și cină. Rețetele sunt ingenioase, relativ simplu de preparat, iar ingredientele pot fi găsite și în magazinele de la noi. Un alt avantaj al acestei cărți este că, după ce o răsfoiești, gătitul nu mai pare o corvoadă, ci o activitate amuzantă, ușoară și care nu-ți „mănâncă” prea mult timp.

5 idei de cărți pe care le poți face cadouUn cadou clasic, pe care de obicei îl oferim unui bărbat, este o sticlă cu băutură. Dar, dacă „am asorta” cu aceasta o carte, nu am mai putea fi acuzați de lipsă de imaginație. Istoria sticlei de vin de Jean-Robert Pitte, specialist în geografie culturală și președintele Academiei Vinului din Franța este o sugestie în acest sens. Foarte bine documentată, conținând câteva zeci de pagini cu ilustrații sugestive, „Istoria sticlei de vin” este o carte interesantă pentru că ne oferă informații despre o zonă mai puțin cunoscută a istoriei noastre culturale. Aflăm că, din cele mai vechi timpuri și până în Evul Mediu, transportul și păstrarea vinului pentru mult timp era o problemă pentru că nu exista un recipient potrivit pentru prețioasa licoare. „Revoluția” în acest domeniu a avut loc la începutul secolului al 17-lea, când au început să fie realizate recipiente din sticlă care puteau fi închise ermetic cu inovativul atunci, banalul astăzi dop de plută. „Istoria sticlei de vin” oferă informații istorice interesante și conține multe anecdote amuzante. Toate acestea o transformă într-o lectură savuroasă după care merge bine un pahar cu vin!

5 idei de cărți pe care le poți face cadouO carte nu doar pentru copii, ci pentru toată familia, cu o perspectivă originală, amuzantă și surprinzătoare, care se savurează pasaj după pasaj este Enciclopedia zmeilor de Mircea Cărtărescu. Ilustrată cu desene de Tudor Banuș, cartea ne prezintă universul acestor ființe fabuloase, asemănătoare dragonilor sau trolilor, despre care afăm că „sunt animale inteligente, înrudite de departe cu specia umană”. De la zmeul comun și până la Zmeul Zmeilor sunt prezentate toate varietățile acestei rase. Vicleanul zmeu sur de vagăună, zmeul cu colți (care este responsabil de nașterea stomatologiei pe tărâmul zmeilor) și bibliofilul câine de zmeu sunt doar câteva dintre acestea. Prima parte a „Enciclopediei zmeilor” ne prezintă tot ce am vrea să știm și ce nu ne-ar fi trecut niciodată prin cap referitor la economia de pe tărâmul zmeiesc, civilizația, limba și chiar arta și literatura lor. Cea de-a doua parte ne oferă zece povești, pe care le vom citi „cu alți ochi” știind atâtea despre năravurile poporului zmeilor. „Enciclopedia zmeilor” este o carte pe care o putem dărui unui copil, adolescent sau adult – de fapt, oricărui cititor cu simțul umorului, care iubește să fie surprins de explozia de inventivitate și stilul amuzant al acestui volum.

5 idei de cărți pe care le poți face cadouPentru „devoratorii” de beletristică un roman care i-ar putea bucura este Uriașul îngropat al câștigătorului Premiului Nobel pentru literatură de anul acesta, Kazuo Ishiguro. Autorul romanului „Rămășițele zilei” ne poartă de această dată prin vremuri de legendă, la câțiva ani distanță după moartea regelui Arthur. După încetarea războaielor care le-au devastat ținuturile, britonii au de înfruntat un vrăjmaș straniu, care ușor, ușor ajunge să pună stăpânire pe ei – uitarea, cea care nu le îngăduie să-și amintească în totalitate nici evenimentele prin care au trecut ca neam, nici istoriile personale. Cititorii îi va însoți pe Axl şi Beatrice, doi bătrâni britoni, într-o călătorie fantastică și plină de simboluri, pe care sigur o vor parcurge cu cel mai mare interes.

5 idei de cărți pe care le poți face cadouPentru persoanele romantice care apreciază poveștile tulburătoare de dragoste un cadou potrivit ar fi Înainte să te cunosc al scriitoarei britanice Jojo Moyes. Chiar și cei care nu sunt neapărat cititori ai acestui gen vor fi cuceriți de povestea imposibilă de dragoste dintre Lou Clark și Will Traynor, protagoniștii romanului devenit numărul 1 în zece țări și vândut în peste opt milioane de exemplare. Jojo Moyes construiește personaje puternice și credibile și urmărește evoluția relației dintre ele punctând nuanțele cele mai subtile ale sentimentelor lor astfel încât cititorului îi va fi imposibil să se despartă de carte până nu o termină. Povestea celor doi are și o încărcătură emoțională foarte intensă, care va trece cititorii prin cele mai diferite stări și îi va face să-și pună întrebări referitoare la propriile lor vieți. Relația dintre protagoniștii romanului, descrisă cu atâta sensibilitate de scriitoare, face ca modul în care se termină cartea să nu mai fie atât de important. Cei care s-au îndrăgostit de stilul autoarei britanice cu siguranță vor dori să o reîntâlnească pe Lou Clark în romanul care îi continuă povestea, „După ce te-am pierdut”.

Voi aveți și alte idei de cărți care ar putea fi un cadou frumos pentru cei dragi?