Nu era inginer și nu avea studii în domeniul tehnic. Avea doar pasiune, o imaginație fabuloasă și curiozitatea de a explora viitorul cu propria minte. Jules Verne, autorul copilăriei noastre, unul dintre cei mai traduși scriitori de pe planetă, precursorul literaturii SF, a rămas nu doar în istoria literaturii universale, ci și în cea a civilizației noastre ca autorul care a anticipat invenții celebre. Jules Verne este autorul care a privit viitorul în față și a descris cu exactitate tehnologii revoluționare, fictive pentru vremea lui, realitate concretă pentru vremea noastră. Trecând prin opera scriitorului francez Jules Verne, citind romale sale celebre, putem descoperi cum literatura este uneori cu un pas înaintea științei, cum ficțiunea devine realitate. Iată 5 invenții datorate lui Jules Verne.

  1. Ideea călătoriei sub ape a fascinat gândirea oamenilor încă din perioada antichității. De-a lungul timpului, au existat diferite proiecte rudimentare de submarine. Francezii au construit, în 1800, „Nautilus”, primul submarin cu dublă propulsie, înzestrat cu pânze pentru uscat și elice manevrată manual pentru călătoria subacvatică. Însă lui Jules Verne îi revine meritul de a fi anticipat o tehnologie aproape similară celei folosite în ziua de astăzi. În  „20.000 de leghe sub mări”, roman publicat în 1869, scriitorul descrie aventurile profesorului Pierre Aronnax pornit în căutarea unui misterios obiect sau ființe care a răspândit teroarea în apele planetei. Povestea căpitanului Nemo, care străbate oceanele lumii cu submarinul Nautilus, dornic de răzbunare, este binecunoscută. Surprinzătoare este descrierea atât de exactă a unei nave puse in mișcare de curent electric. Primul submarin electric a fost inventat după data lansării acestei cărți și a început să fie folosit intens abia în perioada primului război mondial.
  2. Știrile televizate sunt astăzi un fapt aproape banal. În fiecare secundă putem afla ce se întâmplă la celălalt capăt al planetei urmărind un buletin de știri. Însă pe vremea lui Jules Verne principalul mijloc de informare erau ziarele. Într-un articol din 1889 intitulat „În anul 2889”, Jules Verne descrie o alternativă revoluționară (în epoca sa) pentru presa scrisă: „În loc să fie tipărite, știrile de pe mapamond sunt prezentate prin viu grai abonaților, care, prin conversații interesante cu reporteri, oameni de stat și savanți, află noutățile zilnice”. Acest lucru s-a întâmplat la aproape 30 de ani după ce a fost imaginat de Jules Verne, în 1920, iar primul jurnal de știri difuzat de o rețea de televiziune a devenit realitate abia în 1948.
  3. Tot în articolul „În anul 2889”, Jules Verne prezintă o idee ieșită din comun pentru sfârșitul secolului al 19-lea – reclamele pe cer. „Toată lumea observă acele reclame uriașe reflectate de nori. Sunt atât de mari încât pot fi văzute de populația unui oraș întreg sau chiar de cea a unei țări” spunea scriitorul. Astăzi nu ne mirăm dacă asistăm la o cerere în căsătorie scrisă pe cer. Însă pentru vremea lui Jules Verne o idee atât de bizară ținea doar de domeniul imaginației. Scrisul pe cer a fost folosit prima dată în 1930, în Statele Unite, adică la exact 41 de ani după ce a fost descris în articolul scriitorului francez.
  4. În romanul „De la Pământ la Lună”, Jules Verne a imaginat nava spațială sub formă de obuz, Columbiad, cu ajutorul căreia pasagerii puteau fi trasportați pe Lună. Tehnologia descrisă de scriitorul francez conține detalii surprinzător de apropiate celor care vor fi puse în practică abia 200 de ani mai târziu. Astăzi, modulele lunare folosite de NASA, spre exemplu, sunt parte a realității pe care o trăim. Acestea au la bază o tehnologie mult îmbunătățită față de cea prezentată de Jules Verne, care nu ar fi permis o astfel de călătorie în condiții de siguranță. Însă, ținând cont că ideea scriitorului a precedat cu aproape două secole realizarea sa concretă nu putem decât să admirăm puterea fantastică a imaginației lui Jules Verne.
  5. Tot lui Jules Verne îi datorăm și prima referință la tehnologia care stă la baza realizării unei videoconferințe. Potrivit Technovelgy.com, site specializat în catalogarea invențiilor și ideilor de invenții provenite din literatura SF, scriitorul francez a descris, prin ceea ce el numea „phonotelephote”, un sistem de comunicare capabil să pună în legătură vizual și auditiv oameni aflați la distanță. Specificul acestei tehnologii era „transmiterea de imagini prin intermediul unor oglinzi sensibile, conectate prin cabluri” explică Jules Verne.

 

Voi ce roman al lui Jules Verne iubeați cel mai mult în copilărie?