Publicată la finalul anului trecut, în luna noiembrie și tradusă în 25 de limbi, biografia lui Michelle Obama, „Povestea mea” („Becoming”) este deja cea mai bine vândută carte a anului 2018 în Statele Unite și Canada, iar situația este similară în multe țări europene. Și în România cititorii au fost curioși să afle povestea Primei Doamne de la Casa Albă, cartea înregistrând și la noi vânzări accelerate. Iar partea bună este că biografia nu a dezamăgit.

Se spune că „la pomul lăudat să nu te duci cu sacul”. Fără să ne fi propus, ceva așteptări tot am avut. Michelle Obama nu ne-a lăsat însă să plecăm cu sacul gol. Confesiunea are un ton cald, apropiat de cititor, iar evenimentele asupra cărora se oprește au, unele dintre ele, un caracter mai degrabă intim. Am apreciat și decența perspectivei autoarei asupra propriei vieți. „Sunt un om obișnuit care a avut șansa unei călătorii extraordinare” spune Michelle Obama, un om aflat într-un continuu proces de devenire, am completa noi, inspirați de ea.

De altfel, biografia lui Michelle Obama poate inspira mulți cititori să se gândească la propria lor poveste de viață, iar din acest punct de vedere, iată 5 lucruri de aflat înainte să citești „Povestea mea” de Michelle Obama.

  1. Când era mică, fosta Primă Doamnă a Americii își dorea să devină medic pediatru. Îi plăceau copiii și observase că răspunsul ei e pe placul adulților. „Acum cred că aceasta este una dintre cele mai inutile întrebări pe care adulții le pot pune copiilor – Ce vrei să te faci când o să crești mare? De parcă creșterea ar fi un proces finit. De parcă, la un moment dat, devii ceva, iar acela este sfârșitul.” Michelle Obama nu a ajuns medic pediatru, ci avocat, mamă și soție de președinte, „o experiență pe cinste” mărturisește aceasta.
  2. Prima doamnă a Americii provine dintr-o familie destul de modestă, tatăl era muncitor, iar mama se ocupa de casă și copii. În „Povestea mea”, Michelle Obama vorbește cu mult respect față de părinții ei și subliniază în ce constă „moștenirea” pe care a primit-o de la aceștia: „Tatăl meu, Fraser, m-a învățat să muncesc din greu, să zâmbesc des și să mă țin de cuvânt mereu. Mama mea, Marian, mi-a arătat cum să judec singură lucrurile și cum să-mi fac vocea auzită. Împreună, în apartamentul nostru înghesuit din sudul orașului Chicago, ei doi m-au învățat să descopăr ceea ce este important în povestea noastră, în povestea mea…”.
  3. Michelle Obama a fost întotdeauna o fire foarte hotărâtă, greu de descurajat sau de abătut de la scopurile sale. Au fost însă și încercări de genul acesta. Când se pregătea de absolvirea liceului, cu rezultate foarte bune, un consilier școlar i-a spus lui Michelle că nu crede că are „stofă” de Priceton, prima sa alegere pentru facultate. În loc să se descurajeze, Michelle a devenit mai hotărâtă. A cerut o recomandare și a făcut un eseu atât de bun pentru admitere încât planul său a reușit. Michelle Obama a studiat la Princeton și la Harvard după aceea. „N-am vrut să las opinia unei singure persoane să spulbere tot ce știam despre mine” spune aceasta.
  4. Adaptarea cu viața la Casa Albă nu a fost ușoară pentru membrii familiei Obama, iar Michelle descrie acest lucru pe larg în biografia sa. Lucrul cu care fosta Primă Doamnă s-a obișnuit cel mai greu a fost lipsa de intimitate. Agenți ai Serviciilor Secrete care vegheau în permanență la ușă, personal binevoitor prezent în orice clipă și în orice loc. Sunny, unul dintre cățeii familiei, a refuzat categoric să se supună etichetei de la Casa Albă și își făcea constant nevoile în Sala Tratatelor. Însă, familia Obama nu se supăra. În font, în locuința prezidențială mai existau încă alte 132 de camere. După cei opt ani petrecuți la Casa Albă, întoarsă la casa ei, Michelle Obama mărturisește că a trebuit să reînvețe normalitatea. Rămasă singură, Prima Doamnă își amintește ce plăcere i-a făcut să își prepare singură un sandviș cu brânză Cheddar la cuptorul cu microunde, să iasă desculță în curte, îmbrăcată în pantaloni scurți, să-și spele singură farfuria și să se afle doar în compania cățeilor ei.
  5. În „Povestea mea”, Michelle Obama vorbește și despre momentele mai dificile din relația cu Barack, un bărbat de care recunoaște că este profund îndrăgostită, dar o personalitate puternică, ce ar fi putut să o „înghită”. Cei doi au traversat momente delicate, care au impus medierea unui consilier în probleme maritale. Michelle a pierdut o sarcină, traumă pe care a depășit-o cu dificultate, iar cele două fiice ale cuplului sunt concepute prin fertilizare in vitro.

Voi ați citit „Povestea mea”? Dacă nu, sunteți curioși să o citiți?