Considerat de mulți cel mai reprezentativ scriitor al literaturii americane contemporane, autor al noului roman al secolului 21, Jonathan Franzen a fost inițiatorul unui adevărat fenomen cultural odată cu apariția romanului său „Corecții”, carte care a atins o cifră impresionantă de vânzări. Câștigător al prestigiosului „National Book Award” și aflat pe lista scurtă pentru premiul Pulitzer, Jonathan Franzen, autorul favorit al fostului lider de la Casa Albă, Barack Obama, a confirmat toate aceste aprecieri odată cu apariția următoarelor sale volume. Marile teme ale societății americane abordate de scriitor, observația psihologică profundă, dar și modul impecabil în care este construită intriga și în următoarele sale volume i-a determinat pe mulți critici să-l considere pe Jonathan Franzen „cel mai mare scriitor american”. Să descoperim 5 lucruri pe care poate nu le știți despre scriitorul american.

Franzen iubește să-și petreacă timpul în natură și este fascinat de păsări, pe care mărturisește că ar putea să le privească și ore în șir. Întrebat de un jurnalist ce găsește atât de interesant la specia înaripatelor, autorul romanului „Corecții” a răspuns simplu: „Sunt frumoase, zboară, sunt foarte cool, își fac cuiburi, cântă și fac baie”.

În 2010, la evenimentul de lansare a cărții „Libertate”, care a avut loc la „Serpentine Gallery” din Londra, Franzen a avut parte de un incident mai puțin obișnuit. Un musafir nepoftit s-a apropiat de el și i-a înșfăcat ochelarii chiar de pe nas, apoi a luat-o la sănătoasa. Un al doilea i-a strecurat un bilețel pe care era trecută o adresă de email și următorul text: „100.000 de dolari și ochelarii sunt din nou ai tăi”.

Franzen a rămas înmărmurit de scena care părea mai mult o glumă de calitate îndoielnică, în schimb, poliția britanică a luat totul în serios. Au fost mobilizate forțe de ordine și chiar un elicopter al poliției pentru a-i căuta pe cei care au tulburat selectul eveniment. În scurt timp, unul dintre făptași a fost găsit în apropierea acelui loc, iar ochelarii scriitorului au fost returnați.

Jonathan Franzen a explicat foarte clar în timpul unui interviu ce înseamnă pentru el să scrie un roman. „Scrisul este o experiență, un proces de devenire, nu o performanță” precizează scriitorul. Autorul romanului „Libertate” este convins că, dacă actul de a scrie o carte nu îl schimbă în primul rând pe scriitor, nu îl ajută să traverseze o experiență aparte, atunci nici cititorul nu va fi îmbogățit cu nimic în urma lecturii acelei cărți. „Aceasta este diferența esențială între Artist și Artizan” crede Franzen. „Îți stabilești o sarcină care este cu mult deasupra ta. Iar tot ce trebuie să faci când scrii un roman este să încerci să te ridici la nivelul acelei sarcini”.

Fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, este unul dintre marii fani ai cărților lui Jonathan Franzen. Fostul lider de la Casa Albă a obținut un exemplar al romanului „Libertate” chiar înainte de lansarea sa pe piață și a fost atât de impresionat încât și-a dorit să îl cunoască mai bine pe scriitor. Cei doi au avut o întâlnire la sediul administrației americane și au stat de vorbă preț de câteva ore. „Am vorbit mai mult despre Nixon” a dezvăluit Franzen câteva detalii ale acestei întâlniri. „Obama a adus vorba despre Libertate însă eu i-am abătut imediat atenția de la roman” a mai spus Franzen.

Autorul romanului „Puritate” vorbește adesea despre modul în care trăiește experiența de a scrie romane. Ficțiunea este pentru Franzen un loc privilegiat, care îi oferă posibilitate a evada nu doar din sine însuși, ci de a scăpa de orice presiune a realității. „E ca și când ai avea un vis la care te poți întoarce oricând, la comandă. Ești pe tărâmul fanteziei, unde nu există durere” spune scriitorul. Franzen mai definește scrisul și ca pe „o afacere de a trăda secrete despre mine însumi”, referindu-se în special la volumul său de eseuri.

„Am dorința de a fi într-o relație intimă cu cititorul. Bineînțeles că nu o să vă spun absolut tot despre mine. Dar o să dezvălui mai mult decât ar spune majoritatea în fața lumii întregi, pentru că acesta este modul în care se construiesc și încrederea și intimitatea” este de părere autorul romanului „Puritate”.

Dintre cărțile scrise de Jonathan Franzen care este preferata voastră?