Indiferent dacă apreciem sau nu stilul literar al Annei Todd, trebuie să recunoaștem că povestea ei de succes este uluitoare. A fost numită de Cosmopolitan „fenomenul literar al generației sale”, romanele ei au fost traduse în treizeci de țări, au avut peste un miliard și jumătate de accesări pe internet, iar anul urmator, casa de producție Paramount va ecraniza primul volum din seria After – „După ce ne-am întâlnit”. Uimitor este faptul că Anna Todd are doar 29 de ani, a cunoscut succesul la 25 și a ajuns scriitoare pentru că a fost întotdeauna o cititoare pasionată și, nu în ultimul rând, pentru că a avut un pic de ajutor prin inventarea aplicațiilor pentru telefoanele mobile. Să descoperim 5 lucruri mai puțin cunoscute despre povestea de succes a Annei Todd.

La numai o lună după examenul de absolvire a liceului, Anna Todd s-a căsătorit cu Jordan, iubitul ei de un an, care lucra în armata americană. „Știu, e o nebunie, dar cumva, treaba asta a fost în beneficiul meu” spune scriitoarea pe blogul personal. La nouăsprezece ani se afla în Texas, unde soțul ei fusese detașat și în tot acest timp încerca să-și umple timpul cu slujbe modeste, pasagere și cu marea sa pasiune dintotdeauna: lectura. „Au existat momente când eram foarte tristă”, spune Anna Todd. Cu un an înainte de a-și transforma pasiunea într-o „fabrică de bani”, Anna lucra la un call center. „Oare ce voi face cu viața mea? Sunt o așa mare ratată!” gândea scriitoarea. Din fericire, a descoperit aplicația Wattpad, o comunitatea de cititori și scriitori aspiranți, care în prezent numără aproape 40 de milioane de membri (de două ori cât populația României). Anna a început să scrie primul volum din seria After pe telefon, în medie câte un capitol pe zi, iar treptat povestea creată de ea a devenit cea mai citită de pe aplicația Wattpad. Peste un milion de cuvinte, echivalentul a trei cărți din povestea Tessei și a lui Hardin – Domnul Darcy și Lizzy Bennett din vremurile noastre, după cum s-a spus – a scris Anna Todd pe telefon, înainte de a-i fi publicate cărțile. „După ce ne-am întâlnit”, „După ce ne-am certat” și „După ce ne-am îndrăgostit” sunt primele trei volume din această serie.

La o săptămână după ce a fost dată afară de la call center-ul unde lucra, reprezentanți ai Wattpad au încercat să o contacteze pe Anna ca să-i spună că au planuri mari cu romanele sale. Scriitoarea nu a răspuns însă la niciunul dintre mesaje. „Credeam că-și bate cineva joc de mine” a mărturisit aceasta. „Însă, când am primit un email de pe o adresă de Wattpad, am rămas înmărmurită. Asta e nebunie curată! am gândit”.

La jumătate de an de la discuție, Wattpad a devenit agentul literar al Annei Todd, așa încât scriitoarea a avut oferte din partea mai multor edituri americane. Candice Faktor, directorul general al Wattpad își amintește momentul când i-a dat vestea scriitoarei: „Când i-am spus că va deveni un autor publicat și va primi o sumă de bani cu șase zerouri, care-i va schimba viața, cred că a căzut de pe scaun! Nu a mai putut vorbi la telefon. Era atât de entuziasmată că a trebuit să închidă, să se liniștească puțin”. Și ca un bonus, drepturile de traducere a primelor trei volume din serie s-au vândut rapid în 23 de țări – o performanță uimitoare pentru un scriitor debutant! „Ideea de a fi publicată a fost pentru mine un lucru total abstract la început. De fapt, nici nu mi-a trecut vreodată prin minte” mărturisește Todd. „A fost un fel de vis devenit realitate, dar pe care nici n-am știut că-l am” mai spune scriitoarea.

S-a spus despre Tessa și Hardin, protagoniștii acestei serii de romane, că sunt „Domnul Darcy și Lizzy Bennett din vremurile noastre”. Și poate nu fără temei. „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen și „La răscruce de vânturi” sunt două dintre romanele favorite ale Annei Todd. Scriitoarea a mărturisit într-un interviu pentru Cosmopolitan că, atunci când îi plăcea vreo carte, obișnuia să o recitească până învăța multe pasaje pe de rost. „În liceu, colegii mei spuneau că acesta este un obicei groaznic. Mie însă îmi plăcea la nebunie și de altfel nici nu mă puteam abține să nu procedez așa”.

Jordan, soțul scriitoarei, nu a știut de la început că soția lui scrie un roman. „Nu i-am spus mult timp. De fapt, nu am spui nimănui vreme îndelungată” mărturisește Anna. „Când eram pe la jumătatea celui de-al doilea volum a aflat și Jordan. El credea că sunt pur și simplu dependentă de telefon sau ceva de genul acesta. Habar n-avea că eu scrisesem deja o carte întreagă în acest fel”. Seria de romane After, din care mai fac parte volumele „După ce am găsit fericirea” și „Înainte de noi”, i-a conferit scriitoarei și o nouă identitate. „Căsătorindu-mă atât de tânără și fiind soție de ofițer, viața mea se reducea la acest lucru – eram soția lui și atât. Acum sunt Anna Todd, am o personalitate și o viață care îmi aparține, construită de mine. Nu i se datorează nici soțului meu, nici carierei sale. Este doar a mea” spune scriitoarea americană.

Voi ați citit vreunul dintre romanele semnate de Anna Todd? Ce părere aveți despre povestea ei de succes?