Unul dintre cele mai sonore nume ale literaturii americane de astăzi, Amy Tan, scriitoarea de origine chineză născută în Oakland, California ne cucereşte de la primele pagini, pe care le citim pe nerăsuflate, în aşteptarea lecturii următorului ei roman.

Nu numai modul în care îşi construieşte povestea ne fascinează la scriitoarea americană, ci şi harul de povestitoare cu ajutorul căruia ne dezvăluie magia lumii în care trăim cu toţii, dar pe care ea o surprinde într-un mod atât de personal (şi) datorită faptului că s-a format la confluenţa a două culturi. Romanele lui Amy Tan ne oferă o multitudine de motive să le alegem din rafturile librăriilor, iar criteriile rămân mereu subiective. Noi ne oprim astăzi doar asupra a 5 dintre ele.

  1. Ceea ce cucereşte cititorul chiar de la primele pagini ale romanelor lui Amy Tan este în primul rând darul ei de povestitoare. Într-un ritm lin şi plin de naturaleţe, ca într-o crozieră în locuri pline de farmec şi mister, cititorii o urmează pe Amy Tan fără a se putea desprinde de ineditul lumii pe care o dezvăluie aceasta. Niciun cuvânt nu pare a fi în plus în economia romanelor scriitoarei americane, nicio frază fără o cadenţă aproape hipnotică.
  2. Salvând peştii de la inec”, romanul publicat în 2005 şi răsplătit cu „Asian/Pacific American Awards for Literature” ne cucereşte nu numai prin modul în care autoarea povesteşte aventura miraculoasă a unsprezece turişti americani care călătoresc în China şi Birmania, ci şi prin umorul dens şi bine dozat cu care surprinde ciocnirea a două mentalităţi atât de diferite între ele – cea vestică şi cea orientală. Observaţiile de o mare fineţe psihologică însoţesc descrierea aventurilor la limita dintre real şi fantastic ale americanilor moderni ce descoperă bătrâna civilizaţie orientală.
  3. „Oare ce sunt fantomele, dacă nu speranţa că dragostea continuă şi dincolo de ultima respiraţie şi bătaie de inimă?” spunea Amy Tan în „Cele 100 de simţuri secrete”. În cele mai multe dintre romanele scriitoarei americane, lumea reală nu este decât un paravan al unei alte lumi, misterioase şi mitice, în care este ascunsă o bogăţie de sensuri. În „Cele 100 de simţuri secrete”, personajul Kuan, o tânără de 18 ani sosită în America, reprezintă un tip de gândire bazată pe credinţele şi superstiţiile străvechi ale Chinei. O călătorie în ţara răsăriteană alături de sora sa dezvăluie însă legături ciudate între vieţile lor de zi cu zi şi această lume a misterelor.
  4. Este bine cunoscută predilecţia lui Amy Tan pentru poveştile despre relaţia mamă-fiică. Această zona de inspiraţie vine la scriitoarea americană chiar din viaţa personală. Când a ajuns în Statele Unite din China, mama sa, Daisy, a lăsat în urmă un trecut secret, care includea trei fiice, dar şi „fantoma” unei mame care s-a sinucis când Daisy avea doar nouă ani. Când Amy Tan avea 15 ani, tatăl și fratele ei mai mare au murit la şase luni distanţă din cauza unei tumori pe creier. Daisy şi-a luat atunci copiii, pe Amy şi fratele ei mai mic, John şi i-a dus în Europa înainte că aceştia să fie victimele aceluiaşi blestem. Aşadar, această relaţie atât de puternică între mamă şi fiică din viaţă personală reprezintă un filon principal și în romanele lui Amy Tan. „Clubul norocoaselor”, carte care a rămas opt luni pe lista de bestselleruri a „New York Times” şi a fost tradusă în peste douăzeci şi cinci de limbi este un exemplu în acest sens.
  5. Imaginea fascinantă a Chinei este un alt motiv care ne face să iubim cărţile lui Amy Tan. Prezentă prin mentalitatea personajelor sau descrisă magistral ca în „Valea minunilor”, China istorică este o lume pe care cititorul modern o descoperă cu uimire. Imaginea Shanghai-ul, locul care devine scena dramelor a trei generaţii de femei în „Valea minunilor” ne încarcă cu nostalgia unui ţinut desprins parcă din poveşti.

Dintre romanele scrise de Amy Tan care sunt preferatele voastre?