Nu avem nicio îndoială că cititorii acestei pagini sunt pasionați iubitori de cărți. Dovadă e faptul că ne întâlnim aici, iar temele noastre preferate de discuție sunt legate de universul cărților din orice domeniu. Însă, nu se poate să nu ne fi atras atenția faptul că multe dintre personajele cărților pe care le citim sunt, la rândul lor, pasionate de lectură. Cărțile au avut asupra acestora efecte dintre cele mai diferite. Să cunoaștem astăzi 5 personaje literare care iubesc cărțile la fel de mult ca tine.

5 personaje literare care iubesc cărțile la fel de mult ca tineUnul dintre cele mai celebre personaje îndrăgostite de cărți din întreaga literatură universală este “Don Quijote de la Mancha“, protagonistul romanului cu același nume scris de autorul spaniol Miguel de Cervantes. Pasionat cititor de romane cavalerești, Alonso Quijano, un hidalgo sărac, își pune viața în slujba idealurilor nobile. Precum cavalerii rătăcitori din cărțile pe care le citește, el pornește în căutarea aventurilor, pe care le dedică domniței inimii sale – Dulcinea del Toboso. Alonso Quijano este ridicat la rangul de cavaler și devine Don Quijote într-un castel, se luptă cu uriașii și salvează domnițe răpite, în fiecare aventură fiind însoțit de Sancho Panza. Bineînțeles că fiecare victorie îi este dedicată Dulcineei. Însă, castelul este de fapt un han, uriașii sunt mori de vânt, iar în trăsura pe care o însoțesc câțiva călugări benedictini nu se află nicio prințesă răpită. Nici Dulcineea nu este domniță, ci o țărancă, fără pretenții de noblețe și nici prea frumoasă. De vină pentru această percepție asupra realității sunt romanele cavalerești de care Don Quijote era pasionat și care, după părerea tuturor, i-au produs o ciudată nebunie. Citite de secole la rând cu același interes, aventurile lui Don Quijote au suscitat dezbateri intense despre sensul „nebuniei” frumoase a eroului celei mai traduse cărți din lume, după Biblie.

5 personaje literare care iubesc cărțile la fel de mult ca tineUn alt personaj celebru care iubește nu atât cărțile, cât lumea prezentată în ele este „Doamna Bovary”. Romanul de debut al lui Gustave Flaubert a rămas în istoria literaturii universale ca un exemplu de perfecțiune stilistică, dar și prin scandalul răsunător care a însoțit lansarea sa. Emma Bovary, antieroina lui Flaubert, a fost considerată un „Don Quijote feminin”. Constrânsă de o căsnicie lipsită de pasiune și de plictisul vieții provinciale, doamna Bovary visează la iubiri similare celor din romanele de dragoste pe care le citește. Toate acțiunile sale sunt puse în slujba dorinței de a aduce acea pasiune în viața sa. Numai că orice legătură extraconjugală devine în scurt timp la fel de banală ca și căsătoria. De aici decurg și nenumăratele legături adulterine. Pasiunea perfectă, existentă doar în plan ideal, se banalizează odată transpusă în realitatea de zi cu zi. Aceste aspecte ale cărții, considerate indecente, l-au adus pe Flaubert în fața tribunalului, cu acuzația de „violare a moralei publice”. Avocatul apărării a adus în fața instanței opiniile unora dintre cele mai apreciate nume ale literaturii acelor vremuri și, în cele din urmă, scriitorul francez a fost achitat. A rămas celebră fraza prin care Gustave Flaubert lua apărarea personajului creat de el: „Doamna Bovary sunt eu”.

5 personaje literare care iubesc cărțile la fel de mult ca tineUnul dintre cele mai iubite personaje ale literaturii universale este Elizabeth Bennet, din romanul lui Jane Austen „Mândrie și prejudecată”. Nu este o surpriză pentru noi faptul că această tânără educată, spontană, cu un spirit de observație atât de dezvoltat și cu replici acide întotdeauna la îndemână este și o mare iubitoare de cărți. Aflăm acest lucru și de la doamna Bingley, care ne spune că „domnișoara Eliza Bennet este o mare cititoare și nu găsește plăcere în nimic altceva”. De altfel, bibliotecile sunt spații privilegiate și cu funcționalități diverse în „Mândrie și prejudecată”. Dacă pentru domnul Bennet biblioteca reprezintă un spațiu de refugiu de la îndatoririle sale de cap de familie, pentru Mr Darcy aceasta reprezintă o revelare a statutului său social (chiar și fără a avea această intenție). Și nu în ultimul rând, biblioteca reprezintă pentru acea epocă un spațiu preponderent masculin. Din această cauză, dragostea lui Elizabeth Bennet pentru lectură este cu atât mai de apreciat.

5 personaje literare care iubesc cărțile la fel de mult ca tineÎntre personajele care iubesc cu pasiune cărțile și lumea lor nu am putea să nu-l amintim pe Niculae Moromete, fiul cel mai mic al lui Ilie Moromete din romanul „Moromeții” al lui Marin Preda. Dragostea acestui personaj pentru studiu ne emoționează prin accentele dramatice pe care le capătă. Ne amintim de Niculae stând pe prispă lângă tatăl său, cu câte o carte în mână și insistând cu rugăminți fierbinți să-l dea la școală. Refuzul, până la un punct al narațiunii, se datorează mentalității vremii și situației financiare a celor mai mulți părinți. Să ne amintim scena serbării școlare, la care Niculae ia premiul întâi. Înainte de a fi premiați elevii, în public are loc o dezbatere spontană despre utilitatea învățăturii. Observând că un copil este prea slab, o babă pune aceasta se seama studiului: „L-a supt învățătura, că ce mai învăța, eu îl știu de când era mic”. Pentru alții, mai pragmatici, școala înseamnă doar o cheltuială în plus: „Iarna, copilul dacă stă în casă, îl scutește pe om de o treanță pe el și de o opincă în picioare”. Însă imaginea lui Niculae pe scenă, cu pălăria prea mare a lui Moromete pe cap, cu cărțile primite în dar strânse la piept și cutremurat de friguri produc un seism în mentalitatea lui Ilie Moromete. Cu gesturi stângace, de om nedeprins cu așa ceva, șterge cărțile băiatului scăpate în praful uliței și apoi îi spune Ilincăi să aibă grijă de ele: „— Ia astea și pune-i-le undeva… prăpăditul de el… când l-am văzut pe scena aia acolo, mi-a secat inima… că nici nu spune… eu ziceam c-o să-l lase repetent…”. Ne amintim și de reacția surprinsă și ușor batjocoritoare a Ilincăi, când află că Niculaie a luat premiul întâi: „Mă țestosule, ai luat primu întâi, mă?”

5 personaje literare care iubesc cărțile la fel de mult ca tineO altă cititoare pasionată este și Hermione Granger din seria de volume „Harry Potter” de J. K. Rowling. Hermione iubește bibliotecile și consideră că răspunsul la aproape orice întrebare de pe lumea aceasta poate fi găsit într-o carte. Este o enciclopedie ambulantă, care suplinește lipsa altor calități prin abundența de informație pe care o are tot timpul la îndemână. J.K. Rowling o descrie ca pe „cel mai luminos personaj” de la Fără a trăi într-un turn de fildeș al cărților, Hermione Granger demonstrează prin tot ceea ce reprezintă că o persoană cultivată, cu un bagaj semnificativ de lecturi poate avea un ascendent important asupra celor din jur. Ar putea fi considerată o „tocilară”, dacă nu ne-ar fi dezvăluit prin comportamentul său latura și utilă și amuzantă a înclinației sale către studiu. Ca în scena când, pornind să-l înfrunte pe Voldemort, Ron rămâne surprins că Hermione ia un vraf de cărți cu ea, pentru că nu știe de care va avea nevoie. „Am uitat că vrem să-l răpunem pe Voldemort dintr-o bibliotecă mobilă”, comentează ironic Ron.

Vouă ce personaj literar îndrăgostit de cărți v-a plăcut cel mai mult?