Obișnuim să spunem adesea că realitatea întrece imaginația. Acesta este un adevăr pe care mulți dintre marii scriitori ai lumii l-ar susține. Cine altcineva să știe mai bine decât ei că întâmplări sau personaje descrise în romane nu sunt uneori rodul imaginației, ci doar al puterii de observare atentă a realității trecute prin sensibilitatea lor artistică?

Știm cu toții, încă din anii de școală că personajul Ilie Moromete i-a fost inspirat lui Marin Preda chiar de tatăl său, Tudor Călărașu, că Ion și Ana, din volumul „Ion” al lui Liviu Rebreanu au ca sursă de inspirație o familie de țărani din Bistrița ai cărei urmași încă își amintesc cum bunii lor au devenit personaje de roman și că mincinosul baron von Münchhausen a existat și în realitate. Vă invităm, în rândurile de mai jos, să descoperim 5 personaje literare celebre și persoanele reale care le-au inspirat.

Suntem convinși ca puțini dintre noi au avut, chiar de la început, o simpatie deosebită pentru personajul Severus Snape (Plesneală), din celebra serie de romane „Harry Potter” scrisă de J. K. Rolling. Profesorul de poțiuni magice imaginat de scriitoarea britanică este un personaj destul de sinistru, cel puțin până într-un moment al acțiunii romanului. Dar cum ar fi să-l întâlnim în realitate? J. K. Rolling a avut această (ne)plăcere. Scriitoarea a mărturisit că Severus Snape i-a fost inspirat chiar de profesorul ei de chimie, domnul John Nettleship. „Profesorilor li se întâmplă uneori să abuzeze de puterea lor. Iar John Nettleship făcea acest lucru în mod frecvent. Nu era o persoană plăcută deloc” își amintește Rolling. Fostul profesor de chimie al scriitoarei a fost consternat când a aflat ce a declarat aceasta. „Am fost un profesor strict, este adevărat. Dar nu cred că am fost chiar atât de rău” i-a răspuns John Nettleship.

Personajul Dill Harris din romanul „Să ucizi o pasăre cântătoare” i-a fost inspirat lui Harper Lee de vecinul de peste drum și bunul ei prieten din copilărie, Truman Persons – mai cunoscut nouă sub numele de Truman Capote, autor al romanului „Cu sânge rece”. Prietenia dintre cei doi a devenit legendară și a inspirat chiar și un film („Scandalos”, cu Toby Jones și Sandra Bullock în rolurile principale).

Era astfel întrucâtva normal ca persoanele care au marcat viețile celor doi scriitori să se regăsească și în ficțiunile create de ei. În 1960, înainte ca romanul „Să ucizi o pasăre cântătoare” să fie lansat, Capote le povestea cu mândrie prietenilor săi că Harper Lee scrie o carte, iar unul dintre personaje, Dill, este inspirat chiar de el. Scriitorul american nu a rămas dator prietenei sale. Idabel Thompkins, personajul din „Alte glasuri, alte încăperi” are ca sursă de inspirație personalitatea lui Harper Lee.

Eugene Francois Vidocq, primul detectiv particular al lumii și părintele criminologiei moderne, reușește o performață impresionantă. El i-a inspirat lui Victor Hugo și personajul principal pozitiv din „Mizerabilii”, pe Jean Valjean și pe cel negativ, inspectorul Javert. Acest lucru a fost posibil datorită incredibilei vieți pe care a avut-o Vidocq. În tinerețe, exact ca Jean Valjean, acesta și-a petrecut o vreme în spatele gratiilor.

Nu foarte mult timp, pentru că a reușit să evadeze. Ani buni după aceea s-a ascuns de autorități și a folosit diferite identități. A devenit la un moment dat om de afaceri de succes și patron de fabrică și, pentru a nu mai fi vânat de oamenii legii, a căzut la o înțelegere cu aceștia. A acceptat să-și folosească experiența sa ca delincvent tocmai pentru a servi justiția. S-a dovedit că are un real talent în domeniul acesta și iată cum s-a născut inspectorul Javert.

Mark Twain a recunoscut la un moment dat că nu a fost extraordinar de creativ atunci când a creat personajul Huckleberry Finn și aceasta pentru că l-a descris pe Tom Blankenship, prietenul său din copilărie, exact așa cum era în realitate. „Ignorant, nespălat, prost hrănit, dar cu o inimă atât de bună cum nu a avut niciun băiat vreodată” spune Mark Twain despre cel care i-a inspirat eroul romanului „Aventurile lui Huckleberry Finn”.

„El era singura persoană cu adevărat independentă din comunitate – băiat sau bărbat – și în consecință era mereu liniștit, fericit și invidiat de noi, restul. Și cum părinții ne interziseseră să stăm în compania lui aceasta îl făcea și mai admirat și mai căutat de noi”, mai spune scriitorul american. Poate am fi preferat să rămânem cu această imagine despre eroul copilăriei lui Mark Twain și sursa de inspirație pentru Huckleberry Finn. Însă editorul autobiografiei scriitorului apărute postum a dezvăluit că Tom Blankenship a fost arestat în câteva rânduri pentru furt și a murit la doar cinci ani de la publicarea cărții „Aventurile lui Huckleberry Finn”.

Înainte ca romanul „Corecții” să fie publicat, Jonathan Franzen l-a avertizat pe fratele său, Bob: „Poate că o să urăști această carte. Sau poate că mă vei urî pe mine”. Cu înțelepciunea unui frate mai mare, Bob Franzen i-a răspuns scriitorului: „Ura nu este o opțiune pentru mine”. Avertismentul lui Jonathan Franzen pentru fratele său este cât se poate de corect. Probabil că Bob Franzen s-ar fi supărat mult mai tare dacă nu ar fi fost prevenit și ar fi descoperit singur similitudinile dintre viața sa și cea a personajului Gary Lambert.

Voi cunoașteți și alte persoane reale care sunt sursă de inspirație pentru personaje literare celebre?