Dacă ne gândim la toate acele lucruri care ne-au influențat viețile și le-au determinat traiectoria, la ceea ce ne-a făcut să devenim ce suntem astăzi vom observa că reprezintă un cumul de evenimente și reacții ale noastre în fața lor, de contacte cu persoane, iar, pentru unii, întâlniri cu idei prezentate în cărți. Poate întâmplător, poate nu, unele cărți vin în viețile noastre exact în momentul când avem mai mare nevoie de ele. Ne aduc răspunsuri la întrebări esențiale sau ne arată o nouă direcție. Acestea sunt cărțile față de care vom păstra o recunoștință similară celei pe care o manifestăm față de un prieten bun care ne-a ajutat într-un impas. Să descoperim în cele ce urmează 5 personalități și cărțile care le-au marcat viețile.

Cofondatorul imperiului financiar Microsoft, Bill Gates, este un mare iubitor de cărți. Nu a ascuns niciodată pasiunea sa pentru lectură și în repetate rânduri a subliniat rolul important pe care cărțile ar trebui să-l aibă în viețile noastre. Bineînțeles, Bill Gates a și recomandat de câte ori a avut ocazia acele volume care, din punctul său de vedere, s-au evidențiat prin valoarea literară sau, mai ales, prin aceea că au indicat o tendință esențială a lumii actuale. Bill Gates recunoaște că preferatele lui sunt cărțile non-fiction, ceea ce nu ne miră. Spirit pragmatic, omul de afaceri american pare că, prin lecturile sale, caută să înțeleagă sensurile mai puțin evidente ale societății de azi, la fel cum pare atras de acele exemple de vieți care au darul de a inspira – sau nu. „Aventuri din lumea afacerilor”, cartea semnată de John Brooks, este una dintre acele lecturi care au avut o influență deosebită asupra vieții magnatului american. Volumul jurnalistului specializat în știri financiare la „The New Yorker” prezintă douăsprezece povestiri semnificative pentru înțelegerea lumii de pe Wall Street sau a celei din mari corporații americane. John Brooks se apropie de lumea afacerilor într-un mod neobișnuit, prezentând detalii tehnice pentru cunoscători, dar și detalii picante, din care se pot extrage învățături de viață semnificative pentru cei nespecializați în domeniu. Pariurile riscante ale unor oameni de afaceri, drumul lor spre succes sau faliment, narațiunea dramatică pe alocuri ne dau senzația că citim un palpitant roman de aventuri.

Nu ne miră faptul că volumul „Creativity Inc.” scris de Edwin Catmull și Amy Wallace este cartea care i-a marcat viața lui Mark Zuckerberg, cel care a avut inspirația de a crea o afacere de peste 60 de miliarde de dolari, care i-au adus un loc 5 în rândul celor mai bogați oameni de pe planetă. Cartea lui Ed Catmull s-a bucurat de aprecierea celor de la „The Wall Street Journal” și „Financial” și este considerată Biblia celor care lucrează în showbiz. Ed Catmull își spune în această carte propria poveste – de la studentul genial, care visa să lanseze primul film de animație cu efecte realizate digital și până la cel care a contribuit la crearea producției „Toy Story” și a schimbat pentru totdeauna istoria filmului animat. Ed Catmull, care a colaborat cu Steve Jobs și a fost cofondatorul studiourilor de animație Pixar, explică în această carte cum pot fi depășite obstacolele care stau în calea inspirației cu putere de transformare a lumii.

Din motive personale nedezvăluite, pe care însă putem să le ghicim, Jeff Bezos, fondator al celei mai mari companii de comerț online din lume, Amazon, a afirmat că „Rămășițele zilei” este cartea care i-a influențat cel mai mult viața. Romanul sensibil al lui Kazuo Ishiguro este în topul preferințelor a milioane de cititori, care au fost captivați de povestea majordomului Stevens îndrăgostit de frumoasa menajeră din castelul lordului Darlington. Semnificațiile profunde ale acestei cărți exprimate subtil prin reflecțiile protagonistului au făcut ca romanul lui Ishiguro să fie inclus în lista acelor volume pe care toată lumea trebuie să le citească.

Jack Dorsey, cofondator al Twitter, a mărturisit că „Cele patru legăminte” scrisă de Don Miguel Ruiz este cartea care a avut cea mai mare influență asupra vieții sale. Volumul scris de autorul mexican se adresează în special celor interesați de dezvoltarea personală și reprezintă un ghid practic de integrare în viața fiecăruia a celor mai importante învățături ale spiritualității toltece. Cele patru legăminte (pe care fiecare le face cu sine însuși) au ca scop să ajute fiecare persoană să depășească mentalitățile limitative, care sunt un obstacol în desăvârșirea personalității și atingerea fericirii.

Sheryl Sandberg, numărul 2 în ierarhia Facebook, se arată interesată în special de aparițiile din domeniul non-fiction. Cartea care i-a influențat cel mai mult viața reprezentantului Facebook este „De ce eșuează națiunile”, un volum semnat de economistul Daron Acemoglu și expertul în științe politice James A. Robinson. Scrisă într-un stil care o face accesibilă și publicului larg, nu numai specialiștilor, cartea celor doi autori subliniază legătura care există între politic și economic și modul cum acestea două pot determina prosperitatea sau pauperitatea unei națiuni. Instituțiile economice adecvate se dezvoltă doar atunci când există și un sistem politic sănătos susțin autorii, iar exemplele oferite sunt dintre cele mai convingătoare.

Voi despre ce carte puteți spune că v-a marcat viața?