O carte potrivită citită la momentul potrivit are puterea de a influenţa pentru totdeauna modul de a gândi al unei persoane. De la actori, vedete tv, politicieni şi până la oameni de afaceri şi scriitori, putem descoperi uneori cu surprindere care sunt lecturile care i-au marcat pe toţi aceştia şi care ne dezvăluie o zonă necunoscută a personalităţii lor. Oare care sunt cărţile cele mai importante din viaţa lui Mark Zuckerberg, Oprah sau Hilary Clinton? 5 personalităţi ale lumii contemporane au dezvăluit care sunt cărţile care le-au influenţat cel mai mult viaţa.

 

  1. Cancelarul german Angela Merkel, unul dintre cei mai influenţi jucători ai scenei politice mondiale în acest moment, a dezvăluit care au fost cele mai importante cărţi din viaţa sa, acele lecturi care i-au influenţat gândirea şi implicit personalitatea. În timpul unei sesiuni de „Întrebări şi răspunsuri” cu studenţii de la colegiul Trinity din Dublin, Angela Merkel a mărturisit că Biblia a fost cartea care a influenţat-o cel mai mult pe parcursul vieţii. „Faust” a lui Goethe, acea „carte care te ajută să înţelegi de ce germanii vor să pătrundă în esenţa lucrurilor, dar ridică totodată şi întrebări importante despre responsabilităţile unui savant”, după cum spune Angela Merkel, este de asemenea printre preferatele cancelarului german. Alte lecturi care i-au rămas acesteia aproape de suflet pe tot parcursul vieţii sunt „Fraţii Karamazov” a lui Dostoievski şi biografia lui Marie Curie scrisă de Eve Curie, pe care şefa cabinetului german recunoaşte că o citea fascinată în copilărie.
  2. De partea cealaltă a Oceanului, Hilary Clinton îi da dreptate Angelei Merkel. Candidatul democraţilor la alegerile prezidenţiale din Statele Unite numeşte tot „Fraţii Karamazov” intre primele cărţi din care a avut de învăţat cele mai multe lucruri. „Iepurele cu ochi de chihlimbar. O misterioasă moştenire de familie” a lui Edmund de Waal, „Semnătura tuturor lucrurilor” de Elizabeth Gilbert, dar şi „Culoarea purpurie” a lui Alice Walker sunt între cărţile preferate de Hilary Clinton.
  3. „De când mă ştiu, cititul a fost una dintre marile mele pasiuni”, spune Oprah. Cea mai influenta vedetă tv din Statele Unite considerată o adevărată „regina a talk show-urilor”, mărturiseşte că citeşte poezie, romane, memorii şi istorie cu aceeaşi bucurie, dar şi cărţi care o inspiră şi o ajută să „treacă de la întuneric la lumină”. Una dintre acestea şi preferata lui Oprah este „Puterea prezentului” semnată de Eckhart Tolle. Vedeta tv povesteşte că a primit cartea de la Meg Ryan şi Ellen DeGeneres şi a învăţat prin intermediul acestei lecturi cum să rămână conectată la momentul prezent şi să descopere cu entuziasm şi uimire frumuseţea vieţii. „Un pământ nou. Trezirea conştiinţei umane” de acelaşi autor şi „Cartea trezirii” a lui Mark Nepo urmează în lista cărţilor care au influenţat viaţa lui Oprah.
  4. „Cărţile îţi oferă o împlinire intelectuală profundă”, crede Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, care a lansat anul trecut şi un club de lectură prin intermediul reţelei de socializare pe care a creat-o. „Sfârşitul puterii” a lui Moises Naim este lectura care l-a influenţat cel mai mult pe Mark Zuckerberg, însă între preferinţele sale se mai numără „Ordinea Mondială” de Henry Kissinger şi „De ce eşuează naţiunile” a lui Daron Agemoglu şi James A. Robinson.
  5. Cei care s-au întrebat care sunt cărţile preferate ale Papei Francisc îşi vor putea satisface această curiozitate. Corriere della Sera a publicat o lista de 11 cărţi favorite ale înaltului prelat. ”Însemnări din subterană” a lui Dostoievski, ”Altul, acelaşi”, poezii scrise de Borges între 1930 şi 1969 şi ”Exerciţii spirituale” a lui Ignaţiu de Loyola sunt lecturile care l-au impresionat pe Sfântul Părinte. Mare iubitor de poezie, Papa Francisc citeşte de fiecare dată cu plăcere versuri de Friedrich Holderlin, Gerard Manley Hopkins şi Nino Costa.

Care sunt cărţile despre care puteţi spune că v-au influenţat profund şi au schimbat modul în care vedeţi voi viaţa?