Ce romane să mai alegem din librărie? De data aceasta, 5 recomandări interesante de cărți ne vin de la 5 vedete internaționale, pe care ne-am obișnuit să le vedem pe micile sau marile ecrane. Între literatură și cinematografie distanța pare să nu fie prea mare, cu atât mai mult cu cât romanele de succes au fost, în multe rânduri, sursă de inspirație pentru producții cinematografice cu o popularitate cel puțin egală cu cea a cărții. Să facem o scurtă incursiune în preferințele literare ale unor cunoscuți actori și să descoperim romanele cu care aceștia se delectează atunci când nu sunt pe platourile de filmare.

5 recomandari de cărți de la 5 vedete internaționale

Emilia Clarke este una dintre cele mai iubite actrițe în acest moment datorită rolului lui Daenerys Targaryen pe care îl interpretează în serialul „Urzeala tronurilor” („Game of Thrones”). Spre deosebire de personajul său dur, autoritar și tenace (cel puțin, așa cum ni s-a relevat până acum), Emilia Clarke își dezvăluie în fața fanilor latura sensibilă, prin preferințele literare. O carte cu o însemnătate specială pentru actriță este „Toată lumina pe care nu o putem vedea” a scriitorului american Anthony Doerr.

„Este una dintre cele mai frumoase povești de dragoste pe care le-am citit vreodată. Nu te gândești că e o poveste de dragoste, însă în realitate așa este!” spune Emilia Clarke. Tradus în peste 40 de limbi și câștigător al premiului Pulitzer, „Toată lumina pe care nu o putem vedea” este un roman care seduce cititorii atât prin stilul poetic al narațiunii, cât și prin impresionanta poveste a protagoniștilor – Marie-Laure, o tânără franțuzoaică nevăzătoare și germanul Werner, crescut într-un orfelinat – totul proiectat pe fundalul întâmplărilor dramatice din timpul celui de-al doilea război mondial.

5 recomandari de cărți de la 5 vedete internaționale

Coleg pe platourile de filmare cu Emilia Clarke, Kit Harington, actorul care interpretează rolul lui Jon Snow în „Urzeala tronurilor” recomandă întotdeauna cu plăcere romanul său preferat – „O mie nouă sute optzeci și patru” al lui George Orwell. Romanul clasic al autorului britanic, căruia îi datorăm includerea în limba uzuală a unor expresii precum „Poliția gândirii”, Big Brother sau atributul de „orwellian”, prezintă imaginea unei societăți distopice, în care tirania distruge orice urmă de adevăr și libertate – inclusiv cea de gândire sau mai ales aceasta. Parcă nu ne miră faptul că actorul Kit Harington, care pe platourile de filmare se pregătește de luptă cu armata morților-vii, ne recomandă un roman despre o teribilă formă de anihilare a personalității umane, prin eradicarea oricărui gând care exprimă individualitatea.

5 recomandari de cărți de la 5 vedete internaționale

Jessica Biel, actrița cunoscută datorită rolurilor din „Iluzionistul” și „Total Recall. Memorie programată”, ne mărturisește că a citit de câteva ori „Blândețea nopții” și s-a îndrăgostit de romanul scris de F. Scott Fitzgerald. „Este tragic și cred că tragediile pot fi foarte bune pentru noi. Le citești și te gândești poate că nu-mi merge așa rău – sunt chiar OK!”. Dincolo de gluma actriței americane, „Blândețea nopții” este considerat unul dintre marile romane ale secolului 20, iar F. Scott Fitzgerald o socotea chiar cea mai importantă operă a sa.

Povestea de dragoste dintre psihiatrul Dick Diver, pacienta sa, Nicole, cu care se și căsătorește și Rosemary, o actriță care se insinuează în relația dintre ei a inspirat mai multe ecranizări. Imaginea Rivierei franceze, petrecerile elegante și lumea plină se strălucire a cuplului Dick și Nicole este foarte ofertantă pentru cinematografie, ca de altfel și drama pe care o trăiește medicul psihiatru alături de cea care îi este și soție și pacientă și pe care dorește să o vindece de schizofrenie.

5 recomandari de cărți de la 5 vedete internaționale

Nu ne miră faptul că „Cititorul” este recomandarea de carte care ne vine de la Kate Winslet. În fond, rolul din ecranizarea după acest roman i-a adus un Oscar, un Glob de Aur și un premiu Bafta. Însă actrița britanică mărturisește că a descoperit cartea scrisă de Bernhard Schlink cu ani buni înainte de a-i fi oferit rolul Hannei, o femeie prinsă într-o stranie poveste de dragoste cu un băiat cu douăzeci de ani mai tânăr decât ea.

„Am citit cartea înainte de a împlini 30 de ani și am fost captivată, absorbită și, în cele din urmă, devastată de acest roman” mărturisește Kate Winslet. Poate tocmai din această cauză, dată fiind legătura specială cu această carte, Kate Winslet a reușit să interpreteze cu atâta forță rolul Hannei Schmitz, taxatoarea din tramvai care îl inițiază pe adolescentul Michael Berg în arta iubirii, lectura fiind de fiecare dată preludiul întâlnirilor lor amoroase. Romanul câștigă în complexitate și prin faptul că destinele protagoniștilor sunt proiectate pe fundalul atmosferei Germaniei de după război. Iar Hanna, fostă supraveghetoare într-un lagar SS din apropierea Cracoviei, trebuie să plătească pentru crimele sale.

5 recomandari de cărți de la 5 vedete internaționale

Poate nu ne-am fi așteptat ca „Blonda de la Drept” Reese Witherspoon să fie o adevărată „devoratoare de cărți”. Aproape la fel ca un editor de carte, actrița este la curent nu numai cu ultimele apariții și cu ceea ce urmează să se lanseze pe piața cărții, ci, grație meseriei sale, are de multe ori șansa de a citi romane cu potențial de bestseller în manuscris. Ca orice cititor pasionat, actrița americană împărtășește constant cu fanii titlurile ultimelor romane parcurse și recomandă acele cărți care i-au oferit o experiență specială de lectură.

Povestea noului nume”, cel de-al doilea volum din Tetralogia napolitană a Elenei Ferrante, este recomandarea lui Reese Witherspoon. „My kind of #SundayFunday” a scris actrița pe contul său de Instagram alături de această recomandare de carte. Bineînțeles noi am sugera cititorilor ca, după ce au parcurs „Prietena mea genială” și „Povestea noului nume” să nu se opreasca aici, ci să continue cu volumele care încheie povestea Lenei și Lilei  (protagonistele acestei serii de romane) – „Cei care pleacă și cei care rămân” și „Povestea fetiței dispărute”.

Voi ce carte ați alege dintre cele recomandate de aceste vedete?