Una dintre cele mai eficiente metode de a cunoaşte spiritul unui popor este o incursiune printre operele literare reprezentative ale acestuia. Astfel, cititorii străini care vor să înţeleagă profunzimile sufletului românesc, modul în care au evoluat mentalităţile acestui popor şi farmecul său specific vor putea face cel mai bine acest lucru dacă se vor lasă călăuziţi de unele dintre marile nume ale literaturii române. Mai jos sunt doar 5 recomandări de cărţi româneşti pentru cititorii străini, prin care aceştia vor putea face o călătorie în diferite epoci ale literaturii române.

Recomandări de cărți românești

  1. Pentru străinii care vin în contact cu civilizaţia românească, lumea satelor autentice oferă un spectacol inedit pentru zona occidentală. O lectură potrivită pentru toţi aceştia este romanul „Moromeţii” al lui Marin Preda. Pasionaţii de lectură de pe alte meleaguri se pot aşeza pe stănoagă alături de Ilie Moromete pentru a privi cum se perindă în faţa lor o galerie de personaje puternice şi pitoreşti, dar pot urmări și drama care se naşte din ciocnirea a două mentalităţi specifice unor epoci istorice diferite. Farmecul spectacolului vieţii într-o vreme în care „timpul avea cu oamenii nesfârşită răbdare” îl va cuceri cu siguranţă pe cititorul străin.
  2. Pentru cititorii străini cu o bună cunoaştere a limbii române un test în această privinţa ar fi parcurgerea romanului „Craii de Curtea-Veche” a lui Mateiu Caragiale. Povestea îi va purta pe aceştia în Bucureştiul de la jumătatea secolului al nouăsprezecelea, până în preajma Primului Război Mondial. Alături de Paşadia, Pantazi şi Pirgu, cititorii străini vor putea cunoaşte în birturile de pe Covaci boema bucureşteană, dar şi mahalalele acestui oraş, zone cu un farmec aparte ale Micului Paris.
  3. În compania lui Mircea Eliade şi a unor romane şi nuvele ale sale precum „Întoarcerea din Rai”, „Huliganii” sau „Strada Mântuleasa”, cititorii străini vor descoperi atât locuri pitoreşti din Bucureştiul interbelic, cât şi zone pline de mister, care ţin de domeniul unui simbolism mitic. Atmosfera boemă de pe Calea Victoriei, cu cafeneaua Corso şi Capşa care se intersectează cu spaţii misterioase ce trasează atât coordonatele istoric realiste, cât şi cele ale spiritualităţii româneşti.
  4. Un alt roman prin intermediul căruia cititorii străini se pot întoarce cu un parfum specific al Bucureştiului interbelic este ficţiunea istorică „Zaraza” a lui Andrei Ruse. Viaţa lui Cristian Vasile, cântăreţ de tangouri care a lăsat moştenire cântece precum „Zaraza”, „Iubesc femeia” sau „Pe boltă când apare luna” şi căutarea adevăratei poveşti a piesei „Zaraza” se suprapun cu cea mai frumoasă epocă a Bucureştiului, cea interbelică, dar şi cu distrugerea sa, odată cu terminarea celui de-al doilea război mondial.
  5. Dintre recomandările de cărţi româneşti pentru cititorii străini nu ar putea să lipsească cele scrise de Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai bine cotaţi scriitori români contemporani. Fie că este vorba despre „Orbitor”, „Levantul”, „Solenoid” sau „De ce iubim femeile”, suntem convinşi că cititorii străini se vor bucura să pătrundă în universul lumii create de scriitorul român nominalizat la premiul Nobel pentru literatură.

Voi ce alte cărţi scrise de autori români aţi recomanda cititorilor străini?