Literatura nu are orientare sexuală. Un roman valoros își croiește drum către cititori indiferent de temele abordate și de opțiunile sexuale ale scriitorilor sau cititorilor. Literatura ne așază sub priviri realitatea lumii în care trăim sau una imaginară filtrate de conștiința și sensibilitatea scriitorului. Iar, până la urmă, cititorii hotărăsc dacă rezonează sau nu cu ea. Când vorbim totuși despre literatura LGBT ne referim la acele cărți care, prin temele abordate, stârnesc o reacție emoțională mai puternică în comunitatea LGBT. Dar aceasta nu înseamnă că cei care nu aparțin acestei comunități nu le pot aprecia. Să răsfoim în cele ce urmează 5 romane de referință pentru literatura LGBT dar și pentru iubitorii de lecturi provocatoare.

5 romane de referință pentru literatura LGBT și iubitorii de lecturi provocatoareO carte impresionantă prin franchețea cu care analizează sentimentele unei adolescente care își descoperă preferințele pentru persoane de același sex este „Keeping You a Secret”, roman finalist al „National Book Award” semnat de Julie Anne Peters. Autoarea, membru activ al comunității LGBT, este recunoscută pentru romanele sale, din categoria Young Adult, în care abordează teme referitoare la situații cu care se confruntă lesbienele, persoanele gay sau transsexualii. Holland Jaeger, o adolescentă de 17 ani, este protagonista romanului „Keeping You a Secret”. Ce impresionează la această carte este modul în care scriitoarea surprinde confruntarea unor mentalități diferite, cu efecte dramatice pentru ambele părți. Mama lui Holland își dorește ca fiica ei să meargă la o universitate cu reputație, să întâlnească un bărbat care să o facă fericită, să aibă o slujbă bine plătită și o familie frumoasă. Însă, după ce Holland o cunoaște pe Cece Goddard și se îndrăgostește de ea din prima clipă, traiectoria vieții sale se schimbă pentru totdeauna. Cece Goddard devine cel mai mare secret din viața lui Holland, cea mai mare bucurie, însă și cea mai teribilă spaimă. Împlinirea, așa cum o înțelege adolescenta după ce se îndrăgostește de o fată, presupune înfruntarea familiei și a comunității în care trăiește și alegerea unui drum total diferit în viață. Este adevărat, plin de necunoscute, dar singurul care o poate face fericită.

5 romane de referință pentru literatura LGBT și iubitorii de lecturi provocatoareUn roman considerat printre cele mai provocatoare la data lansării sale, „Jurnalul unui adolescent timid” de Stephen Chbosky, încadrează teme LGBT într-un tablou mult mai complex – cel al încercării de adaptare a unui adolescent aflat în primul an de liceu, de aflare a unui stil propriu de de exprimare a personalității sale. Abordarea unor teme precum abuz sexual, droguri, sinucidere, masturbare sau homosexualitate au stârnit reacții puternice pro și contra acestei cărți (care a fost și ecranizată, cu Logan Lerman, Ezra Miller și Emma Watson în rolurile principale). Părinții elevilor din mai multe state americane au susținut scoaterea acestui roman din programă, în timp ce instituțiile de învățământ au pledat pentru valoarea artistică și educativă a cărții. Scris sub forma unor scrisori pe care personajul principal, Charlie, le scrie unui prieten imaginar, romanul descrie aventura interioară și exterioară totodată a adaptării protagonistului la o nouă etapă din viața sa. Charlie este un interiorizat, un adolescent care gândește prea mult și acționează prea puțin, un bun ascultător și umărul pe care te poți sprijini la nevoie. Însă, așa cum îi spune un alt personaj, poate că uneori nu e nevoie de un umăr, ci de o pereche de brațe care să te cuprindă. Explorarea sexualității este una dintre temele principale ale cărții. De la heterosexualitatea lui Charles, la preferințele gay ale lui Patrick și incertitudinile sexuale ale lui Brad, romanul lui Stephen Chbosky abordează deschis aceste subiecte. „Este o carte pentru oricine se simte un paria” spune scriitorul. Însă, în mod paradoxal, milioane de cititori s-au regăsit în acest volum devenit o carte-cult pentru adolescenții din toată lumea.

5 romane de referință pentru literatura LGBT și iubitorii de lecturi provocatoarePrezentând într-o notă comică teme extrem de serioase, Alison Bechdel a reușit să cucerească cititorii (indiferent de orientarea lor sexuală) cu autobiografia sa „Casa veselă”, considerată una dintre cele mai bune cărți ale anului 2006 și finalistă a premiului „National Book Critics Circle”. Carte-cult pentru literatura LGBT, Alison Bechdel prezintă în această autobiografie tragi-comică episoade din copilăria și adolescența sa și mai ales relația cu tatăl, o persoană distantă și rece. Fost profesor de engleză, Bruce Bechdel este proprietarul unei firme de pompe funebre numite de familie în glumă „Casa veselă”. Odată cu plecarea la colegiu și pătrunderea în cu totul alte medii, Allison își face publică și orientarea sexuală reală, de lesbiană. Surpriza cea mare însă este să descopere că nici tatăl ei nu este chiar ceea ce vrea să pară.

5 romane de referință pentru literatura LGBT și iubitorii de lecturi provocatoareDeși nu aparține minorității LGBT, este heterosexual și chiar crede în monogamie, Irvine Welsh a oferit literaturii un roman de referință, „Trainspotting”, care a fost ecranizat într-un film devenit la fel de celebru ca și cartea (cu Ewan McGregor în rolul principal). Mark Renton, antieroul acestui roman, Begbie, psihopatul agresiv, „Sick Boy”, cel care poartă conversații imaginare cu Sean Connery sunt personaje puternice, memorabile, care își spun poveștile într-un limbaj argotic, fără perdea. Iar din aceste povești se constituie tabloul dur, șocant, pe alocuri, pentru unii cititori, al unor grupuri marginale de tineri, în lumea cărora sunt foarte prezente problemele legate de droguri și dilemele sexuale. Interesantă este și structura cărții, împărțită pe capitole narate de câte unul dintre personajele principale. Acțiunile în care sunt implicate personajele sunt, de cele mai multe ori, violente. Ei încearcă să găsească, de fapt, un sens într-o existență lipsită de așa ceva – după părerea lor. Limbajul agresiv al antieroilor lui Irvine Welsh s-a dovedit destul de greu de „digerat” pentru unii cititori. Scriitorul a fost exclus de pe lista Man Booker Prize tocmai din cauza faptului că doi membri ai juriului s-au simțit ofensați de limbajul cărții.

5 romane de referință pentru literatura LGBT și iubitorii de lecturi provocatoareNu am putea omite din această listă de lecturi „Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde, carte considerată „otrăvită” la momentul apariției sale, în 1891 și cenzurată fără milă de editori înainte de a fi lansată. Concepută în urma unui pariu făcut de scriitor cu un prieten, care pretindea că Wilde nu poate scrie un roman, „Portretul lui Dorian Gray” reprezintă de fapt un pariu câștigat și de noi, generațiile de cititori care i-au urmat. Cartea lui Oscar Wilde ne vorbește în esență despre artă și creatori de frumos, chiar dacă realizează aceasta prin fascinanta poveste a lui Dorian Gray, cel veșnic tânăr și a portretului său, care devine o reflexie a conștiinței antieroului. În roman există aluzii la homosexualitatea pictorului Basil Hallward, iar Dorian Gray își exprimă ferm opțiunile. „Fericirea? Cine are nevoie de fericire? Eu nu caut decât plăcerea” spune acesta. Aceste referințe au fost văzute ca aluzii la preferințele sexuale ale scriitorului însuși care, după cum se știe, a petrecut câțiva ani la închisoare datorită relației amoroase cu lordul Alfred Douglas.

Voi ați citit vreuna dintre aceste cărți? Ce romane pe care le considerați provocatoare ne-ați recomanda?