Unele sertăraşe din mintea noastră se deschid mai uşor cu ajutorul cărţilor. Avem libertatea de a ne plimba prin universul imaginaţiei, de a călători în locuri neaşteptate, fără să părăsim confortul canapelei. Uneori, anumite cărţi ne fascineză atât de tare, încât deraiem de la subiectul principal descoperind scenarii ascunse.

Avem mai jos o listă de romane pe care trebuie să le citim de mai multe ori pentru a le înţelege cu adevărat.

 „Vânătorii de zmeie” – Khaled Hosseini  

vanatoriAutorul a reuşit să scrie o memorabilă poveste de prietenia dintre Amir, fiul unui negustor bogat şi Hassan, fiul servitorului tatălui său. Probabil că deja v-aţi dat seama de tema romanului, dar vă mai spunem că acţiunea se petrece în Afghanistan, ţara în care se spune că cei mici „nu au copilărie”.

Un roman memorabil despre prietenie, durere, vinovăţie, repsect izvorât din povestea unei prietenii atipice.

„Mândrie şi prejudecată” – Jane Austen

mspEste un roman pe care îl vei vedea diferit de la lectură la lectură. Chiar dacă este un roman de dragoste, nu ai cum să nu rămâi impresionat de decorul epocii, de pasajele în care este descrisă societatea englezească şi multe alte detalii care ne fac să ne îndepărtăm de la subiectul principal.

Cititorii sunt fascinaţi de acest roman, Jane Austen a reuşit să expună perfect caracterul uman, cu toată frumuseţea şi imperfecţiunile sale.

„Un om singur” – Christopher Isherwood

SingleManNe îndepărtăm puţin de romanele tipice şi ajungem la o carte puţin mai greu de înţeles de la prima răsfoire. Drama în sine îl atrage pe cititor spre mai multe planuri de gândire, făcându-l mereu să se abată de la subiectul principal.

Pe scurt, romanul urmăreşte povestea lui George Falconer, un profesor englez de vârstă mijlocie aflat la răspântia vieţii sale, în urma unui accident în care partenerul său de 16 ani moare. Mânat de sentimentul de vinovăţie şi depresie, el decide să se sinucidă. Dar, viaţa nu se termină mereu uşor, la tot pasul există surprize.

„Coliba unchiului Tom” – Harriet Beecher Stowe

unchiul tomProbabil cartea a făcut parte din lista ta de lectură din timpul vacanţei de vară, dar cum ar fi să o reciteşti? Istoricii susţin că acest mare roman a avut un impact atât de puternic, încât a dus la declanşarea Războiului Civil, în urma căruia sclavia a fost abolită.

Probabil este cel mai bun roman care tratează tema sclaviei. Fiecare secvenţă a romanului scoate în evidenţă viaţa dificilă pe care sclavii din America o aveau de îndurat. Romanul ne va da o lecţie dură despre cât de mult pot oamenii suporta şi datoria pe care o avem cu toţii de a lupta pentru dreptate.

„Vrăjitorul din OZ” – L.Frank Baum

ozPentru final, am păstrat un roman despre aventură şi magie. Chiar dacă a fost citit cu fascinaţie în copilărie, odată cu trecerea timpului vom desoperi elemente noi într-o poveste pentru toate generaţiile. Tipic basmelor, există un drum iniţiatic pe care Dorothy îl are de străbătut, iar personajele apar pe parcursul romanului exact cum apar şi oamenii în viaţa de adult, unii îţi fac probleme sau, din contră, vin cu soluţii. Fiecare se va redescoperi în această lectură.

Până la urmă cărţile ne ajută să înţelegem mai bine prietenia, iubirea, problemele sociale şi chiar putem deveni mai siguri pe deciziile noastre.  Voi la ce cărţi aţi simţit nevoia să vă reîntoarceţi?