De mai bine de un deceniu, Halloween-ul, sărbătoarea cea mai populară după Crăciun în multe țări occidentale, a pătruns și în România. Fie că se cunoaște sau nu semnificația acestei sărbători, Halloween-ul este considerat mai mult un prilej de distracție, de a ne costuma în personaje care de care mai originale și neapărat înspăimântătoare, de a sculpta în mod ingenios dovleci și de a împărți dulciuri tuturor doritorilor. „Trick or Treat?” Păcăleală sau dulciuri?  – este întrebarea tradițională a colindătorilor în această zi. De data aceasta, noi nu vă oferim nici păcăleală, nici dulciuri, ci 5 romane pentru o noapte de Halloween ca la carte.

5 romane pentru o noapte de Halloween ca la carteUn personaj fără de care atmosfera tenebroasă de Halloween nu ar fi desăvârșită este contele „Dracula”. Imaginat la sfârșitul secolului al 19-lea de autorul irlandez Bram Stoker, Dracula este un personaj „evergreen” al romanelor horror și „părintele” literaturii cu vampiri, atât de populare astăzi. Intriga cărții este cunoscută de cititori fie și numai datorită numeroaselor adaptări cinematografice pe care le-a avut bestseller-ul lui Bram Stoker. Tânărul avocat Jonathan Harker sosește în Transilvania ca să încheie niște afaceri cu contele Dracula, prezență stranie și înfricoșătoare, ca și locul în care trăiește – un castel sumbru, bântuit de nevăzute prezențe malefice. Devenit ostatic al tenebrosului conte, Jonathan Harker reușește până la urmă să evadeze, însă, lupta cu prințul întunericului este abia la început. În scenă intră și câteva delicate personaje feminine, căci romanele cu vampiri au în general și o componentă romantică importantă. Bătălia pentru sufletul Minei Harker asigură tensiunea narativă a cărții și va purta cititorii printr-un șir de aventuri înfricoșătoare și misterioase – potrivite pentru o seară de Halloween.

5 romane pentru o noapte de Halloween ca la carteCei care obișnuiesc să citească în limba engleză pot afla istoricul acestei sărbători cu aer oarecum macabru de la una dintre cele mai autorizate surse din domeniu. David John Skal, specialist în istorie culturală, realizează în „Halloween: The History of America’s Darkest Holiday” o analiză complexă a celei mai populare sărbători din Statele Unite, după Crăciun. De la originile sale celtice și până în prezent, când Halloween-ul a fost transformat într-un eveniment preponderent comercial, istoricul american urmărește evoluția acestui fenomen atât de popular în lumea occidentală, dar primit cu brațele deschise și la noi în țară. Cartea împletește analiza socială cu anecdote de tot felul astfel încât lectura este plăcută și instructivă totodată. Aceasta pentru că abordarea include atât perspectiva celor care văd în Halloween o oportunitate de a-și crește cifra afacerilor, cât și perspectiva celor care consideră o formă de blasfemie ziua dedicată unor practici considerate vrăjitorești. Există și opinii mai moderate, care văd în Halloween doar o zi în care oamenii pot da frâu liber fanteziilor, fie ele și macabre. Este interesantă și analiza pe care autorul o oferă acestui fenomen spiritual, pentru că, până la urmă, o atracție atât de puternică spre zona macabrului este destul de stranie și merită explicată.

5 romane pentru o noapte de Halloween ca la carteUn alt autor a cărui operă se potrivește cu spiritul Halloween-ului este Edgar Allen Poe. Atmosfera gotică, macabrul, teroarea resimțită mai mult la nivel psihologic, sentimentul damnării și însingurării sunt magistral redate în povestirile scriitorului american. „Prăbușirea Casei Usher” este una dintre povestirile clasice cele mai celebre și care a cunoscut un număr impresionant de ecranizări, încă de la începuturile cinematografiei. Aceasta și pentru că structura sa, cu o gradație treptată a stării de tensiune și frică, prin misterul bine întreținut până la final și atmosfera maladivă este foarte ofertantă pentru genul horror. Există și varianta audio-book a acestei povestiri pentru cei care doresc o noapte de Halloween ca la carte.

5 romane pentru o noapte de Halloween ca la carteNicio sărbătoare de Halloween nu ar fi completă fără prezența maestrului genului horror Stephen King. Prolificul și foarte apreciatul autor american, care a băgat groaza-n cititorii săi în sensul cel mai propriu al cuvântului a devenit un clasic al genului. Bestseller-ul care i-a adus consacrarea lui Stephen King ca unul dintre cei mai proeminenți autori ai genului horror este „The Shining”, care a avut o ecranizare la fel de celebră. Romanul spune povestea lui Jack Torrance, un bărbat care acceptă postul de paznic la un hotel izolat, unde ajunge în pragul iernii împreună cu soția și fiul său, Danny, un băiat înzestrat cu capacități paranormale, un „Shiner”. Sub privirile din ce în ce mai terifiate ale cititorilor, hotelul devine o replică modernă, mai înfiorătoare, a castelelor bântuite. O forță a răului intră pe o spirală ascendentă, iar încleștarea cu cei care i se opun este una furibundă.

5 romane pentru o noapte de Halloween ca la carteDintr-o noapte de Halloween nu poate fi absentă magia, iar din acest punct de vedere, romanele din seria „Cronicile vrăjitoarelor” de Anne Rice completează atmosfera acestei sărbători. „Ora vrăjitoarelor”, primul volum al trilogiei, ne face cunoștință cu Rowan Mayfair, o tânără cu o carieră strălucitoare în neurochirurgie, căreia părinții adoptivi i-au ascuns adevărul despre adevărata sa familie. Totuși Rowan a fost conștientă întotdeauna de neobișnuita ei putere de a salva vieți, dar și de a le distruge Rowan află treptat adevărul despre familia ei, însă devine conștientă și de ceea ce este ea în realitate – a treisprezecea generație de vrăjitoare, care poate cunoaște prosperitatea sau distrugerea alături de Lasher, spiritul puternic, periculos și seducător care a însoțit această familie timp de cinci secole. Cititorii sunt purtați într-un trecut misterios și aduși din nou în prezent pentru a cunoaște saga acestei familii împărțite între lumea oamenilor și cea a demonilor. Povestea este hipnotică, senzuală, înfricoșătoare și tensionată astfel încât va fi apreciată de iubitorii genului horror.

Voi sărbătoriți Halloween-ul? Ce obișnuiți să faceți special în această zi?