Înainte de a cunoaște celebritatea și a fi distinse cu prestigioase premii literare, multe scriitoare au avut de depășit perioade de dificultăți financiare, care le-au obligat să experimenteze variate slujbe. Să descoperim cât de talentate erau câteva dintre autoarele consacrate la bucătărie sau când serveau la mese, într-o cafenea. Să cunoaștem 5 scriitoare celebre și slujbele lor dinainte de a cunoaște faima.

  1. Margaret Atwood, chelneriță și inventatoare. Scriitoarea canadiană care ne-a oferit experiențe intense de lectură cu romane precum „Povestirea Cameristei”, „Oryx și Crake” sau „Ochi-de-pisică” a publicat în 2001 un eseu în „New Yorker”, „Ka-Ching!”, în care descria primul său contact cu o slujbă adevărată – cea de chelneriță și casieră într-o cafenea din Toronto. La acea vreme, Atwood abia își încheiase studiile, publicase deja poezii, era licențiată în Arte și avea și o specializare în filozofie și limba franceză. Însă, cu toate acestea, slujba de chelneriță și casieră s-a dovedit foarte provocatoare pentru scriitoare, deși a fost o sursă consistentă de inspirație pentru munca sa. Margaret Atwood a mărturisit că era incapabilă să țină registrul de casă, se simțea depășită de situație când cafeneaua se umplea de lume și reușea cu greu să tempereze entuziasmul unui bucătar grec, care își propusese să o ia de nevastă. În plus, cea de-a doua chelneriță care servea în cafenea, o profesionistă de data aceasta, era ferm convinsă că Margaret Atwood este mutant. La ani distanță de la această experiență, pe când se afla în turneu pentru promovarea romanului „Oryx și Crake”, lui Atwood i-a venit ideea creării unei tehnologii care să-i permită să scrie cu cerneală, la distanță, folosind un computer sau tabletă. Această tehnologie ar fi ajutat-o pe scriitoare să poată da autografe pe cărțile sale fără a fi prezentă fizic la evenimentele de lansare din țară sau străinătate. Margaret Atwood a pus imediat bazele companiei Unotchit și a lansat pe piață tehnologia „LongPen”.
  2. Harper Lee, agent de ticketing. Cu mult înainte de a câștiga premiul Pulitzer pentru romanul „Să ucizi o pasăre cântătoare”, pe vremea cînd era doar scriitoare aspirantă, Harper Lee s-a mutat la New York și și-a căutat o slujbă care să-i permită să-și plătească chiria. Lee a fost agent de ticketing, vindea bilete de avion pentru compania Eastern Airlines (acum British Airways). Șapte ani mai târziu, Michael Brown, compozitor pe Broadway și prieten cu scriitoarea, i-a făcut acesteia cel mai potrivit și util cadou de Crăciun – salariul pe un an de zile – însoțit de o sugestie: „Ai un an liber la dispoziție să scrii orice ți-ar plăcea”. În acel an, Harper Lee a scris romanul „Să ucizi o pasăre cântătoare”.
  3. Agatha Christie, infirmieră și farmacistă. „Regina romanului polițist”, Agatha Christie, nu a stat departe de eforturile pe care le-au făcut multe personalități în timpul primului război mondial. Scriitoarea s-a oferit voluntar să îngrijească soldații răniți și să ajute medicii dintr-un spital militar din Devon. Agatha Christie a lucrat 3.400 de ore fără nicio plată, din octombrie 1914 până în decembrie 1916. Autoarea romanului „Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd” s-a specializat anul următor ca ajutor de farmacist și câștiga în această calitate 16 lire/an. Deși suma nu era una impresionantă, Agatha Christie a câștigat mult ca experiență. Scriitoarea a utilizat în romanele sale 30 de otrăvuri diferite pentru a „ucide” diferite personaje, ceea ce dezvăluie cunoștințe temeinice de substanțe farmaceutice.
  4. Elena Ferrante, translator din germană și manager de bibliotecă. Misterioasa autoare a apreciatului volum „Prietena mea genială”, cea a cărei identitate nu este cunoscută cu certitudine nici acum, după ce cărțile sale au fost traduse în peste 10 limbi, iar revista „Time” a inclus-o în top 100 al celor mai influenți oameni, se pare că s-a întreținut ani buni din munca de translator. Jurnalistul italian de investigații Claudio Gatti a publicat la sfârșitul anului trecut un articol prin care demonstra că în spatele pseudonimului Elena Ferrante se ascunde Anita Raja. Dacă acest lucru este adevărat, înseamnă că, pe lângă munca sa de scriitoare, Elena Ferrante a fost traducătoare din limba germană și managerul unei biblioteci publice din Roma.
  5. Anne Rice, bucătăreasă, chelneriță și inspector de daune. Înainte de a-și lansa cariera literară cu binecunoscuta sa „Cronică a vampirilor”, Anne Rice a trecut prin perioade de dificultăți financiare astfel încât a fost nevoită să își întrerupă studiile. Scriitoarea al cărei nume a devenit sinonim cu literatura cu vampiri s-a angajat ca bucătăreasă și chelneriță. Autoarea romanului „Interviu cu un vampir” a lucrat însă și ani buni în asigurări, ca inspector de daune.

Voi cunoașteți și alți scriitori nevoiți să practice diferite meserii înainte de a ajunge celebri?