V-ați întrebat vreodată cum ar fi fost dacă Facebook-ul ar fi existat și în urmă cu câteva sute de ani? Cum ar fi fost dacă am fi putut pătrunde astfel în intimitatea marilor personalități istorice sau ne-am fi putut împrieteni cu artiștii care au revoluționat cultura mondială? Lumea ar fi avut probabil mai puține mistere și întrebări fără răspuns și ar fi fost mult mai colorată. Contemporanii noștri au simțit nevoia să îndrepte ceea ce este perceput ca o eroare a istoriei și astfel, mari nume ale literaturii s-au trezit cu un cont pe o pagină de socializare la zeci sau chiar sute de ani de la plecarea lor dintre noi. Putem să facem însă un exercițiu de imaginație și să ne gândim cum ar fi arătat rețelele de socializare dacă printre utilizatori s-ar fi numărat și Shakespeare sau Petre Țuțea, spre exemplu. Credem că următorii 5 scriitori ar fi fost grozavi pe Facebook. Însă așteptăm cu nerăbdare și completările voastre.

  1. Contul de Facebook al lui William Shakespeare are în acest moment aproape 17 milioane de aprecieri. Bardul din Avon este urmărit pe rețeaua de socializare de echivalentul populației unei țări de dimensiuni medii. Oameni de naționalități diferite s-au reunit pe Facebook într-un mare grup iubitor al operei dramaturgului englez. Este uimitoare și admirabilă dorința oamenilor de a-l aduce astfel în actualitate pe scriitorul născut în 1564. Însă, nu putem să nu ne gândim ce grozav ar fi fost dacă William Shakespeare însuși ne-ar fi delectat pe Facebook cu remarci ale sale. De acolo de unde este acum, probabil că Shakespeare ar zâmbi la auzul dorinței noastre și ne-ar înțelege. Doar el a spus că „suntem făcuţi din acelaşi material din care sunt ţesute visurile.” Nu avem cum să nu ne bucurăm că, la mai bine de 400 de ani de la nașterea sa, simțim nevoia să îl păstrăm aproape de noi pe dramaturgul britanic. Like, master Will și bun venit în lumea virtuală!
  2. Astăzi, când în societatea românească discuțiile pe teme politice sunt purtate cu atâta pasiune, când lumea întreagă trece printr-o proces de schimbare profundă, dacă pe Facebook ar fi fost activ Mihai Eminescu mai mult ca sigur comentariile sale ar fi strâns milioane de like-uri. Publicistul Mihai Eminescu, acid observator al realităților românești, a deranjat mulți oameni politici ai vremii sale prin comentariile fără mănuși din ziarul „Timpul”. „Funcţiunile publice sunt adesea în mâinile unor oameni stricaţi” observa Eminescu. „Favoarea şi interesul electoral singure prezidează la alegerea amploiaţilor statului” mai scria, de asemenea, poetul în ziarul „Timpul”. Iritați de observațiile dure și pertinente ale publicistului, oamenii politici ai vremii sale au lansat un slogan devenit celebru: „Ia, mai opriți-l pe Eminescu ăsta!”. Departe de a ne dori să-l oprim, nu putem decât să-l apreciem și să-i dăm poetului național un Like pentru tot ceea ce reprezintă în cultura și istoria acestui popor.
  3. „Îmi plac oamenii și-mi place ca ei să mă placă pe mine!” spunea Scott Fitzgerald. Autorul romanului „Marele Gatsby” ar fi fost, cu siguranță foarte activ pe Facebook, dacă rețeaua de socializare ar fi existat pe vremea sa. Prezențe mondene celebre, Fitzgerald și soția sa, Zelda erau mari amatori de petreceri și le plăcea să fie în permanență înconjurați de oameni și în centrul atenției. Așa încât nu ne îndoim că pagina sa de pe rețelele de socializare ar fi fost urmărită de un număr mare de persoane, dornice să afle amănunte picante din viața scriitorului, dar și să se delecteze cu ceea ce ar fi scris acesta. Și cum una dintre temele principale ale romanului „Marele Gatsby”, adesea dezbătută de critici, este „iluzie versus realitate”, F. Scott Fitzgerald s-ar fi încadrat perfect în universul virtual. Dacă sunteți de acord, am putea să-i oferim scriitorului american un like din partea noastră. I-ar fi făcut mare plăcere!
  4. „Nu există decât un singur lucru mai rău decât să se vorbească despre tine şi anume să nu se vorbească deloc”. Fraza îi aparține lui Oscar Wilde, scriitor care ar fi avut cu siguranță milioane de aprecieri pe Facebook. Iubitor de controversă, spirit provocator și cu o atitudine de frondă, Oscar Wilde probabil că ar fi stârnit dispute foarte serioase pe conturile de socializare și ar fi împărțit oamenii în două categorii – prieteni și adversari, exact ca pe vremea sa. Astăzi, la 117 ani de la moartea sa, aproape patru milioane de oameni au dat like contului de Facebook al lui Oscar Wilde. Să facem o reparație istorică celui care spunea cu umor „Pot să rezist la orice, mai puțin la tentație” și să-i dăm un like scriitorului irlandez.
  5. Un alt scriitor român, pe care-l putem considera contemporan prin actualitatea operei sale este I.L. Caragiale. Cel care a scris despre mofturile și moftangii societății românești ne uimește prin capacitatea sa de a fi observat stări de fapt și metehne sociale care, din păcate, se dovedesc la fel de actuale azi, ca și pe vremea sa. Să ne gândim doar la replica lui Cațavencu din „O scrisoare pierdută” : „Industria română este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipsește cu desăvârșire”. Întrebarea obsesivă a Cetățeanului turmentat „Eu pentru cine votez?” pare și astăzi repetată de largi categorii sociale, în ajun de alegeri. Suntem convinși că o frază precum cea din articolul „Prostia în viața noastră publică” apărut în ziarul „Voința națională” ar fi strâns milioane de like-uri pe Facebook. „Proștii mor, dar prostia e nemuritoare” observa în acest articol dramaturgul. De asemenea, nu ne îndoim de faptul că, dacă ar fi fost contemporan cu noi și martor al evenimentelor ultimelor decenii din societatea românească, I.L. Caragiale ar fi comentat în spiritul replicii Conului Leonida – „Bravos națiune! Halal să-ți fie!”. Un like și de la noi, maestre Caragiale!

Vouă cărui scriitor v-ar fi plăcut să îi cereți prietenia pe Facebook?