Mitul scriitorului de geniu, neînţeles de societate şi fără recompense materiale ale meritelor sale pare să fi pălit în zilele noastre, când influenţa literaturii asupra industriei divertismentului a devenit din ce în ce mai puternică. Cărţile sunt, în acest moment, o sursă importantă de inspiraţie pentru cinematografie şi astfel numele unor scriitori au ajuns nu numai în top bestseller mondial, ci şi în ierarhia celor mai influente personalităţi ale Hollywood-ului. Iată 5 nume de scriitori care au dominat industria divertismentului în anul care tocmai se încheie.

  1. res_c985059d04d2e1f7b6f5b0436d113829_450x450_s807Cu peste patru milioane de exemplare din „Harry Potter şi copilul blestemat” vândute doar în primele zile de la lansare, topul celor mai influenţi scriitori din industria divertismentului în 2016 este condus detaşat de J.K. Rowling. Cea de-a opta poveste din seria care a declanşat un adevărat fenomen în cultura populară şi a avut şi efecte economice importante, cartea cea mai bine vândută a anului 2016, „Harry Potter şi copilul blestemat” a umplut sălile de teatru, dar şi librăriile de pe mai multe continente. Iar ascensiunea lui J.K. Rowling în industria diverstismentului pare să nu se fi oprit aici. Filmul inspirat de universul Harry Potter „Animale fantastice şi unde le poţi găsi” („Fantastic Beasts and Where to Find Them”), care s-a lansat şi în România luna trecută, a avut încasări de aproape 800 de milioane de dolari în întreaga lume.

  2. turnul_intunecatStephen King, scriitorul cu peste 300 de milioane de volume vândute pe plan mondial, este totodată şi autorul ale cărui opere au cunoscut cele mai multe adaptări cinematografice. Cele 7 filme şi două show-uri tv în producţie şi cele 27 de titluri în preproductie confirmă acest fapt. Pelicula inspirată de cartea „Turnul întunecat”, cu Idris Elba şi Matthew McConaughey în distribuţie, este una dintre adaptările cinematografice cele mai aşteptate de fanii scriitorului, în anul care urmează. Filmul va avea premiera în România pe 28 februarie 2017.

  3. urzeala_tronurilorCu 38 de premii Emmy câştigate pentru serialul „Urzeala tronurilor”, George R. R. Martin, autorul seriei de romane care pot fi găsite în librăriile din România sub acelaşi titlu, atestă faptul că pentru industria divertismentului cărţile devin o sursă de inspiraţie din ce în ce mai importantă. Apetitul pentru poveşti, întâmplări fantastice şi supereroi al oamenilor pare a fi uriaş, iar aceasta se traduce în cărţi cu vânzări-record şi blockbustere. De altfel, în următorii doi ani, antologia „Wild Cards”, o serie de romane şi povestiri SF îngrijită de George R. R Martin va fi adaptată într-un serial pentru televiziune, iar aşteptările producătorilor de la Universal Cable Productions sunt ca succesul acestuia să-l depăşească pe cel al serialului „Urzeala tronurilor”.

  4. cincizeci_de_umbre_intunecateDupă ce cartea s-a aflat în top bestseller 2016, „Cincizeci de umbre întunecate”, cel de-al doilea volum al trilogiei „Fifty Shades” este totodată şi una dintre adaptările cinematografice cele mai aşteptate ale anului următor. Faptul este dovedit şi de cele 114 milioane de vizualizări pe care le-a avut trailerul filmului în doar 24 de ore. E.L. James, autoarea acestei serii de romane şi-a dorit un control strict asupra realizării filmului, iar dorinţa sa a fost imediat ascultată. Scenariul a fost realizat de soţul scriitoarei, care a fost şi unul dintre producătorii acestei pelicule. Filmul va avea premiera în România simultan cu lansarea în Statele Unite, pe 10 februarie 2017.

  5. detectivul-alex-crossPotrivit revistei Forbes, James Patterson este scriitorul cu cele mai mari încasări anul trecut, de 95 de milioane dolari. Versatilitatea acestui autor care „atacă” cele mai variate genuri, de la thriller la romane de dragoste şi povestiri pentru copii, a atras imediat atenţia producătorilor de la Hollywood. Deşi ecranizarea aventurilor „Detectivului Alex Cross” nu a avut chiar succesul scontat, thrillerul SF „Zoo” se află deja la cel de-al treilea sezon, iar anul acesta încă două adaptări ale cărţilor lui Patterson au putut fi vizionate pe micile sau marile ecrane. În 2017, scriitorul american va colabora cu Discovery pentru realizarea unui serial documentar inspirat de crime reale.

Voi care dintre aceste adaptări cinematografice sunteţi nerăbdători să le vedeţi în 2017?