Una dintre puținele dependențe lipsite de toxicitate este cea de citit. Studiile din domeniul neuroștiințelor subliniază chiar multiplele beneficii ale acestei activități care îi dă creierului de lucru, ne dezvoltă gustul pentru frumos și ne rafinează emoțiile. „Simptomele” dependenței de lectură sunt destul de evidente: nu putem sta mult timp fără să citim, momentul achiziționării unei noi cărți a autorului favorit are parfum de sărbătoare, iar clipele în care citim sunt pentru noi timp privilegiat, care ne produce o mare plăcere. Dacă vă recunoașteți în această scurtă descriere nu este cazul să vă faceți griji.

Dependența de lectură nu ne ia nimic, ci ne oferă, nu ne sărăcește, ci ne extinde granițele conștiinței spre noi experiențe de viață. Autorii favoriți, cei ale căror romane nu le putem lăsa din mână și pe care îi vânăm în librării, sunt de cele mai multe ori responsabili de a ne fi transformat în „devoratori” de literatură. Iată doar 5 scriitori care creează dependență, cărora, odată ce i-am cunoscut, dorim să le parcurgem integral opera. Și de multe ori se întâmplă să ne necăjim pentru că nu au scris mai mult.

5 scriitori care creează dependențăHaruki Murakami este, fără îndoială, unul dintre scriitorii ale căror romane au stârnit o frenezie la nivel mondial. Fiecare carte a sa este așteptată cu nerăbdare, iar lansarea unui nou roman se transformă într-un eveniment în cadrul căruia fanii sunt greu de stăpânit. Murakami este una dintre „vedetele” literaturii contemporane, deși, așa cum însuși mărturisește în „Meseria de romancier” (citește mai multe despre “Meseria de romancier”, în segmentul Cartea Săptămânii), nu a urmărit niciodată nici gloria, nici recunoașterea cu orice preț. Scriitorul cu un stil de viață aproape spartan, care a devenit alergător de cursă lungă pentru a putea susține „corvoada” solitară a scrisului (așa cum destăinuie în „Autoportretul scriitorului ca alegător de cursă lungă”) a creat dependență unor zeci de milioane de cititori de pe întreg cuprinsul planetei.

Murakami ne-a cucerit prin atmosfera realist magică a romanelor și nuvelelor sale și prin personajele aparent cu nimic ieșite din comun, dar excepționale prin traseul pe care îl parcurg (nu există destine comune pare să ne spună scriitorul; în fiecare dintre noi există prototipul unui erou, cu o misiune unică de dus la îndeplinire). Să ne amintim de personajul fără nume, protagonist al romanului „În căutarea oii fantastice”, și de aventura spirituală, inițiatică pe care o parcurge, de „Kafka pe malul mării”, cu atmosfera sa plină de magie și simbolistică. Chiar și în volumele de nonficțiune, printre care se numără și „Underground”, Murakami ne captivează cu harul său de povestitor excepțional, capabil să surprindă în câteva cuvinte și imagini-cheie esența unei situații sau spiritul unui popor.

5 scriitori care creează dependențăEste uimitor cum unul dintre cei mai renumiți psihoterapeuți ai lumii, profesor emerit de psihiatrie la Stanford University, California și autor a numeroase tratate de specialitate devenite lectură obligatorie pentru cei din domeniu reușește, prin beletristica sa, să devină unul dintre scriitorii care dau dependență. Prin romanele și nuvelele sale, Irvin Yalom ne deschide o perspectivă uimitoare, ne invită la introspecție și ne sugerează că adevărata aventură este una interioară. În „Călăul dragostei”, „Minciuni pe canapea” sau „Soluția Schopenhauer” descoperim că psihanaliza este doar acea punte de legătură între terapeut și pacient, care împreună au de parcurs drumul nelipsit de primejdii și întotdeauna surprinzător prin hățișuri minții și sufletului. Relația dintre cei doi, ne dezvăluie Yalom, este una de reciprocitate, căci în măsura în care terapeutul îl ajută pe pacient să descopere calea spre sine și acesta din urmă îl poate face pe medic să aibă revelații surprinzătoare.

O carte foarte emoționantă și foarte personală semnată de Yalom este „Privind soarele în față”. Nu ne-am fi imaginat că o meditație pe tema morții poate fi atât de optimistă și tonică. Poate părea chiar paradoxal, însă gândul la existența finită ne face să valorificăm altfel fiecare clipă pe care o trăim. Yalom recunoaște că gândul la moarte a fost prilej de angoasă și pentru el, însă, cu argumente din filozofie, literatură și experiența sa personală și profesională, scriitorul ne dezvăluie cum să folosim această spaimă tocmai pentru a ne potența dragostea de viață.

elena ferrante

Identitatea Elenei Ferrante este în continuare un mister.

Cine a parcurs primul volum al Tetralogiei napolitane al Elenei Ferrante cu siguranță nu va mai rata nicio carte semnata de autoarea italiană.  Lenu și Lina, protagonistele acestei serii de romane, personaje puternice, fascinante vor rămâne în memoria noastră mult timp după ce vom afla deznodământul acestei ample narațiuni. Universul napolitan, în care pătrundem prin intermediul eroinelor lui Ferrante, o lume atât de colorată, violentă, perfidă și seducătoare va captiva cititorul cu magia sa. La fel și destinul atât de sinuos al prieteniei dintre Lenu și Lina, care străbate decenii de viață trăită cu pasiune și disperare, dragoste și ură, dar niciodată cu resemnare.

5 scriitori care creează dependență

PARIS, FRANCE – SEPTEMBER 20. American writer Jonathan Franzen poses during a portrait session held on September 20, 2011 in Paris, France. (Photo by Ulf Andersen/Getty Images)

Cu stilul său incitant, plin de nerv și umor, prin realismul observațiilor sociale, psihologice și limbajul fără ocolișuri, Jonathan Franzen este un alt autor care poate produce dependență. Romanul „Corecții” ne face să parcurgem cu sufletul la gură saga familiei Lambert, două generații care așază sub privirile cititorilor două tipuri de mentalități diferite, drame familiale, destine care își caută drumul, totul prezentat într-un stil în care emoția este camuflată sub masca unui umor acid, pe alocuri. Cei care au savurat romanul „Corecții” nu vor rata „Libertate”, volum primit de critici cu entuziasm pentru accentele sale psihologice atât de precise și nici „Puritate”, care a cucerit cititorii prin intriga ingenioasă și reflecțiile profunde despre visuri și iluzii.

5 scriitori care creează dependență

De fiecare dată altfel, dar egal cu sine însuși, Mircea Cărtărescu este scriitorul care se reinventează mereu și, prin fiecare volum al său, lansează cititorilor o provocare greu de trecut cu vederea. Fie că este spiritul ludic, care ne descrie jucăuș, cu un incontestabil farmec de povestitor „De ce iubim femeile”, fie observatorul atent al realității sociale, cu cele bune și mai ales rele ale ei, în „Peisaj după isterie”, orice carte a lui Mircea Cărtărescu este așteptată de cititorii săi fideli ca un adevărat eveniment. Cine a călătorit prin lumea cu accente fantastice a „Orbitorului” și a trăit alături de protagonistul acestei trilogii incredibila aventură interioară a descoperirii de sine, cu siguranță va dori să descopere și coordonatele lumii ficționale ale monumentalului roman „Solenoid”.

Vouă ce scriitor român sau străin vă creează dependență?