Fiecare iubitor de literatură apreciază, cu siguranţă, poveştile bine spuse în romanele scriitorilor celebri. Însă de multe ori, vieţile acestora ar putea cu uşurinţă să devină subiecte ale unor bestsellere. Dacă aruncăm o privire la autorii din spatele unor romane celebre putem constata că, de cele mai multe ori, viaţa bate cartea. Să urmărim cât de adevărat este acest lucru în cazul a 5 scriitori celebri.

  1. George Gordon Byron, cunoscut ca Lord Byron, una dintre cele mai importante figuri ale romantismului, a avut, cu siguranţă, o viaţă mai ceva ca în romane. Nu există nicio normă morală comună pe care poetul englez să nu o fi încălcat. De la atracţia către tineri şi abuzurile sexuale cu prostituate – peste 200 după spusele sale – şi până la viol, incest şi consum de droguri, Lord Byron pare să nu fi ratat nimic. Soacra uneia dintre fostele sale amante (cu care acesta avusese, de asemenea, o relaţie amoroasă) spunea despre poetul englez că era „nebun, rău şi periculos să-l cunoşti”. Ceea ce se pare că era adevărat – Byron a avut un copil cu sora sa vitregă, a fost acuzat de sodomizarea violentă a soţiei pe când aceasta era însărcinată şi aproape să nască şi consuma frecvent laudanum, un drog obţinut din opiu.
  2. Viaţa marchizului de Sade, scriitor, filozof şi aristocrat revoluţionar francez, renumit pentru libertinajul său, a fost ecranizată în mai multe rânduri. Drama „Quills”, de 3 ori nominalizată la Oscar, cu Geoffrey Rush, Kate Winslet şi Michael Caine în rolurile principale este considerat filmul biografic cel mai aproapiat de adevărul istoric. Părintele sadismului, al perversiunilor sexuale ce presupun folosirea violenţei, marchizul de Sade şi-a petrecut 32 de ani în temniţe şi acolo a scris mare parte a operelor prin care elogiază libertăţi supreme, înţelegând prin aceasta bestialitatea sexuală, violul sau necrofilia. Marchizul de Sade a fost implicat în cursul vieţii în nenumărate scandaluri: a abuzat frecvent de angajaţii de la castelul sau – bărbaţi şi femei – a fost reclamat de prostituate pentru violenţa lui şi urmărit constant de autorităţi. Închis din ordinul regelui, Sade reuşeşte să evadeze şi să fugă, însă nu pentru mult timp, pentru că este capturat din nou. Ultimele zile ale vieţii şi le petrece într-un azil de nebuni.
  3.  Şi viaţa lui Colette – scriitoare franceză nominalizată la premiul Nobel pentru literatură, prima femeie aleasă în Academia Goncourt şi ofiţer al Legiunii de Onoare – poate fi cu uşurinţă subiectul unui bestseller. Dansatoare noaptea şi autoare foarte prolifică ziua, Colette a avut relaţii cu mai multe femei şi nu s-a străduit nicio clipă să-şi ascundă aceste preferinţe, ba chiar s-a sărutat cu o femeie pe scena de la Moulin Rouge. Scriitoare, dansatoare şi actriţă, Colette a avut nenumărate relaţii amoroase şi cu bărbați, printre care şi fiul ei vitreg. Cel de-al doilea soţ, un bărbat cu mult mai tânăr, îndrăgostit nebuneşte de Colette, i-a rămas alături până la sfârşitul vieţii, când scriitoarea a fost îngropată cu funeralii naţionale.
  4. Truman Capote, autor al romanelor „Cu sânge rece” şi „Mic dejun la Tiffany”, a ştiut încă de la vârstă de 11 ani că vrea să devină scriitor. Rezultatele sale slabe la şcoală i-a făcut însă pe părinţi să creadă că fiul lor este retardat şi l-au supus unui examen psihiatric. Capote a obţinut însă calificative uluitoare, cu mult peste medie, fiind socotit apoi un geniu. Scriitorul excentric, răsfăţat al saloanelor new-yorkeze şi vestit prin petrecerile legendare pe care le organiza, nu şi-a ascuns niciodată preferinţele homosexuale, însă nici nu a militat pentru drepturile persoanelor gay. Cu toate acestea, Truman Capote a susţinut că a avut legături cu foarte multe persoane heterosexuale, pe care, de fapt, nici nu le cunoscuse vreodată! Printre aceştia se numără Greta Garbo şi Errol Flynn.
  5. Una dintre cele mai reprezentative scriitoare ale literaturii sudului Statelor Unite, Flannery O’Connor, care a contrazis de două ori speranţa de viaţă acordată de medici după ce a fost diagnosticată cu lupus, nu a făcut niciodată rabat scriiturii de dragul popularităţii. „Pot să aştept cititorii şi 100 de ani!” a afirmat scriitoarea considerată, după William Faulkner, cel mai important autor sudist. Pe lângă pasiunea pentru literatură, Flannery O’Connor era o mare iubitoare de păsări, din care deţinea la un moment dat peste 100 de exemplare. Păunii sunt şi acum asociaţi cu imaginea autoarei „Sfetnicului din sânge”. Cei de la canalul Pathe News au filmat impresionanta colecţie de păsări a lui Flannery O’Connor, pe când aceasta avea doar 5 ani. Cel mai spectaculos exemplar al colecţiei era o găină care mergea cu spatele. „Nimic important nu s-a mai întâmplat în viaţa mea după aceea” spunea ironic scriitoarea americană, a cărei scurtă viaţă ar putea deveni cu uşurinţă subiectul unui roman de succes.

Voi aţi fost intrigaţi de vieţile vreunor scriitori celebri? Care sunt acelea?