Deși nu sunt supereroi, nu salvează lumea de la dezastru și nici nu ne impresionează prin fapte ieșite din comun, scriitorii, așa cum apar portretizați în filme, sunt personaje foarte pitorești – mai ales în comedii. Lipsa de inspirație, obsesia pentru universul fictiv care tocmai se naște (în chinuri, de multe ori), fixațiile și micile manii care fac parte din ritualul creației au fost parte a subiector unor filme cu (sau despre) scriitori. Să descoperim 5 scriitori celebri (doar) în filme și  strădania lor de a transforma cuvântul scris într-unul care să spună o poveste de succes.

  1. Melvin Udall – As Good as It Gets
As Good as It Gets - Melvin Udall

Melvin Udall

Poate nu am citit încă romanul la care lucrează, dar pe el îl cunoaștem foarte bine. Este anxios, obsesiv-compulsiv, insuportabil pentru aproape orice ființă normală, are fixații ciudate și, în ciuda tuturor acestora, unul dintre scriitorii fictivi pe care îi apreciem cel mai mult. Acesta este Melvin Udall, scriitorul interpretat de Jack Nicholson în Mai bine nu se poate”/„As Good as It Gets” și pentru care actorul a fost recompensat cu un Oscar și un Glob de Aur. Cu siguranță ne-au amuzat obsesiile (aparent) antipaticului Melvin Udall, mania de a mânca la același restaurant, de a fi servit de aceeași chelneriță, de a nu călca pe dalele închise la culoare și multe altele și ne-a facut plăcere să descoperim noua traiectorie pe care este propulsat maniacul scriitor atunci când un incident banal îi spulberă tabieturile.

 

2. Mavis Gary – Young Adult

Mavis Gary - Young Adult

Mavis Gary – Young Adult

Să facem cunoștință cu Mavis Gary, scriitoare de romane de ficțiune pentru adolescenți, care se află într-un dublu impas: în domeniul literar nu mai are deloc inspirație, iar în cel amoros stă la fel de rău. Un semn providențial îi indică totuși direcția. Cum protagonista cărților sale, Kendall Strickland, crede că anii de liceu au fost cei mai frumoși din viața sa și Mavis Gary decide să se întoarcă în orașul copilăriei. Cu siguranță acolo va găsi și inspirația și marea iubire. Charlize Theron o interpretează pe egocentrica și narcisista scriitoare Mavis Gary în „Tânăra adultă”/„Young Adult”, rol pentru care a primit o nominalizare la Globul de Aur.

 

3. Rory Jansen – „Hoțul de cuvinte”/„Words”

Rory Jansen Words

Rory Jansen Words

Ce gesturi sunt capabili să facă unii dintre cei care aspiră la faima literară? Un posibil răspuns îl găsim în „Hoțul de cuvinte”/„Words”, film regizat de Brian Klugman și Lee Sternthal. Bradley Cooper interpretează rolul lui Rory Jansen, un scriitor al cărui volum de debut este un  adevărat fenomen. Critica, publicul și întreaga lume literară sunt în extaz în fața geniului scriitorului debutant, despre care se poate spune că a dat într-adevăr lovitura și a obținut tot ce își putea dori un om. Și celebritatea și succesul literar se dovedesc însă butaforii în momentul în care apare bătrânul interpretat de Jeremy Irons și care îl confruntă pe Rory cu adevărul: există mai multe moduri prin care poți fura viața cuiva. Iar unul dintre cele mai dureroase este poate să-ți însușești cuvintele care, așternute pe hârtie, oglindesc povestea vieții unui alt scriitor.

4. Grady Tripp – „Wonder Boys”

„Pana” de inspirație este una dintre temele frecvente ale comediilor care au ca protagoniști scriitori celebri și, desigur, fictivi. Acest blocaj poate fi

Grady Tripp - „Wonder Boys”

Grady Tripp – „Wonder Boys”

provocat de multe lucruri, însă în cazul lui Grady Tripp (Michael Douglas), protagonistul filmului „Wonder Boys”, cauza este chiar succesul cărții anterioare. Când ți-ai ridicat singur ștacheta cu un prim roman considerat de mulți capodoperă este foarte probabil să fii copleșit de gândul că nu vei reuși să te autodepășești. Iar in cazul lui Grady această teamă îl face ca nici după șapte ani să nu reușească să termine cartea. Filmul, în care mai joacă Tobey Maguire și Robert Downey Jr., în rolul editorului, descrie în notă comică etapele procesului de creație și poate fi o sursă de inspirație pentru scriitorii aspiranți.

5. Harry Block – „Deconstructing Harry”

Woody Allen - Deconstructing Harry

Woody Allen – Deconstructing Harry

Dacă ar exista o zonă in iad destinată exclusiv scriitorilor, sigur ne-ar plăcea să-i vedem acolo pe cei care includ în romanele lor secrete din viețile noastre reale, detalii intime sau întâmplări penibile, de nepovestit. Acesta este și păcatul lui Harry Block, celebrul scriitor din „Povestea lui Harry”/„Deconstructing Harry”, comedia excepțională regizată de Woody Allen, care interpretează și rolul principal. Năravul de a reda întâmplări din realitate cu fidelitatea unei fotografii realizate de un paparazzo i-a adus lui Harry Block nu numai faimă, ci și trei foste soții care îl urăsc de moarte, iubite furioase și rude cu viețile afectate de cariera lui literară. Cum lipsa de inspirație este o pedeapsă prea mică pentru aceste păcate, Harry ajunge în cel de-al zecelea cerc al infernului – iadul scriitorilor – unde îl întâlnește pe tartorul cel mare interpretat de Billy Crystal. Scenariul nominalizat la Oscar este scris de tot de Woody Allen.

Vouă ce filme care au ca protagoniști scriitori celebri v-au plăcut cel mai mult?