„Băutura este blestemul breslei scriitorilor!” obişnuia să spună Oscar Wilde, iar biografiile unor autori celebri par să confirme acest lucru. Istoria universală a literaturii este plină de exemple de scriitori care goleau cu aceeaşi râvnă şi sticlele de băutură şi cerneala din călimară, iar inspiraţia multora dintre aceştia pare să fi fost stimulată și de gradele de alcool din pahar.  Mai jos, sunt 5 scriitori celebri şi băuturile lor favorite, cele care le-au însoţit îndeaproape procesul de creaţie.

  1. William Faulkner obişnuia să spună că „un bărbat n-ar trebui să bea până la 50 de ani, iar după această vârstă este un prost dacă nu o face!”. Faulkner a fost bun prieten cu whiskey-ul şi nu se apuca de scris dacă nu avea o sticlă cu această băutură alături de călimară. Autorul „Casei cu coloane” obişnuia să scrie mai mult noaptea, pentru că atunci avea mai multă inspiraţie. Dar muza venea şi dintr-un pahar cu whiskey, în care adauga puţin zahăr, gheață şi frunze de mentă zdrobite. Reţeta a fost păstrată până astăzi într-una dintre reşedinţele sale.
  2. Ginul a fost băutura favorită a lui Scott Fitzgerald, din care obişnuia să bea cantităţi impresionante cot la cot cu soţia sa, Zelda. Preferinţa pentru acest tip de băutură era justificată de autorul romanului „Marele Gatsby” prin aceea că nu „lasă urme”, adică respiraţia nu este impregnată de mirosul de alcool. De altfel, în anii marii crize financiare din Statele Unite, ginul era una dintre puţinele tipuri de băutură care mai puteau fi găsite. Preferinţele lui Fitzgerald se îndreptau către un pahar înalt, garnisit cu o feliuţă de lămâie şi plin cu gin amestecat cu suc de lime şi apă minerală.
  3. Oscar Wilde mărturisea că a devenit bun prieten cu sticlele de băutură în perioada cât a stat la Paris. Absintul era băutura favorită a autorului „Portretului lui Dorian Grey”, în perioada petrecută în Oraşul Luminilor. Însă preferinţa pentru această băutură nu a fost păstrată de-a lungul vieţii lui Oscar Wilde. În cele mai grele clipe ale sale, când se apropia de momentul morţii, scriitorul obişnuia să-şi domolească durerea cu un cocktail de opium, chloral şi şampanie. Ceea ce i-a adus bucurie chiar şi în ultimele clipe ale vieţii a fost o cupa de şampanie servită cât mai rece.
  4. Truman Capote a recunoscut întotdeauna că i-a plăcut să combine plăcerile vieţii cu munca. Autorul romanului „Mic dejun la Tiffany” spunea că îşi începe ziua cu cafea, continuă cu ceai de mentă şi trece apoi de la sherry la martini. Inspiraţia venea apoi de la sine. „Nici măcar nu folosesc maşina de scris! Nu chiar de la început. Prima versiune obişnuiesc să o scriu de mâna!”, spunea Capote. De departe însă, băutura preferată a scriitorului era vodcă cu suc de portocale. Truman Capote vorbea întotdeauna cu prietenie despre acest cocktail, pe care-l numea „suculețul” său de portocale.
  5. Stephen King a recunoscut în mai multe rânduri că teama sa cea mai mare este aceea de a nu rămâne fără inspiraţie. Scriitorul devenit celebru prin romanele sale horror a combătut lipsa de inspiraţie prin cantităţi impresionante de alcool. Se pare că muza sa şi-a făcut uneori treaba fără ca scriitorul să bage măcar de seamă, de vreme ce Stephen King recunoştea că nici măcar nu îşi aminteşte că a scris romanul „Cujo”. Berea este băutura favorită a scriitorului, care mărturisea că preferă să o consume acasă. „Nu mă duc să beau în baruri, pentru că sunt pline de nenorociţi ca mine!”, a spus Stephen King pentru „The Guardian”.

 

Voi ce sortiment de băutură preferaţi dintre toate acestea?