În fiecare an, în această perioadă, celebra frază „Și Oscarul merge la…” anticipează momentul încununării excelenței în cinematografie. În 1929, la prima ceremonie de decernare a premiilor Academiei Americane de Film, se statornicea o tradiție care în timp depășea granițele continentului american pentru a aparține ulterior lumii întregi. Celebra statuetă poreclită Oscar a devenit un simbol al excelenței râvnit de toți profesioniștii din domeniu și nu numai. Încă din anii 30, scriitorii fascinați de cea de-a șaptea artă au avut ocazia de a fi răsplătiți cu prestigioasa distincție a Academiei Americane de Film și au avut ocazia de a-l contempla de aproape pe celebrul Oscar. Alții însă au ratat „la mustață” oportunitatea și s-au ales doar cu o nominalizare la Oscar, categoria „cel mai bun scenariu”. Să descoperim 5 scriitori premiați cu Oscar (sau aproape).

  1. Unul dintre scriitorii îndrăgostiți de arta filmului a fost dramaturgul irlandez George Bernard Shaw, care a reușit performanța de a câștiga premiul Nobel pentru Literatură, dar și Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat de film pentru Pygmalion, în 1938. Cum nu avea un respect prea mare față de industria hollywoodiană a filmului, Oscarul nu i-a stârnit entuziasmul lui Shaw. Mai mult, dramaturgul irlandez a spus că premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu este „o insultă, pentru că provine de la o astfel de sursă”. Poate că replica acidă a lui Shaw a fost doar un răspuns la modul cum prezentatorul premiilor Oscar din acel an, Lloyd C. Douglas, a anunțat câștigătorul la această categorie: „Povestea domnului Shaw este acum la fel de originală cum era și în urmă cu 3000 de ani”. În ciuda acestor dispute, statueta Oscar a ajuns acasă la Bernard Shaw, însă nu a fost expusă la loc de cinste. După moartea dramaturgului și transformarea locuinței sale în muzeu, curatorul a descoperit statueta Oscar, însă, cum era foarte neîngrijită, nu a crezut ca are vreo valoare specială și a folosit-o pe post de opritor de ușă. Ulterior, eroarea a fost îndreptată, iar Oscarul lui Bernard Shaw poate fi admirat, azi, într-un loc mult mai respectabil.
  2. Timp de 78 de ani, Bernard Shaw a rămas unicul deținător al Nobelului pentru Literatură și al Oscarului, în același timp. Situația s-a schimbat însă anul trecut, când, pe 13 octombrie, Bob Dylan a câștigat și el Nobelul pentru Literatură. Cântărețul a stabilit astfel un nou record. Contestat sau nu, trebuie să admitem că este o performanță ca un artist să obțină atât Nobelul pentru Literatură, cât și Oscarul, chiar și pentru cea mai bună piesă originală („Things have Changed”, în 2000).

    De altfel, acestea nu sunt singurele premii importante din cariera lui Dylan. Laureatul Nobelului pentru Literatură de anul trecut are în palmares și 13 premii Grammy și un Glob de Aur.

  3. „Gigantul literaturii americane”, John Steinbeck, este și el unul dintre puținii câștigători ai premiului Nobel pentru Literatură (în 1962) și al premiului Pulitzer (în 1940), la care se adaugă și trei nominalizări la Oscar (pentru „Viva Zapata!”, „A Medal for Benny” și „Barca de salvare”/„Lifeboat”). De altfel, opera lui Steinbeck realizează o punte între literatură și cinematografie. 17 dintre scrierile sale au devenit filme, unele turnate chiar în același timp. Este cazul peliculelor „Fructele mâniei” și „Oameni și șoareci”, produse de două studiouri diferite simultan. Din această cauză, scriitorul trebuia să petreacă o zi întreagă pe platourile de filmare a uneia dintre aceste producții, iar ziua următoare să lucreze la turnarea celuilalt film.
  4. Laureatul premiului Pulitzer pentru dramaturgie cu piesele „Un tramvai numit dorință”/„ A Streetcar Named Desire” și „Pisica pe acoperișul fierbinte”/„ Cat On a Hot Tin Roof”, Tennessee Williams a fost foarte aproape de câștigarea premiului Academiei Americane de Film. Tennessee Williams a primit două nominalizări la Oscar, în 1952, pentru „Un tramvai numit dorință” și cinci ani mai târziu pentru scenariul filmului „Păpușica”/„ Baby Doll”, însă nu a câștigat niciodată. Poate o consolare a constat în faptul că Tennessee Williams a fost laureatul premiului Tony, echivalentul Oscarului în teatru.
  5. În 1943, scriitorul și filizoful francez Jean Paul Sartre este angajat să scrie scenarii originale de film. Pasiunea sa pentru cinema era mai veche, așa încât Sartre acceptă imediat și furnizează la scurt timp două scenarii – „Typhus” și „Les jeux sont faits”. Primul dintre acestea avea să fie adaptat în filmul „Les orgueilleux”/„Orgolioșii”, iar Jean Paul Sartre era nominalizat la Oscar pentru cea mai bună poveste cinematografică (în 1957). Sartre a primit așadar o nominalizare la premiul Academiei Americane de Film înainte de a i se decerna premiul Nobel pentru Literatură (în 1964), pe care, de altfel, l-a și refuzat. „Un scriitor nu trebuie să îngăduie să fie transformat într-o instituție” a explicat Sartre.

Vouă ce adaptare cinematografică a unei cărți, câștigătoare de Oscar, v-a plăcut cel mai mult?