Vă mai amintiți ultima noapte albă pe care ați făcut-o datorită unei cărți captivante pe care vă era practic imposibil s-o puneți jos? Mai știți senzația? Că veți adormi dacă mai dați chiar și o singură pagină, dar că dacă vă îndepărtați de ea, vă va fi mult mai greu?

Există cărți captivante, de acest tip, care ies în calea noastră în cel mai bun moment. Avem dispoziția necesară, scriitura este fantastică, iar povestea…, ei bine, povestea ne entuziasmează și nu mai avem răbdare să dormim sau să facem orice altceva în afară de a-i afla deznodământul. Sunt rare momentele de felul acesta și, de aceea, memorabile.

Mai jos sunt câteva cărți care au potențialul să vă țină cu sufletul la gură o zi întreagă sau poate doar o noapte. Sunt acele cărți care fac suportabilă o zi grea şi în care plonjezi fără să ţii cont că mai ai atâtea şi atâtea lucruri de făcut.

Cărți captivante

Magicianul – John Fowles. Credem sincer că n-ar fi de mirare dacă ați găsi această carte atât de fascinantă, încât ați dori s-o terminați chiar și dacă ați avea în același timp și o migrenă. Scriitura e halucinantă, personajele – bine conturate și da, veți reuși s-o puneți jos doar pentru a o apuca la cinci minute distanță și a nu-i da drumul până la sfârșit. Misterele abundă în acest roman de peste 700 de pagini, iar cititorul său ideal va fi hipnotizat de toate pânzele, magistral țesute de Fowles.

Să nu mă părăsești – Kazuo Ishiguro. Final surprinzător, intrigă tensionantă și cu un dram de tragic care să pună totul în balans. Cam așa am rezuma romanul lui Ishiguro, construit cu multă răbdare și cu o sub-intrigă sci-fi cât să amplifice neliniștea prezentă de la prima la ultima pagină.

Un alt thriller de excepție, Fata din tren, de Paula Hawkins, e acel tip de roman electrizant din cauza căruia ai putea sta lipit de canapea doar ca să-l termini. Personajul principal, Rachel, vede ceva șocant în metrou și devine implicată într-o serie de evenimente care vă vor antrena până la final.

11/22/63 este încă o carte apărută pentru a face deliciul tuturor fanilor lui Stephen King. Pe scurt, cartea povestește cum personajul principal călătorește în timp pentru a opri asasinarea lui J.F.K. doar ca să vadă cum acțiunile sale creează haos în toată lumea. Experiența lui King de a te ține în mrejele romanului este pur și simplu uluitoare și vei ajunge să înțelegi de ce atât de mulți oameni îi apreciază scriitura.

Când aveți poftă de ciudățenii, dați o șansă Copilului lui Rosemary să vă incite. Povestea este la fel de misterioasă ca filmul, așa că nu vă gândiți că nu mai are rost să citiți dacă l-ați văzut deja. Poate fi doar povestea clasică a cuplului căruia încep să i se întâmple tot felul de lucruri bizare imediat după mutarea într-un nou apartament, dar paginile sunt admirabil construite, pline de întorsături și mister.

Este evident că atunci când sunteți în căutarea unei cărți care să vă țină cu sufletul la gură, primul impuls este să vă îndreptați către cărțile Agathei Christie. Și nu ați fi deloc departe de adevăr. Dacă vreți o recomandare, începeți cu Zece negri mititei, e destul mister pe insula izolată din carte cât să vă captiveze de la început și până la final.

Ce alte cărți v-au ținut captivi în mrejele lor?