Nenumărate cărți sunt interzise zilnic în lume. Profanul, sexualitatea, pornografia, limbajul licențios se numără printre cele mai importante motive ale acestui act cu care suntem rareori de acord. Dimpotrivă, susținem ideea conform căreia libertatea cuvântului trebuie să fie sacră! Am acceptat însă faptul că poate unele cărți sunt mult prea revoluționare pentru anumite comunități sau nepotrivite pentru categoriile de vârstă pentru care au fost scrise și, deși nu le dorim în continuare interzise, putem accepta motivul din spate. Nu același lucru poate fi afirmat despre operele de mai jos: sunt cărți interzise, în mod incredibil, deși promulgă lecții pozitive și nu au nimic revoltător în paginile lor. Descoperă-le în rândurile șocante de mai jos!

6 cărți despre care nu o să îți vină să crezi că au fost interziseUna dintre cele mai iubite cărți pentru copii, adolescenți și adulți, deopotrivă, și, cu siguranță, fenomenul literar cel mai puternic al perioadei contemporane, „Harry Potter” încununează lista de cărți interzise ale secolului 21. Ești șocat să auzi că o carte care promovează prietenia, lupta împotriva rasismului, dragostea și curajul poate ajunge pe o asemenea poziție? Și noi! Principala acuzație care îi este adusă seriei lui Rowling sunt „practicile oculte promovate” și vrăjitoria, pe care numeroase comunități creștine (catolice, ortodoxe și protestante), dar și musulmane au învecinat-o cu satanismul. Cărțile au fost interzise peste tot în lume în principal din cauza conflictului cu religia, în ciuda faptului că J.K.Rowling a afirmat în numeroase ipostaze că e o creștină practicantă, iar simbolurile religioase sunt prezente masiv în ultima carte a seriei, „Harry Potter și talismanele morții”. Cu toate acestea, trebuie să remarcăm faptul că ura nu este predilectă în lumea creștină, chiar autoarea apreciind faptul că Harry a fost primit cu brațele deschise de numeroase comunități religioase aparținând, cel mai important, tuturor credințelor de pe pământ.

6 cărți despre care nu o să îți vină să crezi că au fost interzise

Majoritatea cititorilor care au făcut cunoștință cu Jay Asher s-au declarat impresionați de cât de modest, amabil și pozitiv este scriitorul renumit pentru romanul Young Adult cu premisă tragică „Cele 13 motive”. Cartea începe cu sinuciderea adolescentei Hannah, victimă a bullying-ului din partea colegilor ei de școală, și care detaliază cele 13 motive pentru care și-a luat viața într-un jurnal audio. Opera literară a avut un impact imens, devenind rapid bestseller New York Times și a fost adaptată într-un serial Netflix cu imensă priză la public, ce o are printre producători pe nimeni alta decât celebra Selena Gomez. Mai mult, platforma online 13reasonswhy.info a fost creată cu scopul de a diminua rata îngrijorătoare a suicidului în rândul adolescenților, instituind o linie specială în care persoanele ce au nevoie de susținere pot trimite mesaje și primi ajutor. Cu alte cuvinte, nu putem găsi decât consecințe pozitive ale lansării acestei cărți. De o cu totul altă părere au fost comunitățile, în special americane, ce au ratat cu totul mesajul romanului, considerând că instigă la suicid și prin urmare decizând să îl interzică.

6 cărți despre care nu o să îți vină să crezi că au fost interziseWhere’s Waldo e o carte de activități celebră pe plaiurile americane, al cărui obiectiv îl reprezintă dezvoltarea capacităților de observaţie ale celor mici. Integrându-l pe protagonistul Waldo într-o mare de oameni asemănători, al treilea titlu de pe lista noastră de cărți interzise le cere cititorilor să îl descopere pe eroul cu pulover și căciulă. Ce poți găsi revoltător în această schemă? Se pare că o bibliotecă americană a reușit performanța în 1993, atunci când a identificat printre siluetele fără nume o femeie ce făcea plajă aparent fără sutien și ai cărei „nuri” erau ușor vizibili dintr-o parte. Bineînțeles, cartea a fost interzisă pentru nuditate, iar autorii au avut grijă ca la următoarea ediție să corecteze uriașa greșeală.

6 cărți despre care nu o să îți vină să crezi că au fost interzise

Dacă trăiai cumva cu impresia că Tarzan reprezintă o uluitoare aventură ce vorbește despre relația dintre om și natură într-un mod pozitiv și care proclamă concepte precum înfrățirea, loialitatea, dragostea și curajul, trebuie să te contrazicem. De fapt, nu noi, ci o școală din Downey, California, care a decis să interzică romanul în școli din cauza utilizării unor cuvinte obscene și a relației lipsite de moralitate dintre Tarzan și Jane, despre care nu există nicio dovadă că ar fi fost căsătoriți. Și noi care consideram că opera ar reprezenta un minunat leac împotriva unei civilizații ce pare să uite de importanța legăturii ancestrale dintre om și natură!

6 cărți despre care nu o să îți vină să crezi că au fost interziseNici dicționarele nu scapă de furcile cenzurii, în ciuda aparentei lor obiectivități și a caracterului inofensiv. Nimeni altul decât Dicționarul Merriam-Webster, cel mai celebru la nivel mondial, a apărut pe lista cărților interzise în mod incredibil! În 2010, un grup de părinți îngrijorați de la o școală din California de Sud a ajuns la concluzia că reprezentările grafice ale unor cuvinte din domeniul sexualității erau prea agresive pentru delicații lor copii. Școala a fost nevoită să retragă dicționarul, dar până la urmă situația s-a încheiat cu un compromis. Din fericire, un număr și mai mare de părinți și profesori s-au revoltat în fața ideii că micuții lor nu mai aveau acces la un dicționar și au cerut reintroducerea sa în bibliotecă. Soluția găsită de conducere? Copiii ce urmau să consulte dicționarul aveau nevoie de un permis semnat de părinți.

6 cărți despre care nu o să îți vină să crezi că au fost interzise

Însă de departe cea mai revoltătoare incluziune pe lista de cărți interzise ni se pare „Winnie the Pooh”! Cum ar putea una dintre cele mai iubite cărți pentru copii, cu un protagonist adorabil și, mai important, nenumărate pilde de înțelepciune și dragoste să fie considerată altfel decât perfectă pentru dezvoltarea oricărui micuț? Se pare că nu avem doar unul, ci două exemple ce s-au opus acestei idei. În primul rând este vorba despre un grup de părinți ultra precauți din Kansas, ce a semnat o petiție în 2006 prin care cerea ca Winnie the Pooh să fie „spulberat” deoarece animalele vorbitoare reprezintă un afront adus lui Dumnezeu și ordinii pe care a lăsat-o pe pământ. Însă nu doar America se dovedește conservatoare: un orășel mic din Polonia a ajuns la aceeași idee, a necesității interdicției ursulețului, însă din cu totul alte motive; pentru că nu poartă pantaloni. Noi am rămas fără cuvinte!

Tu ce părere ai despre aceste cărți interzise? Ești de acord cu noi, că sunt cea mai bună dovadă a faptului că trăim într-o lume cel puțin ciudată? Abia așteptăm să îți auzim părerea și să descoperim și alte exemple prin intermediul tău!