Încă de când au apărut pe lume, am încercat să le pavăm drumul micuţilor noştri cu cărţi care să îi înveţe să viseze, să le dezvolte creativitatea şi imaginaţia, să îi întregească. Nu te rezuma la primii ani de viaţă, ci continuă să dăruieşti opere pline de însemnătate copiilor şi după ce cresc, oferindu-le titluri adaptate anilor şi provocărilor lor. Pentru că în martie sărbătorim femeia, descoperă cele 6 cărţi cadou pentru fiica ta!

6 cărţi pe care să le faci cadou fiicei tale în martieSunt multe voci care afirmă că gheişele au fost profund sexualizate şi romanticizate de către Occident, fiind transformate într-o figură exotică, victimă a unei proaste interpretări culturale, şi acesta este şi motivul pentru care bestseller-ul „Memoriile unei gheişe” a „înotat” în controverse. Însă, dincolo de subiectul care a suscitat interes imediat, ecranizat într-un film cu 3 premii Oscar, cartea lui Arthur Golden rămâne un must read mai ales pentru o tânără femeie, aflată în plin proces de maturizare. Povestea lui Chiyo, o fată vândută pentru a fi iniţiată în tainele gheişelor, e, înainte de toate, o parabolă despre puterea feminină, chiar şi în cele mai dificile circumstanţe. Modul în care adolescenta se transformă în gheişa Sayuri, seducătoare, inteligentă, o maestră a intrigilor de budoar, dar şi povestea ei interzisă de dragoste vor reprezenta adevărate lecţii de viaţă pentru tinere, ceea ce transformă „Memoriile unei gheişe” într-un cadou perfect pentru fiica ta.

6 cărţi pe care să le faci cadou fiicei tale în martieDacă fiica ta abia a intrat în tumultul lumii, e la primul job sau după prima dezamăgire în dragoste, o vei ajuta dăruindu-i „Cum să-ţi întăreşti încrederea în tine” de Marie Haddou. Autoarea e un psiholog clinician reputat şi îşi formulează lucrarea pornind de la ipoteza că nu poţi fi fericită dacă nu ai încredere în tine. Ceea ce diferenţiază al doilea titlu de pe lista noastră este abordarea sa practică, ce priveşte dezvoltarea personală dintr-o perspectivă tangibilă, recomandând teste şi exerciţii care ne vor clădi în timp încrederea în sine. Haddou pune accent şi pe necesitatea de a implica trupul şi limbajul corpului, considerând că un psihic puternic nu poate locui într-un corp tensionat, anxios: exact informaţiile care pot schimba viaţa fiicei tale.

6 cărţi pe care să le faci cadou fiicei tale în martieDiana Slavu e una dintre eroinele de seamă ale literaturii române, iar „Pânza de păianjen”, o carte ce trebuie dăruită oricărei fiice. Vom evita capcana de a ne plânge încă o dată de faptul că citim prea puţină literatură română şi te vom invita să oferi această carte excepţională unei adolescente, unei tinere, unei femei în toată firea. Dincolo de experienţele amoroase ale protagonistei imaginate de Cella Serghi, lupta cu un mediu adesea ostil ei, dominat de sărăcie, şi eforturile de a ieşi la liman, de a rupe „pânza de păianjen” care o asfixiază şi de a trăi o existenţă strălucitoare vor reprezenta lecţii de viaţă pentru orice fiică. Nu putem uita nici de stilul superb al romanului, de descrierile pline de nostalgie, de epoca plină de farmec şi de spaţiile fascinante prezentate, de la magicul Balcic la Bucureştiul interbelic: nu îi nega fetei tale şansa de a cunoaşte o altă lume, cu totul diferită de cea lipsită de emoţie a tehnologiei.

6 cărţi pe care să le faci cadou fiicei tale în martieUneori, nu trebuie să îi oferi fiicei tale o carte pe care să o perceapă ca pe o lecţie de viaţă, este suficient să o relaxeze, să o amuze sau să o convingă să ofere o şansă lecturii în viitor. Dacă fata ta nu ar putea fi descrisă chiar ca o cititoare pasionată, operele lui Sophie Kinsella reprezintă cel mai bun imbold pentru ea. Scriitoarea britanică excelează la creat protagoniste simpatice, intrigi delicioase, şi, chiar dacă acţiunea devine curând previzibilă, nu îi poţi contesta farmecul. Creatoarea lui Becky Bloomwood şi a celebrei serii „dependente de cumpărături” ne-o prezintă acum pe Katie Brenner, eroina din „Viaţa mea nu e chiar perfectă”. Premisa cărţii pare să zguduie din temelii această afirmaţie: Katie are jobul perfect, o viaţă glam şi un Instagram de vis. Curând descoperim că imaginile nu o reprezintă în totalitate, că şefa ei e un coşmar, iar protagonista e concediată şi obligată să îşi facă bagajele şi să se mute în oraşul natal, unde îşi ajută tatăl cu mica sa afacere. Al patrulea titlu de pe lista noastră de cărţi cadou pentru fiica ta predă lecţii peste lecţii de înţelepciune, dar o face cu candoare, vorbeşte despre impactul social media şi despre puterea aparenţelor şi constituie, per ansamblu, o experienţă minunată pentru fiica ta.

6 cărţi pe care să le faci cadou fiicei tale în martieAcum, că ai introdus-o pe fiica ta în minunata lume a cărţilor cu ajutorul unui chick lit, al unui bestseller de renume, al unei cărţi din literatura noastră şi al unui manual de dezvoltare personală, este momentul să îi oferi un alt cadou plin de semnificaţie: unul dintre cele mai importante titluri din istoria cuvântului scris. Cine nu şi-ar dori ca fiica sa să semene celebrei Elizabeth Bennett? Protagonista din „Mândrie şi prejudecată” e inteligentă, puternică şi independentă, preferă să rămână nemăritată decât să se căsătorească din orice alt motiv în afară de dragoste şi reprezintă un exemplu de luat în calcul pentru orice femeie. În plus, stilul cuceritor al lui Austen şi subiectele aparent „uşurele”, dar care ascund o indiscutabilă profunzime, reprezintă o modalitate perfectă de a atrage un cititor nou în mrejele literaturii.

6 cărţi pe care să le faci cadou fiicei tale în martieExistă o preconcepţie (sperăm noi!) conform căreia adolescenţii nu citesc! Dacă doreşti să îi oferi fiicei tale o carte-cadou care să o ţină cât mai departe de prima afirmaţie, „Regina roşie” de Victoria Aveyard e unul dintre cele mai bune răspunsuri. Cartea îmbină genul fantasy cu distopia şi ne introduce într-o lume împărţită după culoarea sângelui în roşii, servitorii inferiori, şi argintii, cu puteri supranaturale, clasa conducătoare. Eroina noastră face parte din prima categorie şi e o hoaţă lipsită de perspective pe nume Mare, până ce află că reprezintă de fapt o forţă nebănuită, şi roşie, şi argintie. Nu o să îţi vină să crezi că prima carte din seria devenită celebră e romanul de debut al lui Aveyard, iar multitudinea de premii şi omagii deţinute de „Regina roşie” e pe deplin justificată: cartea are un pas alert şi personaje complexe, care i-au atras chiar comparaţia cu „Urzeala tronurilor”. Criticii au lăudat-o pentru că aduce un suflu nou într-un gen uşor epuizat în ultima perioadă, iar noi suntem de părere că toate aceste atuuri pot transforma ultimul titlu de pe lista noastră în preferatul fiicei tale.

Tu ce părere ai? Vei oferi fetei tale în dar una dintre operele de mai sus în luna martie? Cu ce alte titluri ai completa lista noastră de cărţi cadou pentru fiica ta?