Numeroase voci adoră să picteze literatura ca pe un rai al scriitorilor, și, deși e adevărat că, dacă privim recordurile la vânzări sau listele de premii importante acordate de critici, am putea ajunge la aceeași părere, femeile au marcat istoria cuvântului scris la rândul lor. Deși feminismul a determinat cu siguranță ascensiunea autoarelor în topurile literaturii contemporane, lucrurile nu au stat dintotdeauna astfel. Azi celebrăm însă femeia în literatură prin exemplele a 6 scriitoare care au făcut istorie. Descoperă-le în rândurile de mai jos: nume mai mult sau mai puțin cunoscute, care au reușit însă să spargă bariere, să rupă recorduri și să fie primele în genurile literare care le-au consacrat. Află despre ce e vorba!

6 scriitoare care au spart bariere și au făcut istorieDacă ți se pare că societatea contemporană e dificilă pentru femeile care vor să facă carieră, gândește-te ce ai putea afirma în acest sens despre secolul al XVII-lea. Anne Bradstreet e una dintre cele mai cunoscute poete engleze și prima scriitoare femeie publicată în coloniile americane, cu titlul The Tenth Muse Lately Sprung Up in America. Iar dacă acest lucru nu ți se pare deja o realizare imensă într-o societate care mai târziu urma să ardă femei pe rug, acuzându-le de vrăjitorie, așa cum s-a întâmplat în Salem (dacă ești fascinat de acea perioadă, descoperă și cele mai bune cărți despre vrăjitoarele din Salem), află că Bradstreet a născut și 8 copii și scria poezii în timpul liber, după ce se achita de restul datoriilor sale. Perorând în principal despre vocația sa de mamă, despre suferințele femeii și despre credința de puritană, prima scriitoare care a făcut istorie din lista noastră a reușit să dovedească faptul că, atunci când există pasiune, epoca nu reprezintă un impediment în calea reușitei de a deveni ceea ce ți-a fost menit să fii.

6 scriitoare care au spart bariere și au făcut istorie

Dacă Bradstreet e mai puțin cunoscută, în schimb următorul nume de pe lista noastră de scriitoare care au făcut istorie e faimos la scară mondială. Jane Austen e citită și azi cu aceeași venerație ca în Anglia pre-victoriană, fiind cea mai importantă scriitoare a epocii sale. Remarcându-se grație criticii realiste și ironice asupra vieții sentimentale a perioadei sale, pictând personaje puternice, profunde, cu tușe complexe și lucide, Austen e prima mare figură literară care a abordat concepte feministe în operele sale. Deși nu s-a bucurat de un succes răsunător în timpul vieții, scriitoarea a devenit legendă peste ani și este considerată a fi și azi una dintre cele mai talentate voci din literatura engleză. Unele voci sunt de părere că dezamăgirea în dragoste este cea care i-a dictat să creeze femei puternice, neînrobite de iubire, precum Elizabeth din „Mândrie și prejudecată”, dar nici nu mai contează cauza, atunci când efectele au fost atât de impresionante.

6 scriitoare care au spart bariere și au făcut istorieAi crede că literatura științifico-fantastică e un domeniu rezervat exclusiv bărbaților, așa cum o dovedesc și cele mai de succes titluri ale sale. În realitate, primul roman de acest gen a avut autoare o femeie, considerată astfel pionieră într-un domeniu fascinant, cu priză la public. O invităm în scenă pe celebra Mary Shelley și al său Frankenstein! Considerată o parabolă a consecințelor întunecate pe care le poate avea folosirea inadecvată a științei, cartea spune povestea unui inventator genial care dă naștere unui supraom din rămășițe de la cadavre și este apoi vânat de creația sa, respinsă de societatea civilizată. Prima variantă scrisă de Mary Shelley e chiar mai brutală decât ceea ce ne este dat să citim azi; cu siguranță, nu o putem acuza pe această scriitoare de proverbiala „inimă slabă de femeie”. Crescută într-un mediu intelectual (tatăl său a fost filosoful William Godwin, iar mama sa feminista Mary Wollstonecraft), a treia scriitoare de pe lista noastră a avut și o relație controversată cu poetul romantic Percy Bysshe Shelley, căruia i-a fost alături până la moarte.

6 scriitoare care au spart bariere și au făcut istorie

Publicate și elogiate, femeile au fost însă multă vreme străine premiilor. Iar acest lucru este mai mult decât evident dacă subliniem faptul că Pulitzer-ul a fost câștigat pentru prima dată de o autoare abia în 1921! Edith Wharton și a sa „Vârsta inocenței” a spart această barieră: portretul mușcător, incitant de realist realizat aristocrației americane din New York a convins critica și a inspirat și cucerit publicul. Onestă, tăioasă, fără teama de a contraria, Wharton se dezbrăca de inocența din titlul cărții sale și de romantism și ne dăruia în schimb portretul unei iubiri aprinse, dar blestemate. Newland Archer e un tânăr serios pe cale să se căsătorească cu frumoasa May Welland, proaspătă precum o boare de primăvară, dar e iremediabil atras de fermecătoarea și obsedanta contesă Ellen Olenska, victimă a unui mariaj nereușit. Rupt între datorie și pasiune, Newland trebuie să facă o alegere între inimă și regulile societății. Wharton a mai publicat povestiri și piese de teatru, dovedind că trebuie să ai o operă complexă ca să faci parte dintre cele 6 scriitoare care au schimbat istoria.

6 scriitoare care au spart bariere și au făcut istorieMai mult decât ea nu au vândut decât Shakespeare și Biblia: Agatha Christie are de partea sa cele mai mari cifre de vânzare ale unei femei din istorie! Englezoaica a scris pe parcursul vieții 66 de romane polițiste, 14 colecții de povestiri, dar și piese de teatru și cărți de dragoste. Conform estimărilor, a vândut mai bine de 2 miliarde de ediții din cărțile sale și este cea mai tradusă scriitoare din lume, operele sale fiind prezente în 103 limbi. „10 negri mititei” e campioana la acest capitol, fiind cel mai bine vândut roman polițist din istorie, cu peste 100 de milioane de copii, dar și una dintre cele mai populare cărți ale tuturor timpurilor. „Mamă” a lui Hercule Poirot și a lui Miss Marple, Christie a scris și cea mai lungă piesă de teatru din istorie, dovedind că recordurile pălesc în fața penultimei dintre cele 6 scriitoare care au făcut istorie.

6 scriitoare care au spart bariere și au făcut istorie

Aproape că nu mai avem ce să spunem despre J.K.Rowling: britanica a spart recorduri peste recorduri cu franciza Harry Potter, dar poate cel mai senzațional este că e singurul autor miliardar din istorie, dovada vie că da, poți face bani din cărți. Renumită pentru povestea ei de viață (Rowling era șomeră, săracă și depresivă atunci când a început să scrie), autoarea intră și iese de pe lista miliardarilor în urma donațiilor consistente,.Nu-i plângem însă de milă, mai ales că are o franciză nou-nouță ecranizată, „Animale fantastice și unde să le găsești”, ale cărei scenarii le redactează cu râvnă și talent. Rowling și-a mai exersat penița creatoare și cu romane polițiste și piese de teatru.

Printre numele de mai sus trebuie să le mai amintim și pe Octavia Butler (prima scriitoare de SF care a primit MacArthur Fellowship) și mai ales pe Alice Walker, prima autoare de culoare care a primit un Pulitzer și un National Book Award pentru The Color Purple.

Abia așteptăm să aflăm tu ce părere ai despre aceste scriitoare care au făcut istorie! Cu ce alte nume ai putea completa lista noastră?

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash