În privinţa cărţilor pe care le alegem, recomandările unora dintre marii scriitori, ca, spre exemplu, Constantin Noica sau Mircea Eliade, sună în esenţă în felul următor: nu citiţi o carte, citiţi integral un autor. Nu citiţi numai un autor, ci literatura unei ţări. Însă dacă este să ne apucăm de treabă, probabil că cel mai potrivit ar fi să începem cu cei mai buni autori români.

Iată 7 autori români pe care ar trebui să-i citim până la vârsta de 30 de ani:

  1. 3 motive să nu ratăm cărţile lui Nicolae SteinhardtNicolae Steinhardt este un autor care, odată descoperit, te va însoţi, cu siguranţă, toată viaţă. Tinerii până în 30 de ani pot descoperi în scrierile evreului din Pantelimon, convertit la creştinism în închisoare şi devenit apoi călugărul Nicolae, un spirit care scoate gândirea din zona de confort, surprinde şi încântă prin stilul de povestitor inspirat, cu mult umor şi un model de curaj şi dârzenie. Condamnat la 13 ani de muncă silnică pentru că a refuzat să depună mărturie împotriva lui Constantin Noica, Nicolae Steinhardt scrie în închisoare „Jurnalul fericirii”. „De ce îi este omului de astăzi foame? De iubire şi de sens!”, spune Steinhardt, cel care a reuşit să găsească sensul profund al fiinţei sale în închisorile comuniste. Modul tranşant în care monahul de la Rohia exprimă realităţi ale vieţii spirituale este departe de discursul religios clasic. „Dumnezeu iubeşte nevinovăţia, nu imbecilitatea”, precizează Nicolae Steinhardt, care adaugă că, între poruncile din Scriptură, se regăseşte şi aceea de a fi inteligenţi.

  2. eliade-maitreyiPe când avea doar 21 de ani şi se afla în India, la studii, Mircea Eliade a cunoscut-o pe Maitreyi, fiica profesorului Surendranath Dasgupta. 5 ani mai târziu, la întoarcerea în România, scriitorul şi istoricul religiilor publică unul dintre cele mai frumoase romane erotice din literatura universală, „Maitreyi”. Pornind de la jurnalul său din acea perioada, Eliade povesteşte, cu lux de amănunte şi fidel realităţii pe care o trăise, povestea de iubire cu frumoasa bengaleză. Un roman de neratat pentru cei de până în 30 de ani! La fel se poate spune și despre „Romanul adolescentului miop”, în care profesorul de istoria religiilor de la Universitatea din Chicago descrie procesul dur autoimpus de descoperire de sine, în perioada adolescenţei.

  3. cella-serghi-panza-de-paianjenGeneraţii de-a rândul de femei, preponderent, au fost fermecate de povestea de viaţă şi de dragoste a Dianei Slavu, personajul principal al romanului lui Cella Serghi, „Pânza de păianjen”. Atmosfera boemă a Bucureştiului interbelic şi Balcicul plin de mister, fundalul pe care este proiectat subiectul cărţii şi tipul seducător de feminitate pe care-l reprezintă protagonista au asigurat succesul „Pânzei de păianjen” decenii la rând. O carte de citit până în 30 de ani, pentru că mai târziu poate că nu vom reveni asupra ei.

  4. camil-petrescu-jocul-ielelorCamil Petrescu, cel care „a văzut idei” şi le-a exprimat cu atâta luciditate şi autenticitate în operele sale, piatra de temelie a romanului modern în literatura română, este un alt autor care nu trebuie ratat! Scriitura sensibilă, pasajle lungi de introspeție și profunzimile psihologie îi oferă un loc de cinste în lista noastră.

  5. marin-preda-morometiiO călătorie în universul fascinant al romanelor lui Marin Preda este ceva ce nu trebuie să ne refuzăm până la vârsta de 30 de ani. Vom părăsi acele locuri cu o experienţă pe care nu o vom uita uşor şi „prietenii” câştigaţi prin intermediul romanelor sale – Ilie Moromete, Victor Petrini, Ştefan Paul şi mulţi alţii – ne vor însoţi toată viaţă.

  6. caragiale-momente-si-schiteCaragiale, Caragiale, dacă nu erai matale, rămâneam tot Haimanale!”, a spus un consătean de-ai scriitorului, făcând referire la locul naşterii acestuia – comuna dâmboviţeană Haimanale, botezată I.L. Caragiale după moartea autorului „Scrisorii pierdute”. Numele marelui clasic al literaturii române figurează întotdeauna pe lista de lecturi obligatorii şi poate din această cauză mulţi tind să-l ocolească. Însă cei care vor depăşi acest obstacol vor descoperi în momentele şi schiţele, piesele de teatru şi nuvelele lui Caragiale un observator atent atât al mişcărilor de profunzime ale sufletului omenesc, cât şi un lucid cronicar al năravurilor şi metehnelor sociale. Într-o lume în care totul pare „Curat murdar!”, nu ar trebui să ratăm opera lui Caragiale, măcar pentru faptul că ajungem mereu la vorbele lui!

  7. eminescu-poeziiCeea ce este clasic este deasupra trendurilor, mereu actual şi mereu valoros. Clasicii ne educa gustul pentru frumos, iar acesta este numai unul dintre motivele pentru care ar trebui să citim poeziile, proza şi publicistica lui Mihai Eminescu până cel târziu la vârsta de 30 de ani. Vocea poetului naţional al României ne vorbeşte despre iubire, ce este etern şi ce este trecător şi despre teatrul vieţii care aduce mereu actori noi pe aceeaşi scenă. Prozatorul Eminescu ne conduce pe tărâmuri fantastice, în timp ce în jurnalist descoperim un spirit acid, care i-a făcut pe unii contemporani, deranjaţi de acuzaţiile politice, să spună „Ia, mai opriţi-l pe Eminescu ăsta!”.

Voi ce alţi autori români consideraţi că trebuie citiţi până la 30 de ani?