Fiecare iubitor de lectură are între cărțile preferate câteva despre care poate spune că i-au schimbat viața. Însă dincolo de alegerile subiective ale fiecăruia dintre noi, au existat și cărți care au avut puterea de a influența întreaga istorie a lumii. Mai jos sunt doar 7 dintre acestea.

  1. Biblia poate fi considerată cu ușurință un bestseller mondial și o carte a cărei influență poate fi cu greu rivalizată, în decursul istoriei. Redactată în urmă cu peste două milenii, Biblia este structurată in două părți importante – Vechiul și Noul Testament – și are are autori diferiți. Doar Vechiul Testament se presupune că ar fi rezultatul muncii a peste 150 de autori. Biblia Gutenberg a fost prima carte tipărită în Europa, la 23 februarie 1455. Cea mai vândută carte din istoria omenirii, Biblia, a fost tipărită, de-a lungul timpului, în mai multe versiuni, cea mai populară dintre acestea fiind Biblia Regelui Iacob. „Biblia de la București”, apărută in 1688, este prima traducere completă a scrierilor sacre ale creștinismului în Țara Românească și a avut o influență covârșitoare asupra dezvoltării limbii române scrise.
  2. Coranul, cartea sacră a spiritualității musulmane, vândută în aproape un miliard de exemplare în lumea întreagă si considerată cuvântul revelat al Divinității către profetul Muhammad, prin intermediul îngerului Gabriel, a influențat profund întreaga lume islamică.
  3. Spre deosebire de Biblie si Coran, „Invățăturile lui Confucius”, scrise in urmă cu mai mult de 2400 de ani, nu sunt considerate de inspirație divină. Scrierile filozofului chinez, structurate sub forma unor dialoguri cu discipolii săi, conțin precepte referitoare la valorile morale, politică, familie și ierarhie socială, cu o influență covârșitoare asupra gândirii din spațiul extrem oriental.
  4. Publicată în 1859, „Originea speciilor” a lui Charles Darwin este considerată cea mai influentă lucrare academică din istoria omenirii. Prima ediție a cărții care prezintă teoria evoluționistă a celebrului naturalist britanic a fost tipărită în 1250 de exemplare, epuizate toate într-o singură zi!
  5. Una dintre cele mai influente lucrări din istoria gîndirii politice este „Manifestul partidului comunist” al lui Karl Marx și Friedrich Engels. Publicat pentru prima data în 1848, la Londra, programul politic al Ligii comuniste, prima organizație marxistă din lume, a influențat profund viețile a sute de milioane de oameni care au trait in blocul comunist.
  6. Deși nu s-a bucurat de un mare succes la public, „Interpretarea viselor”, cea mai importantă lucrare a lui Sigmund Freud, avea să marcheze nu numai începutul de secol 20, ci și o nouă etapă in gândirea psihanalitică. Freud consideră că visul este o formă de împlinire a dorințelor suprimate, iar teoria sa este considerată piatra de temelie a psihanalizei.
  7. Fie că este vorba de tragedii, poezii sau sonete, după publicarea operei lui Shakespeare lumea nu a mai fost niciodată la fel. Considerat omul cel mai influent din istorie, autorul cel mai tradus și popular în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, cu un impresionant succes de public și astăzi, după sute de ani, Shakespeare a atins o coardă sensibilă în sufletelor oamenilor de pretutindeni prin temele universale ale operei sale.

Ce alte cărți credeți că au mai schimbat istoria lumii?