Poveștile de război, așa cum ni le amintim relatate de bunici, aveau întotdeauna ceva nostalgic, deși războiul, în esența lui, a fost rememorat ca o experiență traumatizantă.

De-a lungul timpului, mulți autori au fost facinați de subiect datorită bogăției de emoții prin care trece un participant și povestitor al unui conflict armat. Romanele de război se întâmplă, în general, pe teritorii departe de casă și sunt pline de sânge și durere, dragoste, pierdere și speranță. Ele sunt despre un înainte și un după, despre moștenire, amintire și, nu în ultimul rând, despre identitate și umanitate.

Top 7 cărți despre război

Esențiale în toate romanele de mai jos sunt visceralitatea scrierii și felul implacabil prin care un război schimbă pentru totdeauna un om. Lectura unui asemenea tip de roman îți va ridica multe semne de întrebare cu privire la condiția noastră de oameni și te va face să conștientizezi faptul că nimic nu este garantat atunci când este vorba despre o experiență extremă, cu potențial de totală trasformare.

  1. carti despre razboiRăzboi și pace, Lev Tolstoi – lăudate ca fiind foarte conforme realității, evenimentele din Război și pace au loc în 1812, în timpul invaziei lui Napoleon în Rusia, și au fost redate cu forță și expresivitate de Lev Tolstoi, mai ales pentru că autorul a trăit deja experiența războiului, luptând în Crimeea. Este recomandată citirea pe porțiuni, ținând cont de faptul că romanul are peste 1000 de pagini.

  2. cantecul-pasarilor-faulksCântecul păsărilor, Sebastian Faulks – un omagiu adus soldaților britanici din Primul Război Mondial, cel de-al patrulea roman al lui Faulks a fost comparat cu romanele lui Hemingway, iar similaritățile sunt evidente, mai ales în descrierea bătăliei de pe Somme. Ce reușește Faulks în această carte este să ofere o descriere plauzibilă și cathartică a ultimelor zile ale unui conflict care omoară sau afectează pentru totdeauna destinul omului.

  3. adio-arme-hemingwayAdio, arme, Ernest Hemingway – scurtul roman semi-autobiografic al lui Hemingway are loc pe frontul italian din timpul Primului Război Mondial și relatează lupta omului cu cele două experiențe care-i alterează într-un fel sau altul existența: experiența războiului și cea a iubirii. Lipsit de artificii inutile, romanul scriitorului american vă va aduce puțin aminte de Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război.

  4. pe-frontul-de-vest-nimic-nouPe frontul de vest nimic nou, Erich Maria Remarque – romanul anti-război total. Veteran el însuși al Primului Război Mondial, Remarque scrie povestea lui Paul Baümer care, ca mulți asemenea lui, este entuziasmat de rolul pe care-l va juca în aventura numită război. Realitatea va fi o cu totul alta, iar generația descrisă de autor va fi una distrusă de ororile din tranșee.

  5. austerlitz-sebaldAusterlitz, W. G. Sebald – o carte care nu e despre războiul propriu-zis, ci despre efectele lui devastatoare, despre identitate prin regăsirea originilor, despre distrugere și ruine. Cartea abundă în descrieri lungi, neplictisitoare, ale unui personaj obsedat de detalii și de banalul triumfător.

  6. cei-goi-si-cei-mortiCei goi și cei morți, Norman Mailer – publicat la trei ani după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, romanul lui Mailer spune povestea a treisprezece soldați americani pe o insulă din Pacific, controlată de japonezi, și prietenia care se formează în asemenea circumstanțe limită.

  7. vanatorii-de-zmeie-khaled-hosseiniVânătorii de zmeie, Khaled Hosseini – romanul acesta contemporan explorează invazia sovietică în Afghanistan din 1979 și lupta de ani de zile, rezultând în fuga refugiaților în Pakistan, Iran sau America. Spusă prin intermediul a doi pieteni, cartea demonstează că, deși conflictele și războaiele suferă schimbări de-a lungul timpului, carnagiul și distrugerea rămân mereu la fel.

Ce cărți despre efectele războiului v-au marcat cel mai mult?