Ultima lună de toamnă se remarcă printr-un peisaj dezolant, ce așteaptă prima pătură de zăpadă pentru a-și aduna forțele și a se pregăti pentru reînvierea de primăvară. Se înserează mai repede, nopțile devin mai lungi și zilele mai scurte, prilej, pentru toți cititorii din lume, de a petrece mai mult timp în compania cărților lor dragi. Noi îți oferim în rândurile de mai jos 7 sugestii de lectură pentru ultima lună dinaintea sărbătorilor de iarnă: descoperă în rândurile de mai jos cărți de citit în noiembrie.

7 cărți pe care să le citești în noiembrieLună mohorâtă, noiembrie e un prilej perfect pentru un strop de introspecție. E poate momentul cel mai bun să renunți la lecturile lejere și să optezi pentru o carte cu greutate, care te va ajuta să meditezi la starea lumii contemporane, la cei mai defavorizați dintre noi. Majoritatea popoarelor se bucură de o perioadă lungă, neîntreruptă de pace, așa cum nu am mai experimentat de multă vreme, dar continuă totuși să existe zone în care tortura și violența atroce se simt ca la ele acasă. Este ceea ce vrea să ne transmită câștigătoarea din acest an a Premiului Nobel, Nadia Murad. În „Eu voi fi ultima. Povestea captivității mele și lupta mea împotriva Statului Islamic”, autoarea își deapănă cu ajutorul Jennei Krajeski tragica și sfâșietoarea istorisire personală. În 2014, Nadia trăia într-un mic sat de fermieri și păstori yaziditi din nordul Irakului, visând să devină profesoară de istorie sau să își deschidă propriul salon de frumusețe. La numai 21 de ani, viața îi e călcată în picioare de militanții ISIS, care ucid toți bărbații ce refuză să se convertească la Islam, împușcă femeile prea bătrâne pentru a putea fi vândute ca sclave sexuale și le prostituează pe celelalte. Cu familia ucisă sub ochii ei, Nadia a fost violată și torturată continuu în captivitate, până ce, printr-un miracol, a reușit să evadeze, ajutată de o familie de musulmani sunniți, al căror fiu mai mare aproape și-a dat viața pentru a o salva pe a ei. Nu e o lectură ușoară, dar e o lectură obligatorie pentru societatea în care trăim. Marele merit al Nadiei este că rămâne în continuare umilă, dovedind că spiritul nu i-a fost înfrânt, continuând să fie practicantă yazidită (grup religios de etnie kurdă, a căror credință asociază principii islamice cu practicile zoroastrismului) și refuzând să se considere o victimă, ci preferând să lupte și să reprezinte vocea celor care nu pot vorbi pentru ei. Cuvântul înainte al acestei uluitoare cărți de citit în noiembrie este semnat de Amal Clooney.

7 cărți pe care să le citești în noiembrie

Trecem de la narațiune lucidă, care arată cu degetul păcatele lumii contemporane, la una care ne învață că mai pot exista miracole. The Last Report on the Miracles at Little No Horse i-a adus lui Louise Erdrich premiul National Book Award în 2012, propulsând-o printre cele mai talentate și mai promițătoare voci literare din America. Părintele Damian are un secret: de fapt, e femeie, o fostă călugăriță, Sora Cecilia, pasionată de muzica lui Chopin, care își asumă în urma unui concurs de împrejurări identitatea preotului și o păstrează de dragul comunității restrânse al cărei mentor spiritual devine. Cartea e infuzată cu elemente de supranatural și cu doze binevenite de realism magic, cu secrete și mistere care te vor provoca să o citești cu aviditate. Elogiile la adresa sa au curs încă de la publicare: „o poveste colorată și extravagantă a luptelor familiale, a dragostei ilicite și a crimei” (Sunday Telegraph), „profund mișcătoare” (Elle), „încântătoare și captivantă” (Time), „superbă” (Publishers Weekly). Ca antidot la primul titlu de pe lista noastră de cărți de citit în noiembrie, îți sugerăm acum o operă despre puterea miracolelor, de la cele false la cele care îți dau fiori, dar mai ales la cele pe care le simțim în fiecare zi, la iubirea, dragostea de aproape și comuniunea spirituală.

7 cărți pe care să le citești în noiembrieDacă ai poftă de citit ca niciodată în acest noiembrie, atunci un pachet de cărți este tot ce ai nevoie. Mizează pe personaje profund conturate, pe o atmosferă electrizantă, cu secrete și mistere, și pe pagini care curg singure printre degete. Îți recomandăm un set de 5 cărți de ficțiune de la editura Nemira. Începem cu „Soția plantatorului de ceai”, pe care ți-am prezentat-o și la noi, la Cartea săptămânii. Gwendolyn Hooper abia așteaptă să ajungă în exoticul Ceylon, acolo unde o așteaptă proaspătul său soț, atrăgătorul Laurence. Dar curând, englezoaica va descoperi că nimic nu e ceea ce pare: Laurence a mai fost căsătorit, mariajul său pare să nu se fi încheiat deloc bine, iar misterele dansează în peisajul luxuriant de pe marile plantații. Continuăm cu „Fiica negustorului de mătase”, tot un bestseller aparținând aceleiași Dinah Jefferies. De data aceasta, protagonista noastră este Nicole, o tânără vietnameză de origine franceză, care are o relație dificilă cu sora mai mare, moștenitoarea afacerii cu mătase a tatălui lor, și care este implicată într-un triunghi amoros periculos. Vei savura și în acest al doilea titlu aceeași atmosferă încărcată, cu o documentare riguroasă, surprinzând excelent contextul anilor 50, redată într-o carte pe care nu o poți lăsa din mână. Annie Barrows ne tentează cu o odă adusă cuvântului scris, într-o carte ce te va purta pe urmele celor mai mari romancieri ai lumii: „Surorile din Guernsay”. Atunci când Juliet vrea să scape de povara celui de-Al Doilea Război Mondial recent încheiat, se hotărăște să scrie o carte, dar îi lipsește inspirația. Ce va face? Demarează o corespondență cu un bărbat necunoscut, care îi trimite povești, rod al unui club de lectură construit ca un remediu în calea suferinței. Mai departe, „Bărbatul care n-a mai sunat” de Rosie Walsh urmărește o femeie îndrăgostită, al cărei interes amoros dispare însă fără urmă, promițându-ți un thriller perfect pentru serile lungi de noiembrie, din care fiorii post-Halloween nu pot să lipsească. Încheiem lista noastră cu „Căsătorie de plăcere” de Tahar Ben Jelloun, povestea a două generații, cu parfum exotic de mirodenii, în care iubirea coexistă cu ura, frumosul cu urâtul și binele cu răul, într-un tablou liric perfect pentru ultima lună de toamnă.

Tu ce părere ai despre aceste cărți de citit în noiembrie? Pe care dintre ele le vei adăuga pe lista ta de lectură și ce alte exemple ne mai poți oferi în acest sens?

Photo by Zac Durant on Unsplash