Deși a scris doar câteva romane în timpul scurtei sale vieți, întrerupte de o boală misterioasă, Jane Austen este astăzi una dintre cele mai iubite scriitoare de limbă engleză. Fină observatoare socială, în special a vieții femeilor din perioada pre-victoriană, cu un stil plin de umor, Jane Austen este creatoarea unor personaje memorabile, cu o forță excepțională, care trăiesc și dincolo de paginile romanelor sale, ca adevărate repere ale culturii populare. Din punct de vedere istoric, epoca în care a trăit scriitoarea engleză este una de transformări profunde economice și sociale, cu impact evident asupra mentalităților oamenilor. Să descoperim 7 detalii inedite despre epoca lui Jane Austen, pentru a ne face o imagine mai cuprinzătoare despre lumea scriitoarei pe care o apreciem cu toții atât de mult.

  1. În timpul scurtei sale vieți, Jane Austen s-a bucurat de suportul financiar al familiei sale, ceea ce a ajutat-o semnificativ pentru a-și dedica viața pasiunii sale pentru scris. Jane Austen aproape că nu cunoștea valoarea banilor. Autoarea romanului „Mândrie și prejudecată” și-a conceput operele între anii 1787 și 1811, în perioada când revoluția industrială se afla abia la debutul său în Anglia. Aceasta a fost o epocă de profunde transformări sociale, caracterizată, printre altele și de tranziția de la troc la o economie bazată pe numerar. În plus, Jane Austen a trăit mare parte a vieții sale la țară, unde subiectul banilor era considerat tabu. Unii fani ai romanului „Mândrie și prejudecată” consideră ca ignoranța financiară a scriitoarei engleze a fost devoalată în momentul când a scris că veniturile lui Mr. Darcy erau de 10.000 de lire pe an. Aceasta pentru că ar fi fost nevoie de venituri de cel puțin 10 ori mai mari pentru ca Darcy să poată întreține și casa din Londra și cea din Pemberley.
  2. Bărbații purtau corsete! În perioada pre-victoriană, corsetul nu era un accesoriu vestimentar dedicat exclusiv femeilor. Atât bărbații, cât și femeile obișnuiau să își modeleze silueta apelând la ajutorul unui corset. Acesta nu era însă atât de strâns pe corp și chinuitor de purtat cum a devenit în perioada istorică imediat următoare.
  3. Pantalonii, așa cum îi știm noi astăzi, reprezentau ultima modă în acea epocă, iar în cercul social al lui Jane Austen ar fi fost considerați un obiect vestimentar scandalos. Pantalonii până la genunchi și ciorapii albi încă făceau parte din ținuta unui bărbat care locuia în zona de reședință a scriitoarei engleze.
  4. Pe vremea lui Jane Austen, doamnele conduceau, iar bărbații le urmau –regulă valabilă cel puțin la dans, care era conceput pentru a pune în valoare tinerele domnișoare necăsătorite. Doamnele făceau întotdeauna primul pas, iar domnii le urmau și le protejau de intervenția inoportună a vreunui dansator prea insistent. Partenerii stăteau foarte aproape unul de celălalt în timpul dansului, care de cele mai multe ori presupunea executarea unor pași foarte mărunți și complicați tocmai pentru a se facilita conversația și, de ce nu, flirtul.
  5. Ierarhia socială era stabilită după criterii foarte riguroase chiar și în rândul servitorilor. Rangul unui slujitor era cu atât mai înalt cu cât se afla mai mult în proximitatea stăpânului casei. Majordomulul-șef, echivalentul unui asistent personal, se ocupa de administrarea tuturor treburilor casei. În subordinea sa se aflau majordomul și menajera, care supravegheau tot personalul de serviciu. Cu cât rangul unui slujitor era mai mic, cu atât mai epuizante erau orele de muncă depuse. Spălătoresele și femeile care ajutau în bucătărie puteau lucra și până la 18 ore zilnic. Această situație a rămas neschimbată până la primul război mondial.
  6. Jane Austen este o prezență singulară în epoca sa doar prin talentul ei. Opera scriitoarei engleze a fost precedată însă de peste 200 de romane scrise de femei, dar considerate de prost gust după standardele acelei epoci. Majoritatea acestora nu s-a păstrat pentru că Arhivele regale au refuzat să le conserve. Astăzi se fac însă eforturi pentru a fi descoperite și achiziționate romanele concepute de scriitoarele din perioada 1600 – 1830.
  7. Cea mai importantă autoare a epocii pre-victoriene, Jane Austen este și astăzi una dintre scriitoarele ale cărei cărți aproape au fost transformate în obiect de cult. „Raţiune şi simţire”, „Emma”, „Mândrie şi prejudecată”, „Persuasiune” sau „Parcul Mansfield” sunt subiectul unor dezbateri aprinse între cititorii organizați, în multe țări, în adevărate „fan cluburi”. Însă, deși prozatoarea engleză se distinge în principal prin viziunea specifică asupra vieții femeilor din perioada pre-victoriană, romanele lui Jane Austen nu sunt destinate doar unui public feminin. Între marii admiratori ai operei sale se numără și Benjamin Disraeli, prim-ministru al Marii Britanii, care a mărturisit că a citit „Mândrie și prejudecată” de 17 ori, dar și Winston Churchill sau Walter Scott. Winston Churchill susținea chiar că amintirea unor pasaje din romanele lui Jane Austen l-a ajutat să treacă mai ușor prin perioada celui de-al doilea război mondial.

Dintre romanele scrise de Jane Austen care sunt preferatele voastre?