Anul 2017 se anunță bogat în apariții editoriale, volume de ficțiune și nonficțiune, bestseller-uri internaționale ale unor autori celebri, câștigători ai unor premii de prestigiu. Iubitorii de carte din Romania au motive atât să se bucure, cât și să se grăbească spre librării, pentru că, încă din prima lună a anului, au apărut pe piață unele dintre titlurile anunțate de edituri. „Firmanul orb“ de Ismail Kadare și „Noaptea de foc“ de Eric-Emmanuel Schmitt sunt doar două dintre acestea. Să descoperim împreună care sunt 7 dintre cele mai așteptate cărți din 2017.

  1. cartea-oglinzilor-eugen-ovidiu-chiroviciUna dintre cărțile pe care cititorii din România o așteaptă cu nerăbdare, „Cartea oglinzilor“ de Eugen Chirovici, considerată de publicația britanică „The Guardian” un „fenomen editorial internațional” și tradusă deja în peste 38 de țări, va apărea în librăriile din România pe 4 februarie. Avem toate motivele să ne dorim să achiziționăm acest thriller semnat de scriitorul român al cărui nume s-a impus deja cu o forță uluitoare pe piețele de carte dintr-un număr impresionant de țări. Presa internațională a apreciat atât intriga acestui roman considerat de mulți genial, cât și scriitura autorului român. Nu ne rămâne decât să ne convingem singuri.
  2. Cărțile semnate de Haruki Murakami sunt așteptate de marea comunitate a fanilor săi din România ca un adevărat eveniment. Din fericire, anul acesta ne vom putea bucura de o nouă carte semnată de autorul nipon, „Pur şi simplu despre muzică”. Acest volum cuprinde conversații purtate pe parcursul a doi ani de Haruki Murakami și bunul său prieten Seiji Ozawa, fost dirijor al Orchestrei simfonice din Boston. Cei doi abordează teme legate de muzică și de scris, iar pentru cititori este un adevărat privilegiu să pătrundă în intimitatea gândirii celor doi artiști. Toți cititorii romanelor lui Murakami știu cât este de importantă muzica pentru scriitor, așa încât suntem convinși că vor parcurge cu plăcere reflecțiile acestuia pe marginea operelor lui Brahms sau Beethoven, Bartok, Mahler sau Leonard Bernstein.
  3. Un alt eveniment editorial al acestui an este și apariția volumului autobiografic „Viața mea” semnat de Nicolae Breban. Autorul romanelor „Bunavestire”, „Don Juan” sau „Animale bolnave”, academicianul Nicolae Breban, rememoreaza evenimente din viața sa marcată de momente tensionate, precum decizia de a sta departe de țară în ultimii ani ai epocii Ceaușescu sau încercarea de a forma o Uniune a Scriitorilor Români în exil. Din confesiunea lui Nicolae Breban cititorii pot descoperi și poveștile din spatele unor romane de succes. Interesant de aflat toate aceste lucruri chiar de la scriitorul Nicolae Breban.
  4. Femeia cu părul roşu“, romanul semnat de Orhan Pamuk, cel mai bine vândut scriitor turc, tradus în peste 60 de limbi va apărea în acest an și în librăriile din România. Scriitorul dezvăluie câteva detalii referitoare la subiectul acestui roman. „Este investigația unei crime care a avut loc în urmă cu 30 de ani într-o zonă de lângă Istanbul”. Însă volumul lansat de Orhan Pamuk explorează și relațiile dintre tați și fii, autoritarism, individualitate și libertate.
  5. Cartea scriitorului recompensat cu prestigioasa distincție National Book Critics Circle Award, „Contraviaţă“ a lui Philip Roth va putea fi citită anul acesta și de publicul din România. Romanul despre cele mai intime visuri ale oamenilor și eforturile de a și le îndeplini este considerat deja una dintre capodoperele autorului american, „o carte uimitoare” și un punct de referință pentru ficțiunea postmodernista.
  6. Câştigătorul Premiului Pulitzer pentru nonficțiune, americanul de origine indiană Siddhartha Mukherjee va lansa pe piața de carte din Romania volumul „Gene”, una dintre cele mai apreciate cărți de știință a anului trecut. Autorul realizează o analiză surprinzătoare a influenței pe care o are ereditatea atat asupra a ceea ce reprezentăm, cât și referitor la modul în care ne luăm deciziile zi de zi.
  7. Cei pasionați de biografii istorice se vor putea bucura anul acesta de o nouă apariție editorială – „Ecaterina cea Mare, portretul unei femei” de Robert K. Massie, istoric american câştigător al Premiului Pulitzer, apreciat pe plan international pentru studiile sale despre Casa Romanovilor. Aceasta este o carte care nu trebuie ratată mai ales de aceia care au citit deja biografia lui Petru cel Mare realizată de istoricul american și pentru care acesta a fost distins cu Premiului Pulitzer.

Voi ce cărți așteptați să apară în librării anul acesta?